4 tips som minskar din bounce rate

Bounce rate är något som sabbar både din SEO och konvertering. Idag reder vi ut vad det är, och ger dig 4 tips som minskar din bounce rate.

minska bounce rate

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

4 tips som minskar din bounce rate

Ett av de allra vanligaste problemen som webbplatsinnehavare har är en hög bounce rate, avvisningsfrekvens på svenska. Alltså hur stor andel av dina besökare som kommer in på din sida, och lämnar den för att återgå till sökresultatet.

Orsakerna kan vara många, de kanske inte hittade vad de letade efter på din sida, tålamodet tröt och de gick till någon annan istället. Eller så var din sida inte kopplat till sökordet och det bara blev fel.

I regel vill de allra flesta ha en låg bounce rate. Visst finns det undantag för exempelvis informationssidor. Där premieras snarare en hög bounce rate eftersom det tyder på att besökarna fick svar på sin fråga snabbt.

Om du däremot säljer en produkt eller tjänst är hög bounce rate en tydlig indikator på att något behöver fixas till. Exakt vad som ligger till grund kan vara svårt att veta, det utgår ju från användaren och där finns aldrig några exakta svar. Men vissa saker finns att förhålla sig till.

Vi har tidigare skrivit tips om hur du ska minska din bounce rate, men eftersom ämnet ständigt är aktuellt ger vi dig i den här artikeln några nya tips.

1. Implementera en sökfunktion

Oavsett hur välbyggd din webbplats är kan det vara svårt för en utomstående att navigera på den. Den kanske har ganska mycket innehåll som måste struktureras på olika sidor och där uppstår en viss förvirring.

Då är en sökfunktion något som kommer väl till pass. Visst är huvudfokus att ha en sida som det är mycket enkelt att hitta på, men få saker är snabbare och mer användarvänligt än en sökfunktion. Extra bra om du säljer många produkter, dessutom.

2. Ta bort trasiga länkar

Det finns nog inget varken besökare eller sökmotorer stör sig lika mycket på som trasiga länkar. Utöver att det kommer försämra din rankning på Google lämnar du också dina besökare missnöjda eftersom de trodde att den sida – som alltså inte fanns – var något de var ute efter.

3. Undvik popups

Väl inne på saker användare irriterar sig på ligger nog popups också på listan. Sådana kan vara praktiska att förmedla olika rabattkoder eller att be besökaren prenumerera på ditt nyhetsbrev, men det gör alltid en besökare lite skeptisk om det är det första de möts av. Det blir lite gåpåigt.

Utöver att det är irriterande med popups ställer det också till det ur ett annat perspektiv. Och det är att det i regel är svårare rent tekniskt att stänga ett sådant fönster via mobilen, som ju allt större del av trafiken kommer ifrån.

4. Skippa skrikiga annonser

Visst måste pengarna in. Det har alla förståelse för, men det finns bättre och sämre sätt att håva in annonspengar på. En vanlig banner på toppen av sidan tolererar besökare, att sådana finns är inget konstigt. Inte heller annonser som kommer i själva innehållet.

Det sitter i folks ryggmärg. Annonser som är stora, blaffiga och som är i vägen för texten tillhör en dålig användarupplevelse. Det är viktigt att du ser över om det kan finnas någon korrelation mellan hög bounce rate och annonser.

Att minska sin bounce rate är ofta något som kräver hårt jobb. Vi hoppas att du efter att ha läst den här texten fått något med dig i jakten på att sänka bounce raten.

Har du hög bounce rate? Vi hjälper dig att reda ut varför.