Plocka russinen ur kakan – gör en digital konkurrentanalys

Välj ut det bästa från alla dina konkurrenter – och gör det till ditt. Här får du en introduktion till digital konkurrensanalys!

digital konkurrensanalys

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Lär känna dina konkurrenter

När vi gör en digital konkurrentanalys utgår vi från ditt egna perspektiv som sedan formas till ett digitalt perspektiv kopplat till valda sökord och fraser som passar för din verksamhet.

Med detta som grund genomför vi analysen för att ta reda på vart du står i förhållande till dina konkurrenter rent digitalt. Benchmarking, ranking, positionering och placering. Utifrån den digitala konkurrentanalysen kan vi sen börja plocka russinen ur kakan.

I dagens marknad tar den digitala aspekten alltmer plats. Det ställer krav på dig som företagare att ständigt hålla dig uppdaterad. Ajour med den digitala pendeln. Detta är du såklart inte ensam om. De flesta av dina konkurrenter håller förmodligen också koll på den. Kanske till och med bättre än dig? Det är här den digitala konkurrentanalysen kan komma att hjälpa dig på ett fantastiskt sätt.

Först och främst måste vi ta reda på vilka de digitala konkurrenterna är och sen- vad de gör. Du har säkert bra koll på vilka de är, men känner du till hur starka de är digitalt? Ofta är det svårt att göra det om man inte har tillgång till en massa verktyg- verktyg som vi jobbar dagligen med (kontakta oss för tips). Inte allt för sällan i denna process dyker det också upp nya konkurrenter som du inte visste att du hade från början.

Vart finns de? Och vad gör dem till dina konkurrenter? Var ligger deras fokus, styrkor och svagheter? Det ovan nämnda är frågor som är viktiga att ha koll på för att kunna göra en så rättvis och bra analys som möjligt.

Sedan tar vi reda på vad dina konkurrenter gör bra och mindre bra. Stort som smått. Allt ifrån hur de sökmotoroptimerar sitt innehåll till deras närvaro på sociala medier. *On- och off-page SEO, alltså. Sen när den första grundliga analysen gjorts är det dags börja plocka russinen ur kakan.

*On-page SEO också känd som On-site SEO är åtgärder för att optimera olika delar av din webbplats som påverkar din sökmotor ranking. Det är saker du har kontroll över och kan förbättra på din egen webbplats.

Off-page SEO fokuserar på att öka auktoriteten i din domän genom att få länkar från andra webbplatser och delningar via bl.a sociala medier m.m. Här kan du skapa intressanta artiklar med innehåll som läsaren vill länka vidare till.

Can’t win ´em all

Om någon av dem exempelvis har jättemånga likes på Facebook, eller jättemånga likes och delningar på sina inlägg kanske du bör tjuvkika lite på deras arbete där. Men å andra sidan kan det vara så att de är oslagbara på den fronten. Och då är det bättre att lägga ditt krut på något annat.

Hänger du med? Ingenting inom digital konkurrentanalys är svart eller vitt. Det är en svår balansgång där varje beslut bör övervägas noga. Låter det krångligt? Kontakta oss om du vill ha hjälp med en digital konkurrentanalys.

Vidare tar vi reda på vilka nyckelord- och fraser de använder sig av. För att ranka på Google på specifika sökfrågor, behöver man sökmotoroptimera sina sidor på hemsidan med ett innehåll som matchar de ord eller fraser besökare och potentiella kunder använder sig av. Och då kollar vi helt enkelt in vad dina närmsta konkurrenter gör på den fronten. Ny på det här? Läs mer om sökmotoroptimering.

Att företag tar hjälp av Google Adwords är nu för tiden mer regel än undantag. Här tar vi också fram vilka typer av annonser de jobbar med, vilka nyckelord, meningar och budskap konkurrenterna lägger in på deras annonser. Hur de uttrycker sig, vilket språk de använder sig av, vilken målgrupp de vänder sig till etc. Att fatta ett helhetsgrepp kring konkurrenternas Adwords-arbete, helt enkelt.

Ett av det viktigaste arbetet med att synas på Google är via så kallade backlinks. Vilket betyder att andra sidor länkar till er. Gör man detta ökar ens rankning på Google avsevärt. Varför är det så? Jo, Google tänker nämligen som så att ju fler som länkar till din sida desto bättre anses ditt innehåll vara. Och det ligger ju mycket i det. Du skulle väl aldrig länka till någon hemsida som inte var intressant, hade det du faktiskt var ute efter eller svaret på det du letade efter?

Därför är det viktigt att ha en stark profil på sociala medier. För om du ”hänger” där med ett bra innehåll i dina artiklar, inlägg eller annonser ökar chansen för att bli länkad till. Kontakta oss så berättar vi mer.

Helhetsperspektiv – grunden i digital konkurrentanalys

Sen tar vi givetvis också en titt på hemsidans design, informationsstruktur och funktion som helhet. Vad är bra respektive dåligt med designen på de olika sidorna dvs. hur enkelt är det att hitta det man sökte efter på de olika sidorna, hur de jobbar med innehåll, innehållsstruktur, interaktionsmoment, enkäter, kontaktformulär och så vidare.

Att ha med tankar om webbdesign för bra användbarhet och användartester i jobbet för att gå ikapp, eller förbi dina konkurrenter är inte att underskatta.

Alla dessa punkter, processer och planer kanske inte låter så jätteroligt. Men det är otroligt viktigt. Och det blir bra, till slut. För när allt detta är genomfört börjar vi gemensamt plocka russinen ur kakan. Vi väljer ut det bästa inom olika områden hos dina konkurrenten och gör det till ditt. Det är däremot jätteroligt.

Med den digitala konkurrentanalysen i din hand kan du sedan lägga den vassaste planen och skrida till verket – för då vet du hur du skall vinna.

Vill du göra en digital konkurrentanalys? Kontakta mig!

Redo att konkurrera online?