Allt du behöver veta om länkbygge

Länkbygge, eller Link building, är läran om att öka antalet länkar till din hemsida för sökmotoroptimering. Men varför – och hur? Idag kommer allt du behöver veta om länkbygge.

allt du behöver veta om länkbygge

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Om vi låter oss drömma tillbaka till det ljuvliga 90-talet. Det var på den tiden då Altavista och Yahoo florerade och faktiskt var störst bland sökmotorer. De två utgick bara ifrån innehållet på sidan. Det var egentligen det enda sökresultaten grundade sig på. Google tänkte och jobbade annorlunda.

De analyserade också hur många som faktiskt länkade till aktuell webbsida. Än i dag bedömer sökmotorn själv det som det bästa sättet att mäta sidans trovärdighet på.

Tack vare uppdateringen Google penguin bedöms länkar också utifrån kvalité och inte bara kvantitet.

Men hur gör man? Förenklat finns det fyra sätt att få backlinks på.

4 tips på länkbygge :

  • Manuellt länka
  • Köpa länkar
  • Be om länkar
  • Förtjäna länkar

Att du manuellt går in på olika sajter och länkar till din sida. Problemet med det är dock att det inte bedöms som en trovärdig länk eftersom sidor där det går att sprida egna länkar ofta är forum av något slag.

Köpa går också. Det finns så klart olika problem med detta, bland annat med just Google penguin – att algoritmer känner igen spam och då ignoreras länkarna. Dessutom bryter det mot Googles regler eftersom det anses som manipulation av algoritmen att köpa backlinks.

Men det finns också länkar som bedöms kvalitativa att köpa, sponsrat innehåll hos tidningar. Dessa är bättre än diverse PBN-sajter men till syvende och sist är de köpta, det kommer du inte ifrån.

Och ibland kan du “komma undan” med det, men de gånger Google identifierar att du köpt länkar – vilket de nu mer eller mindre alltid gör – kommer din sida halka ner bland sökresultaten och du går miste om mycket trafik.

Det går nästan att säga att köpta länkar är lite av en filosofisk fråga, vissa kallar det fusk medan andra tycker det är ett snabbt och effektivt sätt att förbättra sin SEO. Du får själv bedöma var du står i frågan men alternativet finns.

Be om dem, inte svårare än att du frågar webbplatser i ditt fält om de kan bjuda på en länk eller två.

Förtjäna dem, visst är det väldigt tidskrävande att bygga upp ett förtroende inom sitt område att nå antalet backlinks man önskar. Så ser det faktiskt ut. Du kan ha tankesättet att ju svårare det är att få en länk desto bättre effekt får du när du faktiskt får en.

Gör bra innehåll för länkbygge

Att attrahera sin publik med hjälp av innehåll är otroligt viktigt. Det stärker varumärket, ökar trafik och även konverteringen. Med riktigt bra innehåll ökar antalet backlinks eftersom om det är bra nog kommer folk dela eller källhänvisa till din webbplats vilket – återigen – ökar din auktoritet som i sin tur ökar din SEO. Det ena ger det andra.

Relevans

Som sagt förändrar Google penguin mycket i spelet om länkbygge. Pingvinen bedömer alltså inte hur många sidor som pekar på din utan hur bra och trovärdiga länkarna är. För att exemplifiera.

Förr i tiden var alla länkar lika mycket värda. I teorin betydde det alltså att om fotbollslaget AIK skulle länkat till en specifik vinsort vägde det lika tungt som om en känd stjärnkock skulle gjort det.

Så fungerar det inte längre utan nu bedöms kocken som mer kunnig (authority) inom ämnet vilket ger länken större auktoritet och ökar din domain rating. Nuförtiden jobbar alltfler utifrån att få auktoritära länkar och inte bara antal.

I fallet backlinks tror vi att det tråkiga svaret är; ha tålamod. Köpta länkar ska helst undvikas utan ge det tid och lägg fokus på att ge besökarna ett så bra innehåll som möjligt. Det kommer stärka din kundkrets och ge en bättre känsla av webbplatsen.

Nyfiken på hur SEO kan ge dig fler affärer via webben?