Boka direkt
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Kim Persson / 1 nov, 2018 responsiv hemsida - bild på surfplatta och mobil

Responsiv hemsida – vanliga misstag och testa din egen webb!

Du vet att det är viktigt med en responsiv hemsida som automatiskt anpassar sig efter vilken enhet dina besökare använder. Men har du full kontroll över den mobila versionen av din egen hemsida och om den fungerar optimalt? Här får du tips på hur du kan kontrollera din hemsida och vilka misstag du ska undvika.

Vad är en mobilanpassad och responsiv hemsida?

Mobilanpassning och responsiv design innebär att innehållet på din hemsida automatiskt skalas och anpassas efter vilken typ av enhet din besökare använder. Dina besökare ska få en bra upplevelse av din hemsida oavsett vilken enhet de använder (dator/desktop, surfplatta eller smartphone).

Genomarbetad UX-design

Det är genom inställningar för CSS som din webbutvecklare och webbdesigner styr mobilanpassningen och UX-designen. Det kräver en del tid, men är så otroligt viktigt! På en responsiv hemsida ska bilder automatiskt skalas upp eller ner i storlek, layouten ska byta från liggande till stående och dina besökare ska mötas av länkar och större knappar som är lätta att klicka på med fingret. Dina besökare ska också slippa zooma in eller ut för att läsa det du skrivit.

3 saker som utmärker en responsiv hemsida

Det är allt från placering av bilder och text till placering och funktionalitet av CTA-knappar och länkar som påverkas i mobilversionen av din hemsida:

 • funktionalitet
 • design
 • navigation / navigering

Hur avgör man om en webbplats är mobilanpassad eller inte?

Saker som påverkar hur användarvänlig din mobila version är:

 • allt innehållet ska gå snabbt att ladda (kort laddningstid)
 • texten ska vara lättläst utan att man behöver zooma eller bläddra
 • välfungerande menyer
 • CTA-knappar och länkar ska fungera smidigt och vara lätta att klicka på
 • tydlig navigering och sidstruktur

Testa hur mobilvänlig din webbplats är med hjälp av Googles verktyg

Du har säkert funderingar och vi sitter på många svar

Det är många saker att tänka på när det gäller att mobilanpassa hemsidan. Behöver du hjälp? Vi är här för att hjälpa dig och svara på dina frågor. Boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte!

Varför är det så viktigt med en responsiv hemsida?

Ungefär 80 procent av alla i Sverige använder internet via mobilen varje dag och det görs fler sökningar via mobilen än via dator/laptop. Det absolut viktigaste är att dina besökare ska få en så bra upplevelse som möjligt när de besöker din hemsida. Har du inte gjort ett ordentligt jobb blir besöket hos dig kort, vilket så klart påverkar allt från din ranking i sökresultat till din konvertering.

För att din hemsida ska ge dig fler affärer är så klart konverteringen en viktig aspekt. Därför måste alla länkar och CTA-knappar fungera problemfritt även i din mobilversion.

Vanliga missar när det gäller mobilanpassade versioner

 • rörlig bild som inte går att visa
 • bilder som inte visas korrekt
 • pop up eller banner som blockerar eller täcker hela innehållet
 • långsamma mobila sidor med lång laddningstid
 • liten storlek på texten
 • klickbara element som sitter för tätt (länkar, knappar som blir svåra att klicka på med fingret)

Är det för liten text eller har du för långa stycken som gör ditt innehåll svårt att läsa? Eller blockeras delar av ditt innehåll av en pop up eller kontaktformulär? Då försämras användarupplevelsen på en gång. Tar det dessutom lång tid att ladda dina sidor via mobilen kommer dina besökare snabbt att lämna din hemsida, vilket så klart påverkar din ranking i sökmotorerna.

Vad kan du göra själv?

Användaranpassa ditt content och dina texter

Långa textstycken är svåra att läsa på en mobil eller surfplatta. Ögat har lätt att tappa bort sig och det kan vara svårt att hitta rätt rad. Därför är korta stycken med många och informativa rubriker att föredra.

Se till att du har samma innehåll på din mobilversion som du har på din desktop-version. Eftersom din ranking påverkas av innehållet på din mobilversion är det viktigt att du har med allt innehåll och inte bantar ner i syfte att snabba på laddningstiden.

Kontrollera laddningstiden på din hemsida.

Så fungerar Googles Mobile-First Indexing

Anledningen till att Google lägger stor vikt vid mobilanpassning är att webben som helhet ska bli ännu mer mobilvänlig än vad den är idag. Det handlar om att anpassa marknaden efter efterfrågan och efter användarnas behov och användarmönster. Och trenden mot mer mobilanvändning är väldigt tydlig!

Mobile-First Indexing handlar om att sökmotorerna i första hand indexerar mobilversionen av din webbplats. Det betyder att du framför allt bör kika på hur din webbplats fungerar och ser ut i en smartphone och surfplatta.

Kim Persson
Publicerat av
Kim Persson Senior Webbutvecklare / Webbdesigner