5 fördelar med vår kodbas – som hjälper ditt företag

Det är slutkrånglat med webben. Idag förklarar vår lead developer Johan 5 fördelar med vår kodbas som förenklar och effektiviserar för ditt företag!

5 fördelar med vår kodbas: Webbutvecklare Johan på WordPress-webbyråns kontor i Karlstad.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

5 fördelar med vår kodbas som förändrar hur du ser på webbutveckling

Tänk dig en kraftfull grund, en öppen bok, och en tidssparare i ett – det är vad vår kodbas erbjuder. I denna artikel kommer vi tillsammans med vår lead developer, Johan, att dyka djupare in i vad en kodbas är, varför den är unik, och hur den (på minst fem sätt) gör livet enklare och roligare – både för dig som kund och för våra egna webbutvecklare.

Vad är en kodbas?

För de icke-invigda låter ”kodbas” som något ur en sci-fi-film, men i själva verket är det hjärtat och själen i vår webbutveckling. En kodbas är helt enkelt en fördefinierad samling av kod och rutiner som våra webbutvecklare använder som grund när de bygger en webbplats. 

Istället för att börja från noll varje gång har de alltså en stabil grund att stå på. Att ha den här typen av rutin är något som är ganska ovanligt – speciellt att ha såpass bra koll på kodbasen. Och att jobba med den kontinuerligt och aktivt utanför kundprojekt är nog helt unikt.

Vi frågade vår lead developer och seniora webbutvecklare Johan om vad skillnaden hade varit om vi inte haft vår kodbas: 

Då hade jag fått lägga extremt mycket tid på att bygga upp allt på nytt varje gång. Men i och med att vi har en färdig kodbas att utgå ifrån, som vi också jobbar med dagligen, har vi koll på läget och kan komma mer direkt till faktisk och unik nytta för kunden.

Hur uppstod arbetet med kodbasen?

Efter många års erfarenhet av både bra och dålig webb har våra webbutvecklare lärt sig hur saker och ting borde fungera. Enligt Johan är en nyckelfaktor i detta att det som går att göra automatiskt ska göras automatiskt. Eller “auto-magiskt”, som han själv säger. 

När webbutvecklarna möts på Decision By Heart har de olika erfarenheter med sig och kan bidra med nya sätt att göra saker bättre. Det var både så kodbasen kom till en gång i tiden – och så den fortsätter att utvecklas varje dag. 

Säg att man har utvecklat en funktion på ett väldigt effektivt sätt, och man vet att den här funktionen kommer bli användbar i många fler projekt, eller i framtiden. Så har man tagit med sig den kunskapen till nya projekt. Kodbasen är byggd på det sättet att vi skulle bara kunna installera den på en webb och kunna börja och jobba med Gutenberg direkt (blockredigeraren).

Sådär – nu har vi koll på vad det här för något. Här kommer 5 fördelar med vår kodbas som förändrar hur du ser på webbutveckling:

1. Ett allmänt tema som förutsättning för unika funktioner

När vi använder “en och samma” kodbas för alla kan man få en första tanke av att det skulle göra alla webbplatser likadana. Men sanningen är att det är precis tvärtom. Johan förklarar att vi kan komma snabbare till unika anpassningar tack vare kodbasen:

Den är egentligen som ett skelett. Och så anpassar vi den utifrån kundens grafiska profil och kundens unika block. Alla kunder är olika och kräver olika saker, och då tar vi fram det för just den kunden.

2. Spara tid och pengar genom ett effektivt arbetssätt

Gemensamt för alla webbplatser är alltså att den behöver sitt skelett. Johan berättar om hur vi, utifrån samma tanke, skapat block-biblioteket. Som kund ska du aldrig behöva höra av dig för att be om block som är väldigt vanliga, och få som svar att de behöver tas fram helt från grunden.

Det blir bara dyrt och tidskrävande för dig. Istället är kodbasen byggd på ett sätt som gör det enkelt att lyfta in och ur olika block. Enkelt för dig – och för webbutvecklarna själva. 

Om det är så att en kollega sitter väldigt pressad i ett annat projekt kan vi lyfta över saker ifrån olika projekt på ett väldigt enkelt sätt. Och det var där idén för biblioteket kom. Att, vi bygger det så vi senare bara kan plocka det vi vill ha. Och det har använts flitigt. Det är lite det som jag brinner för, att effektivisera saker. Allt som går att effektiviseras ska göra det.” 

Detta är något som minimerar behovet av tidskrävande möten, och annat administrativt arbete både för oss på Decision By Heart och för dig som vår kund. Win-win!

3. Ett friare (och roligare) sätt att jobba

Att jobba i vår kodbas känns som för våra webbutvecklare som att gå runt i ett hus som de själva både ritat och byggt.

Därför sitter de inne på all information och känner till alla vägar till nya möjligheter. Varje regel, varje skruv, kan de utan och innan. Något som ger dig som kund en tjuvstart till funktioner som kan ge dig extra tid – och fler affärer via webben:

I och med att vi har vår kodbas känner ju vi till varenda hörn i koden. Så att vi enkelt kan förvalta den och bygga vidare. För att vi har gjort en grund som är så pass stabil, så att vi när som helst kan öppna en ny dörr och gå vidare åt vilket håll som helst. Såsom att integrera andra system i deras webbplats på ett smidigt sätt.” 

4. Ett starkare försvar mot hackning och andra hot

Med vår kodbas minimeras också antal plugins som är nödvändiga för din WordPress-webbplats. Johan förklarar varför det är viktigt:

Ju fler plugins du har, desto större risk är det att sajten är långsam eller blir hackad. För att det finns fler tredjepartsutvecklare som kanske inte har skött sig till 100%. Så genom att slippa det tar man tillbaka kontrollen.”

Därför gör våra webbutvecklare så mycket som möjligt själva. Tack vare erfarenheten och kollen på WordPress som webbplattform kan de kontinuerligt öka säkerheten på din webbplats med kodbasen.

Vi har bland annat inaktiverat många bitar som annars är standard i WordPress, till exempel att man kan komma åt alla användare som finns på en sajt från webbläsaren direkt, då kan du också komma åt alla e-postadresser osv. Sånna grejer har vi inaktiverat.

5. Bort med onödig administration och potentiellt krångel

Förutom att sajten generellt blir säkrare får du också mindre generell admin att hålla ordning på. När du slipper använda många plugins minskar risken för att du betalar för något du inte använder, eller att automatiska uppdateringar har sönder någonting: 

Vissa plugins uppdaterar sig av sig själv, och det kan ställa till med väldigt mycket. Plugins som uppdaterar sig själva som kräver en högre version av WordPress till exempel. Och så blir det en mismatch där och så pajar allt. Det vill man ju helst undvika.

Kickstarta ditt webbprojekt idag!

Sammanfattningsvis ger vår kodbas förutsättningarna för:

  • En stark grund: En pålitlig grund som sparar tid och ger stabilitet till varje projekt.
  • Unika anpassningar: Möjligheten att snabbt skapa anpassade lösningar för varje kund, samtidigt som kodbasen förblir stabil.
  • Effektivt arbete: Sparar tid och pengar genom att minimera behovet av tidskrävande möten och administrativt arbete.
  • Frihet och nöje: Skapar en friare och roligare arbetsmiljö för våra utvecklare, vilket resulterar i bättre lösningar för dig som kund.
  • Starkt försvar mot hot: Minskad användning av plugins minimerar risken för webbplatsens sårbarhet och ökar säkerheten.

Så där har ni det – fem kraftfulla fördelar med vår enastående kodbas som verkligen kan förändra hur du ser på webbutveckling. Genom att ha en pålitlig grund, med unika anpassningsmöjligheter, erbjuder vår kodbas en hel rad fördelar både för våra webbutvecklare och för dig som kund.

Så, varför nöja dig med något mindre när du kan ha en webbplats som gör livet lättare? Boka ett möte för att lära dig mer om hur vår kodbas kan förändra ditt synsätt på webbutveckling och hjälpa dig att ta din online-närvaro till nya höjder.

Vi ser fram emot att göra din webbupplevelse enklare, säkrare och mer givande än någonsin tidigare.

Behöver du hjälp av Johan idag?