Cecilia Victoria Kärrberg om att lyckas på sociala medier

Näst på tur i digidialog är sociala medie-gurun och Digitalsnacks vd Cecilia Victoria Kärrberg. Läs om hennes sökmotoroptimerade namn, om sitt framgångsrika företag som hon byggde upp med radarpartnern Jenni Laapotti, om podden med samma namn som företaget, om hur man lyckas på sociala medier och om att ta selfies med fans för första gången.

Victoria Kärrberg

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Jag bildgooglade dig precis innan.

– Jaså?

Det skulle jag inte gjort.

– Haha, varför då?

Man fick en stark släng av komplex då, flertalet prominenta tidningar bildsatte dig med rubriker som ”expert” och så.

– Hahahaha.

Det går bra för dig.

– Ja men det gör väl det, konstaterar hon ödmjukt. Mitt namn brukar dyka upp i sådana sammanhang.

Och konstigt vore det väl annars. Cecilia Victoria Kärrberg har jobbat med sociala medier från 2012. Hon var social medieexpert innan det jobbet ens fanns. Karriärvägen började staka ut sig under hennes år på Affärshögskolan 2011-2013.

– När jag gick där insåg jag att jag inte ville tillbaka till mitt jobb som vice butikschef på en matvarubutik. Jag började intressera mig för marknadsföring och startade en blogg om det.

Bloggen blev väldigt stor, hon hade 10 000 besökare varje månad vilket med 2012-mått mätt är starka siffror.

– Bloggen startades lite som en livsstilsblogg om mitt liv som student. Men utvecklades till att skriva om hur man lyckas med att bygga varumärke med sociala medier. Främst hur man som student kunde använda sociala medier för att få drömjobbet utan att ansöka om det.

Cecilia Kärrberg blev Cecilia Victoria Kärrberg

Men när hon skulle köpa domännamnet till bloggen stötte hon på ett namnrelaterat problem. Hon hette då Cecilia Åslund men det hette även en operasångerska och en forskare. Så hon plockade in mellannamnet Victoria för att kunna äga och ha monopol på sitt namn på Google.

När hon gifte sig och bytte till det betydligt ovanligare efternamnet Kärrberg fanns förhoppningen att slippa tröska mellannamnet, men då kom bakslaget. Vid en googling på ”Cecilia Kärrberg” kommer nog den här Cecilias raka motsats upp.

Det är nämligen en överläkare som är akademiker på Göteborgs universitet med fokus på obestrik och gynekologi, vars kunskapsbank förmodligen inte innehåller social media marketing. Således fick Victoria läggas till även denna gång.

– Jag minns det där, tyckte det skulle bli så skönt att skippa mellannamnet men icke. Det var surt. 

Med namnvalet löst kunde arbetet med bloggen börja. Hon drev den under sin studietid och efter ett tag bar den också frukt.

– Innan min examen hade jag ett erbjudande från en galleria att ta hand om deras sociala medier. Blev då “tvungen” att starta upp ett eget bolag och efter tre månader kunde jag leva på det och sa upp mig som vice butikschef.

Hur kommer det sig att du var så tidig på bollen?

– Det bubblade kring sociala medier vid den här tiden. Planen var som sagt att få ett jobb inom marknadsföring och inte nischa sig på sociala medier. Men nu blev det så.

När förstod du udden av sociala medier?

– Det förstod jag vid ett väldigt tydligt ögonblick. Jag minns att jag skrev en tweet där jag frågade ifall det fanns någon som var duktig på säljprocesser, Det var en som retweeta den och tillslut nådde ända till Mattias Nord på CCC där jag sen fick tolv veckors praktik. Sociala medier kortade vägen mellan människor. Jag kunde ta en person i hand som jag aldrig haft tillgång till annars. Så kunde jag bygga upp mitt kontaktnätverk som jag haft nytta av än i dag.

Vilken typ av kunder hade du hand om i början?

– Det var mest lokala men också några större. Bland annat klockföretaget Certina som följt med ända fram till att Digitalsnack grundades. Det var ju svincoolt att få flyga till Schweiz och äta fancy middagar och vara på fester med Certina, minns hon.

Sedan blev hon invald i styrelsen för Marknadsföreningen. Och väl där träffade hon, vad som i många år framöver skulle bli hennes kompanjon, Jenni Laapotti.

– Jag hade börjat tröttna på att blogga. Åt mycket tid och det var krävande att hitta ny, intressant fakta. Det var på den tiden podcast började bli något, 2015-2016. Frågade Jenni om hon ville starta en podd med mig. Hon svarade ”Ja, det vore kul! Vi testar till hösten.” Men jag svarade att det skulle göras nu.

Det gjordes också ”nu”. Podden Digitalsnack drog igång våren 2016.

– Meningen var att det skulle vara ett hobbyprojekt men det blev istället ganska stort. Fick sponsring av Almi. Tanken med podden var från början att vi skulle digitalisera Värmland. Efter ett år började vi få fart på den men insåg samtidigt att Värmland absolut inte var redo för den här podden.

Hur såg ni det?

– Snudd på alla våra lyssningar kom ifrån Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås och så vidare. Storstadsområdena.

Podden rullade på samtidigt som de båda jobbade med sina egna företag och jobb.

– Efter ett år märkte jag att vi hade något på gång här. Podden hade blivit Sveriges största inom sin nisch. Jenni var dock på väg till Småland då men jag frågade ändå om vi inte skulle satsa. Då grundade vi företaget med samma namn som podden. 

– Vi kände att det inte fanns några konkreta tips inom sociala medier när vi startade podden och i sin tur även företaget. Det var mycket ”Så här har Volvo eller Coca-Cola lyckats” och det är klart, de har ju typ tre miljarder i budget. Men det var inga riktiga verktyg eller tips för hur vanliga företag lyckas.

Den som lyssnar på podden får utöver att höra hennes provocerande fläckfria uttal av engelska branschtermer också handfasta tips om sociala medier och intervjuer med aktuella personer inom ämnet.

Hur ser arbetet med podden ut?

– Podden har alltid varit mitt ansvar. Jag tar oftast fram ämnen, gör de flesta intervjuer, manus och allt smått runt omkring till publicering. Mellan 2016 till 2020 poddade vi mittemot varandra. Men nu i och med pandemin har vi fått gjort det på distans. Det funkar ganska bra. Vi har en ljudtekniker som vi skickar våra inspelningar till, och än så länge har ingen klagat som tur är. Vi marknadsför den litegrann men det mesta är organiskt. 

Ungefär 5000 lyssnar på avsnitten som publiceras varannan vecka. 

Den har rullat på i fem år nu, hur hittar ni nya ämnen?

– Det förändrar sig så mycket i den här branschen, saker vi spelade in förra året kan vara utdaterat. Något som jag tycker är svinkul är att plocka upp nya verktyg, trender och beteenden inom sociala medier som vi bygger avsnitt runt. Vi får dessutom många mejl av lyssnare som skriver ”Nu har ni tjatat om det här tre gånger, här är ett exempel som talar emot.” och det brukar jag ta med. Vi vill försöka ha en balanserad bild av ämnet vi pratar om.

Hur är det att jobba med Jenni?

– På distans, bör poängteras. Det ställde stora krav på oss i uppbyggnadsfasen. Hennes man fick en tjänst i Hultsfred och de flyttade dit. På grund av det var vi tvungna att bygga bolaget helt digitalt från början. Vi är därför helt molnbaserade och kan alltid komma åt våra projekt oavsett var i världen vi befinner oss. Vi har aldrig haft ett gemensamt kontor, någonsin. Men vi brukar samlas och ses i Norrköping, en plats mitt emellan mig och Jenni, när det inte är pandemi. Det ger de anställda möjlighet att leva de liv de vill. Jag vill exempelvis bo kvar i Värmland vilket jag kan göra och ändå ha världens bästa jobb. 

Då har inte pandemin blivit en jättestor omställning för er.

– Nej, verkligen inte. Vi har ju anställt folk jag inte träffat. Men när det kommer till omställning kring digitala möten och ett generellt digitalt arbetssätt så fanns redan hos oss, det gjorde den. 

Hur brukar folk reagera på att ni inte har något kontor?

– Vi och kunderna såg det som ett större problem innan pandemin. Vi är inte rotade någonstans, lite värmländska, lite östgötska och lite småländska. Jag tror att pandemin medfört insikten om att man inte måste köpa tjänster lokalt, det tittade man efter förr för att det var praktiskt med fysiska möten.

Vad är det för problem företag som vänder sig till er har?

– Det är två varianter. Antingen har man inte kunskapen att skapa effekt i sociala medier och vill lära sig, eller också har man varken kunskapen eller tiden för det. Vi sköter om ungefär 20-30 kunders olika sociala medier. Och de har själva fyra-fem olika kanaler.

Mycket lösenordskrångel?

– Haha, verkligen! Det är tur det finns autofyll. Dessutom brukar vi köra ett möte varje år där vi byter alla lösenord

Hur ser en typisk dag ut för dig?

– Jag brukar hämta in min snart tvååriga dotter klockan 06.00 så får hon hänga i sängen fram till att min klocka ringer mycket specifika 06.36. Sedan är det ju rådd med att få henne klar och skjutsa till förskolan. När jag kommer hem tar jag en kopp kaffe och sätter igång att jobba vid 07.30. Då görs en priolista med de tre viktigaste sakerna jag måste ha klart för dagen. Sedan utför jag dessa innan jag öppnar mejlen. Jag upplever att så fort jag öppnar den attackeras jag av 30 personer som säger åt mig vad jag måste prioritera. När jag väl öppnar mejlen blir det mycket korr av inlägg. Vi på företaget försöker hålla möten och utbildningar på förmiddagen. Och eftermiddagen fri för jobb. Hämtar min dotter på förskolan vid 16.00, väntar på att min man kommer hem från jobbet. Och sedan jobbar jag några timmar till på kvällen. Jag måste ha mycket att göra, annars blir jag fruktansvärt lat och får ingenting gjort istället.

Sociala medieexperten Cecilia Victoria Kärrberg reder ut: Hur lyckas man på…?

Facebook

– Målgruppen är så klart allt oavsett vilket socialt medie man väljer. Facebook har generellt, om vi tittar på statistiken och även erfarenhet från våra kunder, den mest aktiva målgruppen 45-55 år. Den typ av innehåll som går hem här är allmänbildning. Typ ”Supermånen – här är allt du behöver veta” eller ”Så eldar du upp din stubbe i trädgården”, saker som ligger nära till hands i folks vardag. Sammanfattningar, saker som sparar tid åt folk. Facebooks “flöde” är utdaterad för flera yngre generationer, vi är vana vid snabbhet och video. Jag tror att det traditionella flödet kommer försvinna och tappa betydelse. Facebook som plattform kommer dock aldrig försvinna. Det finns många och populära funktioner där som Messenger, Marketplace och även grupper som ser till att det kommer leva vidare. Facebook är en infrastruktur med funktioner vi behöver. 

Instagram

– Betydligt mer visuellt medium. Helhet. Går att jämföra med webbplatser. Snygg logotyp, sparade höjdpunkter fungerar nästan som en menyrad på webbplatsen. Här funkar inte riktigt spridning på samma sätt utan här måste folk stanna upp och kolla och läsa inlägget. Mer nischad än andra. Det går inte att enbart lägga ut mysiga fikabilder från företaget utan du måste hitta nyttan för målgruppen. Varför ska dom följa ditt konto? Vad får dom? Sedan får man också anpassa innehållet där utefter din målgrupp. Är man över 35 är det vanliga scrollflödet, millennials kollar stories och de som är yngre än det kollar Reels.

Visst är Instagram den svåraste plattformen att driva trafik från?

– Man ska helst inte driva trafik från sociala medier. 

Men ibland måste man ju.

– Mm, om du skapar innehåll som hela tiden förflyttar människor från plattformen kommer plattformen i sin tur inte tycka om dig till slut. Tricket är då att skapa mycket bra innehåll på plattformen att du de gånger du verkligen måste förflytta besökaren ger den ett värde. Att det är guld värt och göttigt innehåll. Måste vara värt att göra förflyttningen. 

Twitter

– Det var min favoritplattform där runt 2012-2013. Var lite som LinkedIn är nu med ryggdunkningar och idel mysig stämning. Det ändrades ju ganska radikalt. Det som ger framgång är att skriva en tweet i timmen, följa rätt personer och ha ett engagerat community. Personer är mycket intressantare än företag. Vissa branscher eller intressen är stort på Twitter exempelvis kommunikation och sport. Men försök att inte ha företagssidor utan låt personer PÅ företaget vara där. 

LinkedIn

– Här behöver profilen vara fullständig och tydlig med vad du är grym på. Bygg sedan ett kontaktnät Du har nytta av. Och påminn ditt kontaktnät vad du kan genom att publicera massor av nytta i flödet. Det är lite som med Twitter, att företag är ganska ointressanta och att det är personer som lyckas bäst. Det märker vi själva här på Digitalsnack. Lägger vi ut något på våra personliga profiler når det tusentals, lägger vi ut på företagets når det 300.

Vad beror det på?

– Algoritmen där är gjord som så att ungefär 98 procent av det innehåll som visas är från personer. 

– Sedan är det viktigt att fokusera på att ta kommandot över ditt nätverk, sök på de olika titlar och branscher som är väsentliga för din verksamhet. Uppdatera med vad du gör, hur du ser ut och vad du är duktig på. 

Vilken skulle du säga är svårast att lyckas på?

– Alla är svåra på…

Nej, nej, nej. Stopp, stopp, stopp.

– Indikationer från våra kunder och de utbildningarna vi gör så verkar de flesta tycka att LinkedIn är svårast.