Olle Elfgren
Copywriter
Läs om Anna Forsberg, Sticky Beats affärsinnovatör, som bland annat berättar om hur företaget får fram sina digitala lösningar på löpande band, om att vara headhuntad hela tiden och om konflikten mellan kul projekt och en bra affär.
Det märks på sätt och vis att Anna Forsberg varit med ett tag. Den affärsmässiga rutin hon har är det få som kan mäta sig med. Vid intervjuns första fråga – som mycket enkelt handlar om vad en affärsinnovatör gör – för hon direkt samtalet till något som är byråns starkaste varumärke.
Delägaren Andreas Stjärnhems keps. I reklambranschens polodjungel är en keps något som piggar upp, och drar uppmärksamheten till sig.
– Att jobba med affärsinnovation är egentligen att hitta nya affärsmodeller och nya sätt att skriva avtal. Inte det vanliga i att fakturera per timme utan se vad det ger för effekt och värde och sedan bygga affärslösningar utifrån det, säger Anna Forsberg.
– Jag och min kepskollega diskuterar ofta…
”Kepskollega.”
– Hahaha, ja, oavsett vad man tycker om kepsen…
Vad tycker du, Anna, om kepsen?
– Jag tycker att det är så mycket Andreas. Under tiden jag jobbade som gymnasielärare höll vi på att införa kepsförbud på skolan, men då gick halva lektionerna åt till att säga åt eleverna att ta av sig dem. Jag tycker man ska få bestämma själv. Och i Andreas fall har det blivit ett varumärke.
– I alla fall, vi diskuterar mycket hur vi kan utveckla affären och just nu händer det en massa spännande saker, saker som lite förenklat beskrivet går ut på att vi även tjänar pengar medan vi sover medan kunden tjänar på kvalitet och service. Ett plus ett ska alltid bli mer än två, win-win för både oss och kunden.
Anna började på Sticky Beat i april 2021. Men hon hade faktiskt två år tidigare fått frågan om hon var intresserad av att bli deras vd.
– Då var det totalt ointressant. De hade vid det läget fyra operativa delägare som jobbat inom branschen i 20 år och kunde den utan och innan, så jag kände mig avskräckt. Men jag sa att de fick höra av sig om de hade någon annan rolig lösning. Sedan insåg de att de inte behövde någon vd, utan någon som jobbade med affärer, och då blev jag tillfrågad om det två år senare. När jag tittade på deras omsättning såg jag en enorm potential.
Vad var det för potential du såg?
– Jag tror samhället i stort är i behov av att innovera men också digitalisera. Och sedan ville jag bidra till att ta tillvara på den kompetensen som finns inom företaget för att lyckas med det. Det har också hänt grejer på den sista raden i bokföringen vilket inte är det enda men väldigt kul.
Anna kan ses som en slags motpol för den i övrigt kreativa byrån.
– Det är viktigt att få affärsperspektiv på en app, så att det verkligen finns en lönsamhet i den.
Hur trivs du?
– Jag tycker det är skitkul. Väldig variation på jobbet. Jag hade satt upp mål på mitt förra jobb (som regionchef i Ung Företagsamhet Värmland), och när vi nådde dessa kände jag att det var dags för nya utmaningar. Vi hade jobbat ganska mycket med Sticky Beat och jag gillade dem.
– Jag tror det är väldigt bra med nätverk och att man lär känna företag. Jag visste väldigt mycket om dem. Jag pratar mycket om siffror på sista raden och tillväxt medan Sticky Beat haft fokus på annat. Det blir en bra balans. Det ringer spelbolag till oss var och varannan vecka och ber oss bygga coola grejer åt dem men vi säger nej varje gång. Det vi gör ska ha samhällsnytta.
Lukrativa affärer är inget som byrån dras till. Något en affärsdriven person som Anna kunde ha svårt att se varför.
– Jag minns att jag i början var frustrerad över vilka saker vi tackade nej till. Just spelbolagen tyckte jag var bra, men vi fick många andra förfrågningar som stoppades för att ”det inte var kul”… herregud… allting är väl inte kul här i världen? Det är en bra affär!
– Vad som är kul i Sticky Beats ögon är när vi får vara med i innovationsprocessen, att utgå från ett vitt ark. Vi gillar inte att få en färdig lösning presenterad för oss.
Blir det ofta konflikter kring att du vill ha in bra affärer men de andra vill ha in kul projekt?
– I början gjorde det absolut det. Nu förstår jag hur de jobbar, men vi skrattade också mycket åt det. Jag är ju anställd för att se affären i allt.
Det är svårt att ringa in hennes karriär. Hon har gjort lite av det mesta. Men det finns dock en gemensam faktor, och det är att hon vid samtliga jobbyten blivit headhuntad. Anna började sin karriär på Widéns sport som försäljare. Sedan blev hon headhuntad till Stadium för att några år senare bli headhuntad som butikschef till Team Sportia och deras nystartade butik för kvinnor, Team Sportia Tjej.
– Det var precis när fler och fler varumärken började släppa damkollektioner så det låg helt rätt i tiden. Sedan insåg de att det inte var lönsamt att ha en separerat butik för kvinnor, butiken gick jättebra men man tappade försäljning i huvudbutiken så den slogs ihop med den stora butiken i city i samband med en nyöppning i externläge.
Under tiden som butikschef började hon föreläsa för Forshagaakademin och deras sporthandelselever. Och det var också dem som sex år senare – efter Annas mammaledighet och en examen som svensk- och mattelärare – headhuntade henne för att bli just handelslärare.
– De ringde till mig och undrade om inte jag var färdig med utbildningen, och jag började där direkt. Även om det var i handel jag undervisade hade jag stor nytta av svenskan och matten ihop med min arbetslivserfarenhet.
Mellan åren 2016–2021 var hon som sagt på Ung Företagsamhet Värmland, första året som projektledare och de resterande som regionchef. Hur hon fick jobbet? Headhuntad.
– Jag tror jag är bra på att bygga upp organisationer och att sätta folk på rätt plats. Jag kan inte allt utan då får man omge sig med folk som är kompetenta.
Du har blivit headhuntad många gånger.
– Jag är medveten om att det låter jättefånigt och dessutom ganska självgott men jag har faktiskt blivit det till alla jobb.
Du som jobbat i båda ändar, vad är det för skillnad mellan en digital affär mot en fysisk?
– Finns skillnader men också många likheter. Många gör skillnaden lite större än de kanske är, det handlar om att lösa någons behov eller problem, sedan om det är ett par skidor eller ny app är egentligen samma sak.
Sticky Beat får fram digitala innovationer på ett närmast maskinellt sätt, finns det något gemensamt för dessa?
– Maskinellt håller jag ju inte med om, haha, den ena innovationsprocessen är inte den andra lik, men visst, många digitala innovationer blir det. Vår utgångspunkt är väl kanske att man inte behöver ha både hängslen och livrem när den ska lanseras. Jag skulle nog säga att vi ger ut sakerna med ganska få funktioner för att testa och se vad som faktiskt funkar, sedan är det viktigt att den är klurig, användarvänligt och utvecklingsbar. Det är väldigt sällan en fullständig version släpps direkt.
Sticky Beat jobbar utifrån en specifik framtagen modell, en innovationsprocess. Den består av de fyra faserna Aha!-, Och!-, Skapa!- och Wow!-faserna.
– Men vi startar alltid med VI!-fasen innan det för att lära känna kunden och dess behov ordentligt. I vår process måste det alltid finnas ett stort varför när man gör digitala innovationer. Varför kommer de anställda vilja använda den här appen? Det får inte bara bli att den fylls med en massa dokument och onödiga funktioner som sedan ändå inte används. Det är därför vi tackar nej till färdiga lösningar, vi vill genomgå den där innovationsprocessen – det blir alltid bättre då.
Det här har företaget valt att utveckla.
– Man tänker att vi bara jobbar med appar och digitala lösningar men nu kan man också anställa oss för själva innovationsprocessen som inte nödvändigtvis behöver landa i en digital produkt. Alla behov, små som stora, kan må bra av att genomgå en innovationsprocess för att hitta nytänk.
De fyra stegen har också burit frukt. Appen Lumeno som Sticky Beat tog fram på uppdrag från Livskämpar kammade hem Svenska designpriset 2021 i kategorin digitalt – app. Appens syfte är att rädda liv och ska hjälpa användaren med följande: förstå sig själv bättre, hitta verktyg för att ta sig ur mörkret, söka kontakt i risksituationer, och upptäcka hur ljuset alltid återvänder.
– Det var himla häftigt för oss från lilla Värmland att sitta på Berns bland de andra stora Stockholmsbyråerna och sedan vinna priset, minns Anna från kvällen. Just att det var inom ett så viktigt ämne som psykisk ohälsa gjorde att det kändes extra bra. De vi tävlade emot ville till och med att vi skulle vinna. Det var en härlig känsla.
Du byter jobb med hyfsat jämna mellanrum. När sker nästa?
– Jag brukar som sagt sätta upp mål och när vi når dessa känner jag mig färdig, är ganska rastlös som person. Jag tänker lite på situationen som det är med kockarna här i Karlstad, vissa säger ju att de byter jobb titt som tätt, och krögarna har löst det genom att erbjuda dem delägarskap, för att få behålla dem. Om jag ska stanna fler än fyra–fem år får väl Sticky Beat göra mig till delägare, haha.
Vilken är din största styrka?
– Jag är en do:er, ibland kanske det går för fort. Men en innovation är heller ingen innovation förrän den finns ute på marknaden och gör skillnad.
Du har inte så mycket i byrålådan.
– Nej, jag river av grejer ganska fort och gillar att ha många saker igång samtidigt.
Vilken är din sämsta sida?
– Det är nog tålamodet.
Det syns på dina hörlurar. (Som vid intervjun var ihoptrasslade och satt åtspända runt Annas haka likt en partyhatts snöre reds anm.)
– Hahahaha ja. Det är nog alltid lite trassel kring mig, jag funkar som bäst när inte allt är så tillrättalagt.
Läs föregående digidialog med Anders Thorén här.