Webbdesigntrender 2024: Nya nivåer av användarvänlighet

Läs intervjun med våra webbdesigners och få koll på vilka webbdesigntrender 2024 som håller ditt företag konkurrenskraftigt!

Webbdesigners Cas och Albin på webbyrån Decision By Heart

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Läge för designförändringar under 2024?

Idag får du ta del av ett snack med Albin och Cas på Decision By Heart, två av våra duktiga webbutvecklare och webbdesigners. Under samtalet framkom det tydliga indikationer på riktningen för webbdesigntrender 2024.

En av de mest framträdande förändringarna som diskuterades var den ökade närvaron av 3D-element, och den successiva döden av minimalismen. 

För många företag där ute kommer det krävas en del designförändringar inte bara för att hänga med. Framförallt för att fortsätta dra in affärer via sin webbplats. Läs vidare och få nyttiga tips som kommer att hjälpa dig att ligga steget före dina konkurrenter under året.

1. Övergång från minimalism till maximalism, 3D och interaktivitet

Vi går in i en era där 3D blir alltmer vanligt förekommande på webbplatser. Cas, vår seniora webbutvecklare, UX/UI designer och Web Accessibility Specialist noterar att verktyg som IAPS och Spline förenklar integrationen av 3D. Detta utan att kräva djupgående utvecklingskunskaper. Något som alltså gör det mer tillgängligt för fler att implementera på sina webbplatser.

Detta går dessutom väl hand i hand med en annan uppåtgående trend, där vi rör oss från de mutade och minimalistiska designerna till en mer maximalistisk och uppmärksamhetskrävande design. 

Förutom den ökande användningen av 3D pekade både Albin och Cas på att grafiska profiler bör anpassas för att integrera dessa nya designtrender. I övergången från minimalism till maximalism kommer vi se att starka färger, nya typer av gradienter, glow-effekter och spännande layouts bli allt vanligare.

Fokus kommer att ligga på att sticka ut, vara roligare och fånga uppmärksamhet,” sa Cas. ”Men framförallt att designa på ett sätt som gör att användaren snabbt kan ta till sig information och ta sitt beslut.

Webbdesigntrender 2024: Stick ut – på ett balanserat sätt

Det är viktigt att hitta balansen mellan att effektivt sticka ut från konkurrenterna, och att fortfarande ha en webbplats som är enkel för användaren att förstå och agera på.

Albin, webbutvecklare och UX/UI-designer, håller med. Han förutspår att vi kommer ha en period framför oss där 3D-design känns nytt och spännande. Något som han menar kan leda till att det används på ett sätt som snarare distraherar, än bidrar till fler affärer via webbplatsen.

“3D-design handlar inte bara om att vara visuellt imponerande, utan det bör också ha ett syfte för att verkligen bidra till användarupplevelsen.” 

Som företag behöver du alltså hitta ett sätt att ta ditt varumärke och din webbplats till nu- och framtiden. Cas och Albin tipsar om att se över den grafiska profilen. Se även till att ta medvetna designbeslut för varje element på din webbplats.

2024 kommer att vara ett år präglat av djärv, interaktiv och iögonfallande webbdesign. Att anpassa sig till dessa trender och samtidigt hålla fast vid kärnvärdena för varumärket kommer att vara viktiga nycklar.

2. Typsnitt och copy: Skapa slagkraftiga och skanningsvänliga webbplatser

En annan betydande förändring som diskuterades var den ökande användningen av större typsnitt och mer koncisa texter på webbsidor under 2024. 

”Fontstorleken på vissa är gigantiska. Det är verkligen boom in your face,” menar Cas.

Samtidigt diskuterades också vikten av typografi i dagens webbdesign. Albin och Cas är överens om att valet av typsnitt har blivit viktigare än någonsin tidigare. Små skillnader mellan typsnitt kan göra stor skillnad i upplevelsen för användarna.

Kort och koncist vinner

Albin framhåller också trenden av att begränsa mängden text på landningssidor. Erbjud istället mer detaljerad information på separata sidor eller bakom en ”läs mer”-funktion för de som är intresserade.

Tipset är att fokusera på korta, enkla och slagkraftiga budskap. I takt med att appar, tjänster och webbplatser blir mer komplexa blir målgruppens fokustid och tålamod kortare och kortare. Du behöver komma till kärnan, utifrån vad användaren letar efter, direkt. Cas håller med och förklarar:

“Ha inte med information som inte behövs. Många företag säger fortfarande för mycket om sig själva och sin historia. De som fortsätter med att ha ett utifrån- och inperspektiv på det sättet kommer att halka efter. 

Istället är det bättre att sätta sig i användarens plats och berätta att du förstår dem. Liksom, det här är du, det här är ditt problem. Här är några rader om varför vi kan lösa det – att vi är övertygade om att vi förstår ditt problem.”

När man är väldigt nära sin egen verksamhet kan det vara svårt att hitta rätt perspektiv. Men det är ingenting som du behöver oroa dig för. Vi har certifierade Storybrand-guider som kan hjälpa dig att sätta din företagsberättelse på ett sätt som säljer en gång för alla.

För dig som är nyfiken redan nu kan du läsa “Så kan du bygga en hemsida som konverterar med StoryBrand” härnäst! Där går vi igenom hela formeln.

Webbdesigntrender 2024: Exempel på stor text hos gsap.com

3. Tillgänglighet enligt WCAG fortfarande för lågt prioriterat

Idag verkar tillgänglighet fortfarande vara en bristande prioritet för många webbdesigners. Trots att vissa aspekter, som färgkontraster och typsnitt, oftare tas i beaktande, går många webbplatser fortfarande inte tillräckligt djupt när det gäller tillgänglighet. För många verkar det vara en eftertanke snarare än en integrerad del av deras arbete.

Det blir alltmer uppenbart att tillgänglighet är en viktig del av webbdesign, och att förbise det därmed är att riskera att missa en betydande del av marknaden.

”Så snart lagarna träder i kraft 2025 kommer förhoppningsvis fler och fler att inse vikten av att inkludera tillgänglighet som en integrerad del av sin designprocess,” tillägger Cas.

Många förbereder sig inte i tid för den kommande lagändringen, vilket gör att det kommer bli både bråttom och dessutom dyrt för de som halkat efter. Gäller nya lagstiftningen om tillgänglighet din webbplats? Läs “WCAG: Här är dina lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben från 2025” härnäst!

4. Effektiv UX-design och överskådlighet med Bento-boxar

Du kanske har sett begreppet UX-design dyka upp allt oftare i dina flöden? ”UX-design fokuserar på att identifiera och lösa problem,” förklarar Albin. ”Om företag inte konverterar tillräckligt kan en modernisering av designen vara en del av lösningen, men det är inte alltid tillräckligt.” 

Han menar att man alltså behöver titta på ordet design i en bredare bemärkelse.

Design för att skapa igenkänning och ge en modern känsla å ena sidan, men å andra sidan design för att guida användaren genom webbplatsen på ett effektivt sätt. För att konkurrera i webbdesigntrender 2024 är det avgörande att ha koll på innebörden.

Enkel navigering för just din målgrupp i kombination med rätt känsla är alltså nyckeln till ökad konvertering. Det krävs ofta forskning såsom användartester för att förstå varför den nuvarande designen inte fungerar. Men framförallt hur dessa problem kan lösas effektivt. 

“Det kan handla om allt från att förbättra navigeringen så att användare hittar informationen de behöver, till att anpassa designen efter olika målgruppers preferenser och beteenden.”, tillägger Albin.

Webbdesigntrender 2024: Exempel på Bento-boxar hos Procreate

Kommunicera effektivt med Bento-boxar

”Bento-boxar” har blivit allt vanligare när det handlar om att presentera innehåll på ett överskådligt och användarvänligt sätt. Inspirerat av de japanska matlådorna som organiserar olika rätter i separata fack, erbjuder bento-boxar en strukturerad metod för att visa information på skärmen.

”Bento-boxar möter behovet av att leverera information snabbt och lättförståeligt,” säger Cas. 

Genom att organisera informationen i separata enheter inom ett rutnät, tillåter bento-boxar användare att snabbt skanna igenom innehållet utan att behöva förlora sig i långa block av text.

5. Mobilanpassning till nya nivåer: Dark mode, nåbara menyer och app-liknande webbplatser

Att din webbplats måste vara mobilanpassad är inga nya webbdesigntrender 2024. Men vad mobilanpassning är och vilka nivåer den kan bidra med – har nått nya höjder.

Ett exempel på detta är införandet av dark mode på webbplatser, vilket ger användarna en alternativ visuell upplevelse. Utöver de estetiska fördelarna kan dark mode minska ögonbelastningen för användarna, särskilt i svagt upplysta eller mörka miljöer.

Mobilanpassningen ska inte bara fungera, den ska fungera smidigt. Det handlar om att skapa en mobilupplevelse som är både attraktiv och funktionell för användarna.”, menar Cas. 

Förutom detta börjar webbplatsernas mobilversioner mer och mer likna appar. Något som verkligen bidrar till användarvänligheten. Man kan se exempel på detta med flytande hamburgermenyer, som tillåter användaren att enklare nå den med en hand. 

Detta är något man också ser på större skala i till exempel webbläsaren Safari, som flyttat sitt webbadress-fält till botten av skärmen för att göra det enklare att använda.”, berättar Albin.

Med fokus på användaren kan du konvertera mera 2024

Under 2024 kommer företag att behöva investera ännu mer i att förstå sina användare för att kunna skapa webbdesign som verkligen resonerar med dem.

Det handlar inte bara om att tillfredsställa ögat utan även att erbjuda en smidig och intuitiv användarupplevelse som lockar till återkommande besök och engagemang.

Därför blir det alltmer avgörande att göra genomtänkta designval som tar hänsyn till både estetik och funktionalitet.

Genom att lyssna på användarnas feedback, analysera deras beteende och kontinuerligt förbättra användarupplevelsen kan du hänga med i viktiga webbdesigntrender 2024 och hålla ditt företag relevant och konkurrenskraftigt!

Behöver du förnya din webbplats under 2024?

Albin, Cas och vi andra på Decision by Heart står redo att hjälpa dig till en webbdesign som engagerar och konverterar. Varmt välkommen att kontakta oss, så kommer vi igång!

En ny webbdesign kan göra under för ditt företag.