Christer Johansson om digitalisering inom livsmedelsbranschen

Från strax under 5 procent till 17. Den otroliga ökningen har Ica Maxi Bergviks onlinebutik haft till följd av corona. Butiken var väl rustad för det eftersom den varit igång sedan 2014. Faktiskt först i Karlstad.

– Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb för att kunna lyckas med det, säger Christer Johansson.

Digitalisering inom livsmedelsbranschen: Christer Johansson, Ica Maxi Karlstad

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

I närmare 20 år har Christer varit en stadsklenod. Det är inte många Karlstad-bor som inte vet vem han är. “Christer med personal” är lika inbankat i värmlänningen som Bengt Alsterlinds “Tjipp” under 90-talet.

Han flyttade hit från Sala år 2000 för att driva vad som då hette Ica matmagasinet som inte var i närheten av dåvarande dominanten Obs Bergvik. Något som enligt honom var en sporre.

– Obs Bergvik var en riktigt bra butik som både hade bredden och spetsen. När jag själv gick in där kände jag ofta att det var en väldigt tuff konkurrent. Det var en ganska jobbig känsla att ha, minns han.

Sedan dess har både Ica Maxi och köpcentret växt, det sistnämnda från 7 till ungefär 80 butiker.

– Vi har fått mycket draghjälp av de andra butikerna, poängterar han ödmjukt.

Provar ständigt på ny teknik

Christers strategi utgår mycket från att ta till sig och prova ny teknik. 2006 var butiken först i stan med självscanning.

– Det var roligt att se det gå så pass bra. Vi märkte också en kul grej i att det började följa med fler gubbar att handla när vi introducerade det. Jag tror de (det manliga könet) tyckte det var kul att sköta dosan.

Åtta år senare introducerades onlinebutiken. Som nu till följd av den inte okända pandemin skjutit i höjden.

– 2019 satte vi målet att ungefär fem procent av vår försäljning skulle ske online. Vi nådde inte riktigt upp till det, men i slutet av året började vi närma oss. Sedan kom ju Covid-19 ganska direkt efter årsskiftet och då nådde vi målet hyfsat övertygande. 

Vi ligger nu mellan 12-15 procent, vissa veckor uppemot 17. Vi får se var vi hamnar när det blåst över, men jag tror ändå en del av ökningen kommer bestå. Av alla Maxi-butiker i landet har vi den online-butik med bredast utbud, vilket är lite kul eftersom vi i övrigt brukar befinna oss i mellanmjölksland.

Han vill också passa på att berömma sina medarbetare

– Det är verkligen de som gjort ökningen möjlig. Givetvis är vi tacksamma att jobba inom dagligvaruhandeln men det är svårt att känna glädje åt de fina siffrorna online när många människor och branscher har det tufft i dessa covid-19 tider.

Utöver online-handel är det inte särskilt mycket som har hänt sedan dess. Folk handlar antingen där eller i den fysiska butiken. Så har det sett ut de senaste fem åren, ungefär. Men Christer tror att det kommer revolutioneras inom en hyfsat snar framtid.

– Så fort det kommer ett lättare sätt att handla med telefonen, i dag är det lite för omständigt, lär det bli jättestort. Vi vill hela tiden ge kunden valmöjligheten att handla och betala på ett så enkelt sätt som möjligt. Då tror jag att mobilen är det som i framtiden leder till den förändringen både i butik och på nätet.

Personal byter arbetsuppgifter

Men i takt med självscanning och onlinehandel blir också personalbehovet i den fysiska kassan mindre. Förr (före självscanning) hade Maxi 18 kassor, jämfört med nuvarande 7. Detta betyder dock inte att det blir mindre antal personal utan bara att de utför andra arbetsuppgifter, menar Christer.

– Faktum är att personalstyrkan växer hela tiden och i dag är vi 150 anställda, vilket är väldigt kul.

Den här utvecklingen är dock något som inte bara har positiva konsekvenser. Christer är nämligen en aning ansiktsblind.

– Jag brukar säga åt våra sommarvikarier att om de möter mig på stan och jag inte hälsar, att de då ska sparka till mig i röven. Jag är för dålig på ansikten alltså… konstaterar Christer.

Vet vad han vill ha

Butiken är väldigt aktiv på sociala medier. Nya varor och/eller utlottningar är det som utgör majoriteten av innehållet där. Det är knappast något som skaver, utan det är idel mys. Och det är heller inget ställe där Christer syns mest – tvärtom, personalen får agera posör med varorna. Förvisso avslutas alla inlägg med (just det) ”Christer med personal” men man får intrycket av att han vill lyfta sin personal.

– Jo, vi försöker synas och göra det på ett bra sätt. Vi var hyfsat tidiga på Facebook och Instagram men jag skulle också vilja att butiken hade en YouTube-kanal där vi visar upp vårt dagliga arbete, många av de dagliga arbetsuppgifterna är roligare än man kan tänka sig.

Hur fungerar er marknadsföring?

– ICA Maxis marknadsavdelning gör våra reklamblad och skickar ut dem, men Facebook, Instagram och annonser i lokaltidningarna lägger vi själva krutet på.

Vi vill att att vår marknadsföring ska se lite amatörmässig ut, det ska synas att det är vi som gjort den, lokalt. Jag är hemsk just när det kommer till det förresten, för jag är otroligt petig med detaljer, vilka ord som ska eller inte ska stå till exempel. Sånt är jag väldigt noggrann med.

Då stångas du alltså en del med Martin? (den marknadsansvariga)

– Han tycker inte jag är jätterolig alltid. Jag och Mia, adminchefen, korrekturläser texterna ihop och hon tycker nog detsamma som Martin. Jag vet hur jag vill ha det och blir det annorlunda så gör jag om det tills jag är nöjd.

Vart hämtar du inspiration ifrån?

– Överallt! Allt från glasskiosker till skyltar eller CNN News kan få mig att tänka på marknadsföring av butiken. Har dock blivit lite bättre på att koppla bort arbetet och inte vara på plats hela tiden, som jag var förr.

Hur ser en arbetsdag ut?

– Idealiskt inleder jag dagen med att spela hockey klockan sju, men nu i vintras spelade jag padel en gång och råkade dra hälsenan. In på en gång, operera och gipsa. Så den här hockeysäsongen missade jag, men nu spelar jag hockey på morgonen igen och sen stannar jag i butiken tills jag känner mig färdig, vilket kan vara allt från 16 till 19. Varje kväll avslutar jag med att se CNN news klockan 23.

Vem är din förebild?

– Ingen speciell egentligen men man tar inspiration från många olika, gamla kollegor exempelvis, mina medarbetare även mina 4 döttrar och deras moderniteter inspirerar en att försöka vara up-to-date.

Vad gör en bra chef?

– Jag tror, åtminstone för min egen del, att tydliga mål är viktigt. Delmål också, som visar vägen till att uppnå dem. Vi är som sagt runt 150 medarbetare och det innebär en underbart stor mängd människor. Jag försöker behandla varje medarbetare lika, jobbar du på Maxi Bergvik så är du en av oss, oavsett om du gör fem timmar i kassan eller är butikschef så är vi alla en del av samma familj. Då är du med oss!

Vilka är dina bästa respektive sämsta egenskaper i arbetet?

– Bästa får nog andra uttala sig om.

– Dåliga sidor har jag många, bland annat hade jag velat vara tydligare. Som sagt är jag också extremt dålig på att känna igen ansikten. Jag är också dålig på att ta beslut tillräckligt snabbt, önskar att det gick lite fortare.

Nu har du sagt tre dåliga, ge mig en bra.

– Nja, det får nog andra avgöra.

Hela formatet bygger på det här.

– Nej.

Jo.

– Här ger jag mig inte.

Alla som medverkat i digidialog har fått den här frågan.

– Jamen att jag är nyfiken, då! Men skriv med att jag säger detta under vild protest.

Vad gör du om tio år?

– Kanske något inom miljö och hållbarhet. Någon slags entreprenörskap inom det, eventuellt går det att kombinera med rollen som ICA-handlare också.

Vad gör ICA Maxi Bergvik om tio år?

– Jag tror att den här butiken alltid kommer prioritera att ta hand om sina anställda och kunder. Sen kommer nog sättet på vilket vi handlar ha förändrats.

Hur?

– Innan covid-19 trodde vi att näthandeln skulle ligga på mellan 10-15% inom 5år, nu ligger vi där redan 2020 med samma teknik som innan. Så mycket kan påverka vad som händer i framtiden inte bara ny teknik. Kontentan är att man aldrig kan förutspå saker och ting. VI kan bara försöka vara så nyfikna som möjligt och göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att handla från oss på nätet och i butiken. Vi satsar på enkelhet och funktion, snarare än att tekniken ska kännas eller se häftig ut.

Christer i korthet

  • Namn: Bo Christer Johansson
  • Ålder: 54
  • Yrke: ICA-handlare
  • Första digitala pryl: I början av 90-talet hade jag en gigantisk tegelsten till telefon som jag hade monterad i min gamla Mazda
  • Så ofta hängde Christer på MSN: Aldrig, jag var nog för gammal för det
  • Det tycker Christer om fenomenet influencers: Underbart, det ju sånt som är så himla häftigt med teknikens utveckling! Ett yrke som ingen kunde ha ens föreställt sig för tio år sedan
  • Appen Christer använder för ofta: Eliteprospects. (statistik-app för hockey)

Vi på Decision By Heart finns här med stöttning, råd och ideér om du funderar på hur du kan digitalisera dina affärer för att nå ut bredare med dina tjänster eller produkter. Hör av dig till oss om du vill veta mer.

Hänger du med i det digitala? Vi kan hjälpa dig!