Hur säker är din webbplats? Här är 5 säkerhetsbrister att undvika!

Många företag missar de mest grundläggande säkerhetsåtgärderna – och det kan bli kostsamt…

webbutvecklare Albin Johansson på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

1. En gammal webbplats som inte längre får uppdateringar

Har din webbplats flera år på nacken? Äldre webbplatser riskerar att bli lätta mål för hackare eftersom de inte längre får de senaste säkerhetsuppdateringarna. Det kan vara svårt att veta vilka säkerhetshål som dyker upp när teknologin utvecklas, och utan regelbunden tillsyn blir din webbplats snabbt sårbar.

Genom att uppgradera till en modern WordPress-installation kan du säkerställa att din webbplats hålls säker. Dessutom kan en redesign förbättra både säkerheten och användarupplevelsen på samma gång.

2. Glömda plugin och teman

Många webbplatser har plugins och teman som installerades för länge sedan men sedan glömts bort. Om dessa inte längre uppdateras av utvecklarna blir de en potentiell säkerhetsrisk. Hackare utnyttjar gärna sårbarheter i dessa gamla tillägg för att komma åt webbplatser.

Att gå igenom och rensa bort inaktiva eller oanvända tillägg är ett bra steg. Se till att allt som finns kvar är uppdaterat och har ett aktivt underhåll för att undvika onödiga risker.

Säkerhet är alltid nummer 1. Behöver du hjälp?

3. Svaga lösenord

Många underskattar vikten av starka lösenord och fortsätter använda enkla eller standardlösenord som är enkla att knäcka. Om hackare enkelt kan gissa sig till lösenordet till din adminpanel eller databaser, är vägen öppen för dem att ställa till med skada.

Att byta till starkare, mer komplexa lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering ger ett extra lager av skydd. På så sätt minimeras risken för att obehöriga får tillgång till din webbplats.

4. Ingen säkerhetskopiering

Utan regelbundna säkerhetskopior riskerar du att förlora all data om något går fel. Många företagare inser inte vikten av detta förrän det är för sent, och då kan det vara mycket svårt eller dyrt att återställa webbplatsen till sitt tidigare skick.

Automatiserade säkerhetskopieringssystem som gör det möjligt att snabbt återställa din webbplats vid behov är en avgörande åtgärd. Att ha en kopia sparad på en säker plats kan spara både tid och pengar om olyckan är framme.

5. Obevakad webbplatsprestanda

En långsam eller opålitlig webbplats kan vara ett tidigt tecken på säkerhetsproblem. Ofta kan prestandan försämras av skadlig programvara som smugit sig in på webbplatsen utan att du märkt det, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Att övervaka webbplatsprestanda med hjälp av automatiserade verktyg gör att du kan upptäcka och åtgärda problem innan de eskalerar. Att hålla ett öga på prestanda är ett effektivt sätt att hålla webbplatsen säker och fungerande.

6. Brist på SSL-certifikat

Om din webbplats saknar SSL-certifikat varnar moderna webbläsare besökarna för att den inte är säker. Det kan avskräcka potentiella kunder och även göra känslig information som överförs via webbplatsen till ett enkelt byte för hackare.

Att implementera ett SSL-certifikat krypterar all kommunikation mellan din webbplats och besökarna, vilket både ökar säkerheten och förtroendet.

7. Inga uppdateringar av serverprogramvara

Säkerheten på din webbplats sträcker sig längre än bara WordPress-teman och plugins. Om servern inte uppdateras regelbundet kan den bli sårbar för attacker. Många hosting-leverantörer missar att uppdatera viktiga delar av servern som PHP eller databasservern.

Det är viktigt att se till att din hosting-leverantör håller serverprogramvaran uppdaterad för att skydda din webbplats mot potentiella hot.

8. Okontrollerade uppdateringar som skapar problem

Ibland kan en säkerhetsuppdatering göra mer skada än nytta om den inte implementeras korrekt. I värsta fall kan din webbplats krascha om vissa plugins eller teman inte är kompatibla med de senaste uppdateringarna.

Genom att testa alla uppdateringar i en säker miljö först, eller låta ett professionellt team hantera uppdateringarna åt dig, minskar risken för att något går fel.

Ta hjälp av experter

Att hålla din webbplats säker kräver inte bara att du reagerar på problem, utan att du proaktivt övervakar och underhåller den. Genom att ta hjälp av experter kan du säkerställa att din webbplats fungerar optimalt och att den inte faller offer för de hot som ständigt utvecklas. Det är ett tryggt sätt att skydda ditt företag och dina kunder

    Lägg grunden för en trygg framtid.