5 saker din webbdesigner borde hålla med om

Besökarna fäller ett avgörande kring din webbplats inom så lite som 50 millisekunder, något som gör bra webbdesign oerhört viktigt.

5 saker din webbdesigner borde hålla med om

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Utseendet och känslan sätter grunden till en bra upplevelse för dina besökare. Saker som hur webbplatsen är upplagd, vilka typsnitt du använder, vilka bilder du använder, vilken typ av innehåll och funktion som är inbakad i webbplatsen.

Allt detta kan vara skillnaden mellan en webbsida som besökarna stannar på och en webbsida som besökarna lämnar direkt.

Du kan ha 10 olika webbdesigners som skapar en webbplats åt dig och de kommer alla se olika ut till utseendet, men även hur din information är upplagd och presenterad. Du kommer förmodligen att gilla vissa, men ogilla andra.

Faktum är att en designer är helt subjektiv och allas åsikter kommer skiljas åt. Skönhet ligger i betraktarens ögon (dvs din potentiella kund), trots allt.

Det finns dock några generella regler när det gäller bra webbdesign, vad du bör och vad du inte bör göra som flera professionella webbdesigners borde hålla med om. Nedan presenterar vi 5 saker din webbdesigner borde hålla med om.

1. Alla sidor på din webbplats spelar roll – inte bara startsidan!

Många verkar tro att första sidan är det första och sista man tittar på. Jag håller med om att den borde vara snygg och lätthanterlig, men samma sak borde sägas om alla dina sidor på din webbplats.

Glöm inte, att genom att söka direkt på ett företagsnamn eller sökbegrepp som har något med ditt företag att göra, finns risken/chansen att besökaren inte hamnar direkt på första sidan.

Med sökmotorns kraft är det mer troligt att en besökare hamnar på en av dina andra sidor alternativt blogg sidor när dom landar på din webbplats. Fler besökare kommer till din webbplats via dessa sidor än vad du tror.  (Om du inte använder dig av Google Analytics för att hålla koll på detta, borde du göra det).

För att göra en kort sammanfattning. Din webbplats måste vara konsekvent rakt igenom och se bra ut på varenda sida, även dina bloggsidor. Samma höga nivå och omsorg som krävs på första sidan måste vara jämlik med alla andra sidor och delar av webbplatsen.

2. Dynamiska funktioner är inte jämlikt med en bra webbdesign

Hur många webbplatser finns det inte idag? Alla dina konkurrenter har förmodligen en webbplats och diskussionerna handlar allt som ofta om att sticka ut och vara annorlunda och så även på webbplatsen.

Det syns inte minst på alla effekter som olika WordPress moduler och teman utrustats med den senaste tiden för att kunna skapa det lilla extra och få webbplatsen och dess olika webbsidor att sticka ut.

På samma sätt som olika dynamiska effekter kan förstärka, kan det också förvilla eller ta upp uppmärksamheten på ett sådant sätt att din besökare blir ”bländad” och inte lägger märke till det som är viktigast på sidan, eller den information de egentligen var på jakt efter.

Coola dynamiska effekter är bara coola en kort stund och ger inte användaren överseende med avsaknad av innehåll eller annat viktigt som besökaren kom till din webbplats för att hitta.

Som webbyrå, kontaktas vi ofta av klienter som vill ha alla möjliga dynamiska funktioner på sina webbplatser för att de har sett det på någon annan eller konkurrerande webbplats. Allt för att få sin webbplats att sticka ut och vara annorlunda än alla andra.

Vi är såklart positiva till dynamiska funktioner om det används på rätt sätt. Dvs att det inte får din webbplats att ladda långsammare, men även att det inte distraherar besökarna, villar bort dem och gör det svårare för dem att hitta vad de egentligen söker efter.

3. Tomt utrymme är bra

De flesta professionella designers kommer att hålla med om att fylla hela sidan med text och element är onödigt. Vitt utrymme mellan raderna är ett otroligt bra sätt att separera de olika elementen och ger din sida lite andrum.

Det som händer när du fyller upp varenda liten centimeter av din sida är att det blir svårare för besökarna att skumma igenom innehållet för att hitta vad de faktiskt letar efter, vilket i sin tur kan leda till att de går vidare.

Innehållet på webbplatsen blir så att säga upptaget av sig självt och ger ingen klar väg för besökaren att hitta det de kom dit för och lämnar därför din webbplats till förmån för någon annan.

Använd det tomma utrymmet mellan dina element- det gör det extra vackert och det viktiga extra tydligt ur ett användarperspektiv.

4. En fin design botar inte problemen på din webbplats

Vissa webbdesigners tror att en fin design kan kompensera för andra problem på din webbplats, vilket är felaktigt. Det krävs mer än teckensnitt, grafik och färger för att din webbplats ska bli effektiv och få besökarna att stanna.

En framgångsrik webbplats är mer än en fin utsida, den har genomtänkt innehåll och är lätt för besökarna att förstå och använda. Allra helst skall det ge dina besökare svaren som faktiskt var en av de viktigaste anledningarna till att de kom till din webbplats från första början.

Enbart en bra webbdesign kan inte lösa alla problem och en bra webbdesigner vet att deras jobb inte enbart går ut på att få din hemsida att se fin ut, det är mycket mer än så.

5. Din vision om hur din webbplats ska se ut är inte alltid den webbplatsen vi borde ge dig

Inte? Tänker du säkert nu. Du anlitade ju en webbdesigner för att bygga din webbplats och du vill ju ha den så som du tänkt dig, eller hur?

Problemet är att ingen annan kan se webbplatsen på samma sätt som du ser den i ditt huvud. Din webbdesigner ska inte bygga en webbplats till dig- de ska bygga webbplatsen till dina kunder.

Faktum är att det är dina kunder och potentiella kunder som kommer ha mest användning av din webbplats, inte du.

Det är lätt att tro att dina kunder förstår din verksamhet och teknologi på samma nivå som du själv gör, men så är ofta inte fallet. Din webbplats borde presenteras på en nivå där dina besökare och potentiella kunder och klienter förstår innehållet och inser fördelarna oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Skickliga webbdesigners borde alltid ha dina kunder i åtanke vid skapandet av din webbplats. Om en webbdesigner bara följer dina idéer utan att ge någon typ av feedback eller alternativa idéer om hur din webbplats skall byggas med kunden i centrum, gör han inte dig inte en tjänst utan tvärt om.

Samma sak gäller åt andra hållet – vägrar du som chef eller kund ta emot tips och råd från din webbdesigner lägger du pengar på en webbplats som förmodligen inte kommer gynna dig alls.

På samma sätt som din webbdesigner troligtvis inte kan lika mycket som dig om din bransch och kan ge dig värdefulla tips om just den, är sannolikheten stor att det är på samma sätt fast åt andra hållet. Men det är ju därför du anlitat en webbdesigner – för att få det bästa resultatet, eller hur?

Alla professionella webbdesigners vill att du som kund ska vara nöjd med resultatet, samtidigt som de vill skapa en webbsida som faktiskt kommer funka för dig och ditt företag.

Våra erfarenheter är att bästa webbplatserna kommer fram genom ett samarbete mellan dig och din webbdesigner.

Innan du inleder ett samarbete bör du dock vara noga med att hitta någon som naturligtvis har kunskapen och erfarenheten men också någon som du kan lita på och samarbeta med.

Tillsammans finns det ju inga gränser för vad ni kan åstadkomma för dina kunder och därmed också för dig själv och ditt företag. Målsättningen är ju glasklar. Att skapa en väl fungerande webbplats ur dina besökares och potentiella kunders ögon.

För du, visst var det så att det inte var du som skulle avgöra om webbplatsen fungerade eller inte, utan dina potentiella kunder som letar efter svar och lösningar, där du och ditt företag är själva lösningen. Det kan ju faktiskt leda till fler affärer.

Är din webbdesign utdaterad och svår att använda?