Så väljer du rätt webbplattform

Så du har bestämt dig för att det är dags att ta ditt företag online? Eller att göra ett lyft och offra er gamla, dammiga webb? Grattis! Detta är ett viktigt steg mot framtidens tillväxt. Men nu uppstår den viktiga frågan: Vilken webbplattform ska du använda?

Att fatta fel beslut när det gäller plattformen för din webbplats kan bli kostsamt – och att välja rätt kan underlätta dina dagar rejält. Läs vidare om hur du ser till att du väljer den bästa för ditt företag, eller kontakta oss direkt så hjälps vi åt!

Kontakta oss

Vad är en webbplattform?

Enkelt uttryckt är en webbplattform den programvara som du använder för att bygga och underhålla din webbplats. Det är den som hjälper dig att skapa sidor, lägga till innehåll och hålla allt organiserat och säkert. Valet kan vara avgörande för hur smidigt arbetet kommer vara med din webbplats till vardags, så det gäller att välja rätt här. Det går alltid att ångra sig här i livet, men att behöva byta webbplattform är alltsom oftast resurskrävande i både tid, kraft och pengar.

Webbplattformar

Är du också på väg mot nya affärsmål? Vi hjälper dig gärna och kan bidra med webb- och digitala lösningar, s.k. digital business.

Kontakta oss

WordPress

WooCommerce

Hur mycket tid och pengar vill du lägga på din webbplats?

Vilken webbplattform som passar dig bäst kan bero på några olika faktorer. En av de viktigaste sakerna i vår mening är att fråga dig själv hur mycket tid du är beredd att själv lägga på din webbplats. Både under utveckling, uppstart och sedan på daglig basis. Hur ser ditt team ut internt, och hur mycket ansvar är de benägna att ta?

Hur ser era budgetförutsättningar ut inför webbprojektet? En del plattformar kommer med enkla och användarvänliga funktioner, som för med sig att du kan underhålla din webbplats hyfsat smidigt själv utan att vara en web-wizard ut i fringerspetsarna. Då kan WordPress, Quickbutik eller SquareSpace vara bra alternativ. Är du ute efter att bygga ultra-specifika funktioner som du inte hittar hos andra plattformar kan Litium vara ett alternativ. Men – då behöver du också vara berädd på att en del funktioner du kan uppleva som standard inte finns från start, och kräver många utvecklingstimmar från utbildade webbutvecklare.

Välj webbplattform efter syfte: Vad är din webbplats till för?

Vad använder du och besökarna webbplatsen till? Hur ser dina konverteringsmål ut? Om du ska visa upp din protfolio och på sin höjd ha ett kontaktformulär på webbplatsen kan det fungera gott med simpla sidor gjorda i till exempel Weebly eller Wix. Om du vill starta en e-handel och ha en så smidig orderhantering som möjligt är WordPress, Webflow eller Shopify vanligtvis bra alternativ eftersom de har trevliga inbyggda e-handelsfunktioner. Driver du en blogg och vill hova in många läsare, kan Medium vara ett bra alternativ med sina bra delningsfunktioner.

Webbhotell, hosting och säkerhet

Webbhotell eller hosting är den plats på en server som din webbplats finns på, så att alla kan nå den från sin enhet. Med ett webbhotell tillhandahålls servrar och annan teknik som krävs för att din webbplats ska vara tillgänglig på nätet. Webbplattformar som sköter hostingen åt dig kan vara till exempel Shopify. Medan sådana som WordPress och WooCommerce låter dig styra över hostingen själv (eller i samarbete med en partner).

Webbplatser med eget webbhotell drivs från ägarens egen server, till skillnad från de som drivs på en tredjepartsserver. Detta innebär att ägaren av webbplatsen ansvarar själv för webbplatsens hosting, säkerhet och underhåll. Eget värdskap kan vara ett dyrare alternativ än att använda en tredjeparts värd, men det kan också ge dig mer kontroll över webbplatsens innehåll och utformning.

När det gäller säkerhet finns det några saker du bör tänka på. För det första bör du se till att din webbplattform har SSL-certifiering (Secure Sockets Layer). Detta garanterar att din webbplats är krypterad och säker. Du bör också överväga att använda en brandvägg för webbapplikationer (WAF), som hjälper dig att skydda din webbplats från attacker.

Därför väljer vi WordPress

På Decision By Heart rekommenderar vi oftast WordPress och WooCommerce av flera anledningar. Tack vare inbyggda SEO-verktyg och bra UX- och UI design är du nu här och tar till dig information från en WordPress-sajt! Utöver den grundläggande fördelen att du faktiskt har hittat hit idag, har WordPress också en stor gemenskap av utvecklare världen över. Det medför att det ofta släpps nya uppdateringar när det gäller allt från snygga teman till säkerhetsåtgärder. Här finns alltså bra förutsättningar för anpassning och skalbarhet. Allt för att hänga med på din webb-resa från start till stort!

Behöver du hjälp att välja webbplattform?

Naturligtvis är detta inte allt som måste beaktas när du väljer din webbplattform. Men dessa är några av de viktigaste frågorna som vi tycker att du bör ställa dig innan du bestämmer dig. Och om du behöver hjälp på vägen, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig så gärna!

Fördelar med WordPress och WooCommerce

Kontakta oss för att höra mer om hur WordPress och WooCommerce kan hjälpa dig!

Några av våra kunder

Hur kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter, så återkommer vi inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.