5 vanliga utmaningar på webben för företagare

Idag diskuterar vi 5 vanliga utmaningar på webben som företagare ställs inför, och vad du kan göra för att övervinna dem!

Utmaningar på webben

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

5 vanliga utmaningar på webben för företagare

Alla företagare vet att deras webbplats är viktig. Den är företagets ansikte utåt och det är dit kunderna går för att få veta mer om vad de gör och hur de kan komma i kontakt med dem. Men det är inte alltid lätt att driva en webbplats – det finns ett antal utmaningar som kan dyka upp på vägen.

Utmaning 1: Att skapa och hantera en webbplats

Att skapa och hantera en webbplats kan vara en utmaning även för de mest tekniskt kunniga företagarna. Om du inte är särskilt webbkunnig kan det vara utmanande att veta var du ska börja eller hur du ska hålla koll på saker som uppdateringar och säkerhet.

Många vet att det finns viktiga faktorer att ta hänsyn till, men inte riktigt vilka de är. Något som kan lämna även den bästa företagaren med en molande känsla.

Ett sätt att övervinna denna utmaning är att samarbeta med en webbyrå om möjligheten finns. En webbyrå kan ta hand om de tekniska aspekterna av din webbplats åt dig så att du kan fokusera på att driva ditt företag.

Ett annat sätt att närma sig denna utmaning är att utbilda dig själv i grunderna för webbutveckling och förvaltning. Det finns gott om resurser där ute (inklusive vår blogg!) som kan hjälpa dig att komma igång. Dock kräver det en hel del tid av dig, som du som upptagen företagare troligen inte har till övers.

Så slutligen, var inte rädd för att be om hjälp från dina vänner, din familj eller dina kollegor. Om någon du känner är särskilt webbkunnig kan du fråga om han eller hon är villig att hjälpa till med att få igång din webbplats!

Utmaning 2: Att hitta rätt team

Om du bestämmer dig för att samarbeta med en webbyrå eller frilansare för att hjälpa dig med din webbplats är det viktigt att hitta rätt team för jobbet. Det finns många företag som arbetar med webbdesign och webbutveckling, och alla är inte lika bra eller kostnadseffektiva.

Det är viktigt att göra din efterforskning och se till att du samarbetar med någon som kan tillhandahålla de tjänster du behöver till ett pris som du känner dig bekväm med.

Ett sätt att hitta ett bra webbdesign- och utvecklingsteam är att be om rekommendationer från personer du känner. Om någon du litar på har haft en bra erfarenhet av att arbeta med ett visst företag kan de säkert rekommendera dem till dig. Kanske är du som företagare redan del av vissa affärsnätverk som kan hjälpa dig att hitta rätt?

Ett annat sätt att hitta ett bra team är att titta på recensioner på nätet. Detta kan vara ett bra sätt att få en opartisk uppfattning om ett företags tjänster.

Och slutligen, se till att du tar dig tid att intervjua några olika företag innan du fattar ditt beslut. På så sätt får du en chans att lära känna dem bättre och ta reda på om de är rätt lämpade för ditt företag. Lägg hellre för mycket än för lite tid på detta.

Att välja fel samarbetspartner och ångra sig kan i värsta fall bli en dyr process och därmed en betydligt större utmaning för din webbplats.

3: Att hålla sig uppdaterad med tekniken

Tekniken förändras hela tiden och det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna. Detta gäller särskilt när det gäller design och utveckling av webbplatser, eftersom det alltid skapas nya verktyg och tekniker.

Att missa tekniska uppdateringar kan börja som ett litet problem – men slutar gärna i att den webbplats slutar vara tillgänglig.

Ett sätt att övervinna denna utmaning är att se till att du arbetar med ett team som alltid är uppdaterat med den senaste tekniken. På vår byrå är vi stolta över att hålla oss uppdaterade om de senaste trenderna så att vi kan erbjuda våra kunder bästa möjliga service.

Både prestationsmässigt och kanske viktigast av allt – säkerhetsmässigt.

Ett annat sätt att närma sig denna utmaning är att lära dig mer själv. Be om hjälp att hitta relevanta nyhetskällor att följa, sätt påminnelser i kalendern om systemuppdateringar, betalning för din domän och så vidare.

Även om du inte använder de senaste verktygen och teknikerna kan du åtminstone skapa dig en förståelse för hur man använda dem – och kanske har du lärt dig vilka frågor som är relevanta att ställa till experter som kan hjälpa dig vidare.

Och slutligen, var inte rädd för att be om hjälp från din omgivning. Om det finns någon du känner som är särskilt kunnig inom teknik, fråga om de inte skulle ha något emot att hjälpa dig med att visa dig hur du håller dig uppdaterad om de viktigaste trenderna.

4: Att generera trafik och leads via webbplatsen

En av de vanligaste utmaningarna för företag är att generera trafik och leads via sin webbplats. Detta kan vara en svår uppgift, särskilt om du inte vet var du ska börja.

Ett sätt att övervinna denna utmaning är att investera i sökmotoroptimering (SEO). Detta är en process som hjälper din webbplats att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP), vilket gör det mer sannolikt att människor hittar den när de söker efter nyckelord som är relaterade till ditt företag.

Ett ytterligare sätt att generera trafik och leads är genom marknadsföring i sociala medier. Detta innebär att du marknadsför din webbplats och ditt innehåll på sociala medieplattformar som Facebook/Instagram, Twitter och LinkedIn. Kanske har du redan en större publik på någon av dessa kanaler?

Slutligen kan du också använda annonsering för att generera trafik och leads via din webbplats. Detta innebär att man betalar för annonser som visas på sökmotorer, sociala medier eller andra webbplatser. Annonser som du kan optimera för olika syften beroende på vilket mål du har med din webbplats.

Utmaning 5: Att mäta webbplatsens framgång

En annan vanlig utmaning för företagare är att mäta hur framgångsrik deras webbplats är. Detta kan vara svårt eftersom det finns ett antal olika faktorer att ta hänsyn till. Processen startar helst redan innan din webbplats existerar, eftersom du förhoppningsvis satt tydliga mål för vad din webb ska göra för din verksamhet.

Ett sätt att mäta webbplatsens framgång är genom webbanalys. Detta innebär att man spårar uppgifter som antalet besökare på din webbplats, varifrån de kom och vad de gjorde medan de de var där. Hur hittar personer din webbplats – och hur interagerar de med den?

Ett annat sätt att mäta webbplatsens framgång är genom optimering av konverteringsgraden (CRO – Conversion Rate Optimization). Detta innebär att man följer hur många som gör en önskad åtgärd på din webbplats, t.ex. anmäler sig till ett webinar, skickar in en förfrågan eller gör ett köp.

Slutligen kan du också be dina kunder eller klienter direkt om feedback på din webbplats. Detta kan göras genom undersökningar, kundintervjuer eller fokusgrupper.

Alla dessa metoder kan vara effektiva när det gäller att mäta framgången för din webbplats. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon universallösning – det som fungerar för ett företag kanske inte fungerar för ett annat.

Så experimentera och hitta vad som fungerar bäst för dig och ditt företag. Och var inte rädd för att be om hjälp från experter.

Varje utmaning tar dig närmare lösningen

Om du kämpar med någon av dessa utmaningar på webben behöver du inte oroa dig – du är inte ensam. Det finns gott om resurser och människor där ute som kan hjälpa dig att övervinna dem. Och kom ihåg att varje utmaning är en möjlighet att lära sig och växa som företagsägare.

Var därför inte rädd för att ta risker och experimentera med nya idéer. Vem vet – du kanske hittar lösningen som tar ditt företag till nästa nivå!

Vill du ha hjälp med webbplatsen?