DNS, HTML och CSS: Krångliga webb-begrepp enkelt förklarade

Som beslutsfattare på ett företag kan det vara svårt att hålla koll på allt som rör er webbplats. HTML, CSS, DNS – det kan kännas som ett ständigt växande ordförråd med krångliga begrepp. Men oroa dig inte, du är inte ensam. Vi på vår Decision By Heart har sett det här många gånger och vi har en plan för att göra allt enklare för dig. Här förklarar vi vanligt förekommande begrepp!

Det behöver inte kännas så krångligt

Problemet är att när det kommer till att bygga och underhålla en webbplats är det många tekniska detaljer som man behöver ta hänsyn till. Det kan vara svårt att veta vad som är viktigt och vad som inte är det. Det här är något som kan kännas överväldigande och ta bort fokus från det som är viktigt för ditt företag.

Bara att inte veta vad man inte vet kan vara en skavande stress som ligger i bakhuvudet. Så ska det inte behöva vara för dig. Som webbyrå förstår vi hur det känns. Vi har sett kunder som har känt sig frustrerade och förvirrade av all teknisk jargong. Men det är där vi kommer in. Vi finns här för att hjälpa till att förenkla allt för dig.

Vad är DNS?

DNS (Domain Name System) är ett system för att översätta en webbadress till en IP-adress. Alltså det som är datorns faktiska adress på internet. När en användare skriver in en webbadress i sin webbläsare så skickar webbläsaren en förfrågan till DNS-servern. Detta för att få reda på IP-adressen för den aktuella webbadressen. Detta är viktigt för att säkerställa att besökare kan hitta och ansluta till din webbplats.

Vad är HTML?

HTML, eller Hyper Text Markup Language, är grunden för webbplatsen. Det är till för att strukturera och märka upp innehållet på sidan, såsom text, bilder, länkar och annat material. HTML-kod består av taggar som talar om för webbläsaren hur innehållet ska se ut för besökaren.

Vad är CSS?

CSS, eller Cascading Style Sheets, används för att designa och layouta webbplatsen. Det bestämmer hur element som definierats i HTML ska se ut, som färger, typsnitt, storlek, marginaler och mycket mer. CSS-kod separeras från HTML-koden och kan läggas till en särskild fil eller inbäddas direkt i HTML-koden.

Hur hänger HTML och CSS ihop?

Så vad är egentligen HTML och CSS och varför är det viktigt att ha grundläggande kunskap om dem? HTML och CSS är alltså de grundläggande byggstenarna i en webbsida. HTML (Hyper Text Markup Language) är grundstenen i webbplatsen och används för att strukturera och märka upp innehållet på sidan. CSS (Cascading Style Sheets) ger sedan sidan dess visuella utseende, som färger, typsnitt och layout. Att ha grundläggande förståelse för dessa begrepp kan hjälpa dig att kommunicera med webbutvecklare och förstå vad som händer på din webbplats.

Vikten av att ha koll på tekniska detaljer på din webbplats

Men vad händer om du inte har koll på detta? Om du inte vet vilka begrepp som är relevanta för dig och inte? Förhoppningsvis ingenting alls, om du har en webbyrå eller annan samarbetspartner som du litar på. Någon som tar hand om detta åt dig och ser till att allt flyter på bra.

Om inte, då kan det leda till en rad negativa konsekvenser. För det första kan din webbplats vara långsam och ha långsamma laddningstider, vilket kan leda till att besökare snabbt lämnar sidan.

Dessutom kan en dåligt optimerad webbplats påverka din sökmotoroptimering (SEO) negativt, vilket i sin tur kan leda till att din webbplats inte rankas högre i sökmotorresultaten. Detta kan göra det svårt för potentiella kunder att hitta din webbplats, vilket i sin tur kan minska antalet besökare och kunder.

Fördelarna med att ta ha grundläggande förståelse om din webbplats

Men det finns också bra saker som kan hända när du tar hand om dessa tekniska detaljer. En väl optimerad webbplats kan leda till snabbare laddningstider och en bättre användarupplevelse, vilket i sin tur kan leda till att besökare stannar längre på din webbplats och potentiellt blir kunder. En väl optimerad webbplats kan också förbättra din SEO-ranking och hjälpa dig att synas högre i sökmotorresultaten, vilket kan leda till att fler potentiella kunder hittar din webbplats.

Dessutom kan du bli en bättre kravställare till din webbyrå eller andra samarbetspartners när du har bättre koll. Och kanske framförallt, du kan känna att du hänger med. I det kommer också känslan av kontroll och lugn – så att du kan spänna av och fokusera på att utveckla ditt företag istället!

Orolig för din webbplats? Vi hjälper dig!

Slutligen, om du tar något med dig från detta blogginlägg så är det att det är viktigt att ha grundläggande kunskap om de tekniska detaljerna som rör din webbplats. Att förstå HTML, CSS och DNS kan hjälpa dig att kommunicera med webbutvecklare och förstå vad som händer på din webbplats. Men det är också viktigt att arbeta med en pålitlig och erfaren webbyrå för att se till att din webbplats är optimerad för ditt företags behov och mål. Så vad väntar du på? Boka ett möte idag för att se hur vi kan hjälpa dig att ta hand om alla tekniska detaljer på din webbplats.

Vill du veta mer om hur du kan rusta dig för att bli en bra beslutsfattare och kravställare? Läs ”Dags att välja webbyrå? Här är frågorna du behöver ställa” härnäst!

Sluta oroa dig för webbplatsen!

Låt oss ta en titt, så löser det sig till det bästa. Kontakta oss idag!

>
Publicerat av: Ulrika Winge SEO Copywriter