UX- och UI design: Få besökarna att agera

Som en upptagen person vet du att hur en hemsida ser ut och guidar dig är avgörande. Hittar du inte det du söker inom några sekunder, ja då lämnar du. Det är här som UX- och UI design kommer in i bilden. När dessa två arbetar tillsammans kan de bidra till att skapa en webbplats som är både visuellt tilltalande och riktigt enkel att konvertera på.

Vill du skapa en hemsida som är både användarvänlig och en fröjd för ögat? Läs mer om UX- och UI designens roll på din webb, eller kontakta oss direkt, så hjälper vi dig!

Kontakta oss
UX- och UI design

Vad är UX- och UI design?

Design av användarupplevelser (UX) är alltså processen för att skapa produkter som ger användarna meningsfulla och relevanta upplevelser. Det handlar om att utforma hela användarupplevelsen, från att undersöka och förstå användarnas behov till att utforma och testa prototyper och lansera den slutliga produkten.

Design av användargränssnitt (UI) är processen för att utforma hur en användare interagerar med en produkt. UI designers fokuserar därför på att skapa intuitiva och användarvänliga gränssnitt som är lätta att använda och behagliga att interagera med.

Därför är UX designen viktig för dina webbplatsbesökare

Att skapa en webbplats som är lätt att använda och navigera tar både tid och kraft. Många företagare tror att deras kunder kommer att kunna räkna ut hur de ska använda webbplatsen utan hjälp och ser arbetet därför som onödigt.

Men första intrycket är väldigt viktigt, och en väl utformad webbplats får besökarna att vilja stanna kvar och utforska, medan en dåligt utformad webbplats får dem att springa iväg och leta sig vidare. Snabbt. Med bra UX design hittar besökarna det de söker och kan därför med högre sannolikhet omvandlas till kunder eller leads.

För att besökarna ska omvandlas till återkommande kunder på din webbplats behöver du skapa en struktur, ett flöde, som leder besökaren mot konvertering. Det kan handla om en begriplig menystruktur, en välfungerade sökfunktion och väl placerade knappar med tydliga CTA’s (call to action). Kort sagt vill du radera alla frågetecken som skulle kunna dyka upp för kunden på väg mot konvertering.

Därför är UI designen viktig för dina webbplatsbesökare

Här kan vi snacka om första intryck på riktigt. Tänk dig att du bjuder in en potentiell kund till ditt kontor. Du plockar undan lite bös, rättar till nån matta om halkat snett, och slår på kaffet. Kanske har du till och med tagit skjortan istället för hoodien på dig dagen till ära. Man kan säga att du sysslar med UI design den fysiska världen!

UI design handlar om det estetiska på din webbplats. Därför är det viktigt att den representerar ditt företag på ett inbjudande och trovärdigt vis. Genom att använda färger och typsnitt från företagets grafiska profil kan besökare som redan är kunder känna igen sig, medan nya besökare får en chans att lära känna ditt varumärke direkt. Se till att din webbplats upplevs som en trevlig plats som bjuder in till fler besök. Inte som ett kontor med en otydlig och felstavad skylt på entrédörren. Där det är fullt med onödigt bös på konferensbordet och mattor som halkat snett.

UX- och UI design: Hjälp dina idealkunder att konvertera

Som det mesta när det gäller marknadsföring börjar vi med målgruppen. Vem är det som ska navigera på din webbplats? Hur kunnig är den? Hur upptagen är den? Vilka webbplatser besöker de regelbundet och hur är din webbplats i jämförelse? Dessa frågor är alla viktiga att besvara för att förstå hur du kan utforma din webbplats för att dina idealkunder ska trivas på sidan – och göra affärer med dig! En yngre målgrupp kan tycka att en gammaldags design med Internet Explorer-känsla känns otrygg. Samtidigt kan en äldre användare kan känna sig hemma och förstå flödet med hjälp av muskelminnet. Står din målgrupp stressad i kö på ICA medan den konverterar på din webbplats. Eller ligger den i hängmattan och gärna tar det lilla lugna?

Genom att förstå vad dina användare vill ha och behöver kan du utforma en webbplats som är lätt för dem att använda. Medan sådant som content marketing och SEO handlar om att driva trafik till, handlar bra UX design om att göra det enkelt för användarna att hitta det de behöver och göra det de vill göra på din webbplats.

Behöver du hjälp med UX- och UI design?

Det är dags att ge din webbplats lyftet den förtjänar. Genom att se till att du har en bra UX- och UI design skapar du förutsättningar för framgång! Kontaka oss på Decision By Heart, vi hjälper gärna till!

Gör besökare till kunder med UX- och UI-design

Kontakta oss, så hjälper vi dig att skapa en webb som uppmanar dina besökare att agera!

Hur kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter, så återkommer vi inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.