SEO 101: En guide för att ranka högre på Google

I den här guiden kommer vi att gå igenom de viktigaste aspekterna av SEO och ge dig konkreta tips för att komma igång med ditt arbete för att ranka högre på Google.

SEO 101 En guide för att ranka högre på Google: Glada medarbetare på WordPress-webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Varför är SEO viktigt?

Innan vi dyker djupare in i SEO-världen är det viktigt att förstå varför det är så viktigt för din webbplats. Sökmotorer som Google är det främsta verktyget för människor när de söker efter information, produkter eller tjänster på internet.

Statistik visar att majoriteten av klick går till de första resultaten på den första sidan. Om din webbplats inte syns på den första sidan, är chansen mycket liten att någon kommer att hitta dig. Men, du kan fördjupa din kunskap kring detta i vår artikel som heter just ”Varför är SEO så viktigt?”.

En sökordsanalys för framgångsrik SEO

En grundlig sökordsanalys är en viktig del av din SEO-strategi. Genom att förstå vilka söktermer som används av din målgrupp kan du därmed optimera ditt innehåll och anpassa din webbplats för att bättre matcha användarnas intentioner.

För att genomföra en sökordsanalys kan du använda dessa steg som en guide:

  • Identifiera relevanta sökord: Använd verktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs för att identifiera relevanta sökord inom din bransch. Tänk på både breda och specifika sökord som kan locka rätt besökare till din webbplats.
  • Utvärdera sökvolym och konkurrens: Bedöm sökvolymen och konkurrensen för varje sökord du identifierar. Välj sökord med hög sökvolym och lägre konkurrens för att öka dina chanser att ranka högt.
  • Skapa målinriktat innehåll: Använd dina målsökord för att skapa relevant och kvalitativt innehåll på din webbplats. Integrera sökorden naturligt i rubriker, stycken och bildtexter för att göra det tydligt för både sökmotorer och besökare vad din webbplats handlar om.

Läs mer om sökordsanalys och lär dig processen mer utförligt i vår artikel ”Hur gör man en sökordsanalys?”.

Utformningen av ditt SEO-innehåll

För att ranka högre på Google behöver du också optimera ditt innehåll för att göra just det. När du skapar ditt innehåll som tilltalar besökare (utifrån din sökordsanalys) kan du strukturera och markera dina texter så att sökmotorer bättre förstår vad de handlar om.

På så sätt blir det enklare för tex Google att rekommendera ditt innehåll till din målgrupp. Här är några viktiga punkter att tänka på:

  • Unikt och informativt innehåll: Skapa unikt och informativt innehåll som därmed ger värde för dina besökare. Undvik duplicerat innehåll och se till att ditt innehåll är välskrivet och engagerande.
  • Optimering av titlar och metabeskrivningar: Använd dina målsökord i titlar och metabeskrivningar för att göra det tydligt för sökmotorer och besökare vad din webbplats handlar om. Skapa lockande titlar som väcker intresse och får användare att klicka.
  • Användning av rubriker och styckesindelning: Dela upp ditt innehåll i logiska stycken med hjälp av rubriker (H1, H2, H3 osv.) för att göra det lättare att läsa och förstå för besökare, men också för sökmotorer. Använd rubrikerna för att organisera och strukturera ditt innehåll.

Fördjupa din kunskap om hur du ska utforma ditt innehåll – och varför i artikeln ”Grunderna i SEO: Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna”.

Lite kort om teknisk SEO

Förutom innehållsoptimering är teknisk SEO en viktig faktor för att ranka högre på Google. Det handlar alltså om att optimera den tekniska sidan av din webbplats för att göra den lättare att indexera (hitta och läsa av) för sökmotorer. Här är fyra saker att ta en titt på, eller ta hjälp med:

  • Optimering av webbplatsens laddningstid: Snabba laddningstider är viktiga för både användarupplevelsen och sökmotorernas bedömning av din webbplats. Komprimera bilder, minifiera kod och använd cachning för att förbättra laddningstiden.
  • Optimering av mobilvänlighet: Allt fler användare surfar på internet via mobila enheter, så det är viktigt att din webbplats är mobilvänlig. Se till att din webbplats är responsiv och att innehållet anpassar sig efter olika skärmstorlekar.
  • Optimering av webbplatsens struktur: En tydlig och logisk webbplatsstruktur underlättar för både besökare och sökmotorer att navigera och indexera din webbplats. Använd en tydlig hierarki med kategorier och underkategorier och implementera en användarvänlig navigationsmeny.
  • Sökmotoroptimering av URL-strukturer: Skapa läsbara och sökmotorvänliga URL-adresser för dina sidor och inlägg. Använd relevanta sökord i URL-strukturen för att göra det lättare för sökmotorer att förstå ämnet på sidan.

Lär dig mer om teknisk SEO och börja direkt på egen hand med hjälp av artikeln ”Grunderna i teknisk SEO: 4 saker du kan göra idag”.

Ta din givna plats på sökmotorscenen

Att ranka högre på Google är ingen enkel uppgift, men genom att följa rätt SEO-principer kan du öka dina chanser att synas och få mer trafik till din webbplats. Genom att göra en sökordsanalys, optimera ditt innehåll och ta hand om den tekniska sidan av din webbplats kan du ge dig själv en rejäl konkurrensfördel.

Kom ihåg att SEO är en kontinuerlig process, så håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och bästa praxis för att fortsätta förbättra din ranking på Google. Och, du behöver inte dra hela lasset på egen hand. Boka ett möte idag, så hjälper vi dig!

Vill du veta mer om vad SEO kan göra för dig?