5 tips som gör din webbplats sökbar på Google

Det finns vissa enklare saker du kan ordna själv för att göra din webbplats sökbar på Google. Här kommer fem punkter som du kan sjösätta idag!

gör din webbplats sökbar på Google: Kvinna sitter på cafe med sin dator

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

5 tips som gör din webbplats sökbar på Google

För att din webbplats ska vara synlig för potentiella kunder behöver den rankas högt på sökmotorernas resultatsidor (SERP – Search Engine Results Pages). Även om det finns många faktorer som spelar in för att uppnå en hög ranking, så finns det några enkla saker du kan göra själv för att förbättra dina chanser. Idag har vi valt ut fem hyfsat enkla punkter som gör din webbplats mer sökbar på Google:

  • Använd sökordspecifika titlar och beskrivningar
  • Optimera dina bilder
  • Använd H1-taggar för rubriker
  • Publicera färskt innehåll regelbundet
  • Marknadsför din webbplats på sociala medier

1. Använd sökordspecifika titlar och beskrivningar

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att göra din webbplats mer sökbar är att använda relevanta sökord genom dina titlar och beskrivningar. När du använder sökord som matchar de termer som folk söker efter är det mer sannolikt att du dyker upp i deras sökresultat – och det är precis vad du vill ha.

Är du osäker på vilka sökord du ska använda? Prova att använda ett sökordsverktyg som Google Keyword Planner i syfte att ta reda på vilka termer man söker mest efter i din bransch. Men, sannolikt har du redan ganska bra koll på hur dina egna kunder uttrycker sig i relation till dina produkter eller tjänster.

Använd bara sökorden där de faktiskt passar och gör nytta. Där de underlättar för dina kunder att förstå ditt företag och hur de gynnas av dina produkter och tjänster. Var alltså försiktig med att spamma med många sökord där de inte riktigt hör hemma.

Det är kunden först som gäller, så belönar Google och andra sökmotorer din hemsida av bara farten. Vill du veta mer, läs gärna vår artikel om vad som skiljer bra och dåliga SEO-strategier åt, där vi går djupare i sökordsanvändning.

2. Optimera dina bilder

Förutom att använda nyckelord i din text kan du även optimera dina bilder för bättre sökbarhet. När du laddar upp ett foto till din webbplats, se till att inkludera ett filnamn och alternativ text (ALT-text) beskrivning som är relevant till ditt innehåll.

Därmed hjälps sökmotorer att förstå vad dina bilder handlar om. På så sätt de också dyka upp i relevanta bildsökningar. Dessutom kan det hjälpa kunder som har nedsatt syn att ta till sig av innehåll på din webbplats. Om du till exempel har en bild av en gul hink på din webbplats kan du namnge den ”gul-hink.jpg” och inkludera ALT-texten ”Gul hink”.

Sökmotorerna värderar också din webbplats efter hur snabb den är. Om du har många tunga bildfiler kan det hända att sidan laddar för långsamt och straffas med en lägre ranking. Håll lite koll på storleken på de bilder du laddar upp, försök att inte överskrida 500kb.

3. Använd H-taggar för rubriker

Rubriker är något av det första folk ser när de landar på din webbplats. Därför är det viktigt att se till att de är optimerade för såväl sökmotorer som människor. Ett sätt att göra detta är att använda H-taggar – HTML-taggar som indikerar vikten av ett innehåll – för dina huvudrubriker.

Och det kanske verkar självklart nu när du läser det, H2 används på underrubriker, och i sin ut H3 på underrubriker till underrubriker. Att använda rubriktaggar hjälper sökmotorer att förstå vad varje sida på din webbplats handlar om och hur innehållet hänger ihop, vilket påverkar hur den rankas i SERP.

Exakt hur du anger taggar för dina rubriker beror på vilken webbplattform du har. I till exempel WordPress Gutenberg är det enkelt att bara välja rubrik med ett klick. Hör gärna av dig om du har några svårigheter att hitta fram, så hjälps vi åt.

4. Publicera färskt innehåll regelbundet

En annan sak som kan bidra till att förbättra din webbplats ranking är att publicera färskt innehåll på regelbunden basis. Helst dagligen eller varje vecka om möjligt. Nytt innehåll hjälper inte bara människor att komma tillbaka till din webbplats.

Det signalerar också till sökmotorer att din webbplats är aktiv och uppdaterad. Två av just de saker de letar efter när det avgörs var Google ska ranka webbplatser på sina resultatsidor.

Känns det som en för stor utmaning att lägga till nytt innehåll på din webbplats just nu? Överväg att använda en del av ditt befintliga innehåll istället. Till exempel förvandla ett gammalt blogginlägg till en ny video eller infografik.

5. Marknadsför din webbplats på sociala medier

När du publicerar nytt innehåll på din webbplats kan du dela det på sociala medier – inte bara en gång. Utan gärna flera gånger ur olika vinklar eller med en tids mellanrum. Sökmotorerna tar alltmer hänsyn till sociala signaler när de rankar webbplatser. Så, ju fler som ser och interagerar med ditt innehåll på sociala medier, desto bättre.

Detta kommer inte bara att bidra till att förbättra din webbplats rankning, utan det kommer också att hjälpa dig att nå en bredare publik och bygga relationer med potentiella och nuvarande kunder.

Så gör du din webbplats mer sökbar på Google

Så, om du vill att din webbplats ska hittas lättare på Google kan du följa tipsen i den här artikeln. Om du optimerar dina bilder, använder H1-taggar för rubriker, publicerar nytt innehåll regelbundet och marknadsför din webbplats på sociala medier kan du förbättra din ranking och nå en bredare publik.

Låt oss gärna veta om du har några frågor om hur du gör din webbplats sökbar på Google, vi hjälper gärna till!

Vi kan hjälpa ditt företag att synas mer online.