15 saker du kanske inte visste om WordPress

Vi vill att fler ska förstå fördelarna och det unika med WordPress och bjuder därför på 15 st både intressanta och roliga saker om WordPress.

Skriven av:

Author Image
Kim Persson
Lead UX/UI Designer
Skapar snygga och smidiga webbplatser.

Publicerad:

15 saker du kanske inte visste om WordPress

Det finns väldigt många anledningar till varför vi – och många andra – använder och utgår från WordPress som plattform. Det är en flexibel open source-lösning med fantastiska möjligheter att skräddarsy och skala upp eller ner en webblösning.

Vi vill att fler ska förstå fördelarna och det unika med WordPress och bjuder därför på 15 st både intressanta och roliga saker om WordPress. Det här är bara ett litet axplock av all WordPress-kuriosa, hämtat från bland annat WPBeginner, Skillcrush, IsItWP och DiviGuiden.

Om WordPress – roliga och inspirerande fakta

Från att ha varit en plattform för publicering av bloggar har WordPress med tiden utvecklats till ett flexibelt CMS-verktyg (webbpubliceringsverktyg), anpassat för företag och verksamheter i olika storlekar och inom olika branscher.

I Sverige är WordPress det mest populära CMS-verktyget med öppen källkod (Open Source). WordPress används till ungefär 30 % av alla webbplatser i världen – bland annat internationellt välkända varumärken som Walt Disney Company, Mercedes-Benz, MTV News, BBC America och svenska varumärken som Sveriges officiella webbplats Sweden.se och Resurs Bank. Även flera av de stora svenska mediebolagen har valt WordPress.

WordPress – bakgrund

 • 6 år gammal – äldre än Facebook och Twitter: WordPress lanserades år 2003 som ett bloggverktyg.
 • Öppen källkod och gratis: WordPress kan laddas ner och användas av alla som vill. Med den öppna källkoden kan vem som helst också vidareutveckla, anpassa och modifiera källkoden.
 • Inte ägt av ett företag: Varumärket WordPress ägs av WordPress Foundation med syfte att garantera den frihet som en öppen källkod innebär.
 • WordPress är ett community: Utvecklingen av WordPress sköts av webbutvecklare och webbdesigners världen över. Vem som helst kan bidra med felrapporter, tillägg och plugins eller förslag på förbättringar.

Forum för gratis support och tusentals lanseringar

 • Forum för gratis support och tutorials: WordPress är organiserat som ett projekt och community, där alla som vill och kan är välkomna att bidra. Det finns bland annat ett officiellt WordPress-forum för support, där det görs tusentals inlägg varje dag. Det finns också webbplatser och plattformar där du kan ta del av bland annat gratis tutorials och informativa videos.
 • Uppdateras kontinuerligt: Lite större och mer omfattande uppdateringar av WordPress sker med jämna mellanrum, i genomsnitt cirka 2 gånger per år. Då är det grundfilerna i WordPress som uppdateras – ditt tema, enskilda plugins och tillägg uppdateras separat.
 • Tusentals lanseringar varje dag: 50 000 webbplatser lanseras via WordPress.com varje dag.
 • Över 70 språk: Idag finns WordPress översatt och anpassat för över 70 språk. Det finns även plugins och tillägg för att hantera plattformar och multisites i olika språk (till exempel plugin som WPML och Polylang).
 • Strid ström av inlägg och kommentarer: Varje månad publiceras miljontals nya inlägg och kommentarer på plattformar skapade via WordPress.com – rättare sagt cirka 70 miljoner nya inlägg och sidor och drygt 75 miljoner kommentarer varje månad!   Wordcamps – öppet för alla

Wordcamps – öppet för alla

 • WordCamp-events i 65 länder: Sedan år 2006 har 940 WordPress-events genomförts i totalt 65 länder. Eventen kallas WordCamp och arrangeras av lokala aktörer för att skapa mötesplatser och erfarenhetsutbyte för alla WordPress-intresserade (allt från enskilda bloggare till konsulter och experter inom webbutveckling). Alla WordCamps är ideella; arrangörer och alla föreläsare ställer upp helt utan ersättning.
 • År 2019 – Nordens första WordCamp: Helsingfors är värdstad för det allra första WordCamp Nordic-eventet.
 • WordPress <3 Jazz: Alla större WordPress-uppdateringar och releaser är döpta efter jazzartister. Den enkla förklaringen är att WordPress-utvecklare gillar jazz.  

Tusentals plugins och tillägg

 • Mer än 54 000 plugins: Man kan jämföra WordPress-plugins och -tillägg med appar. Det finns över 50 000 plugins att addera till din WordPress-installation för att skapa en skräddarsydd lösning. Det finns ett plugin för allt – från små detaljer som kontaktformulär och SEO-anpassning till e-handelslösning. Några av de mest använda plugins (som inte är standard) är Contact Form 7, Woocommerce och WordPress Importer – det ska finnas omkring 3 miljoner aktiva installationer av vardera plugin.
 • Woocommerce – mest använda e-handelslösningen: Automattic har utvecklat Woocommerce, som idag är den mest använda lösningen för små och mellanstora företag med e-handel runtom i världen. Woocommerce har laddats ner mer än 30 miljoner gånger och det finns över 400 Woocommerce-tillägg att använda för att modifiera och anpassa för den aktuella lösningen.

WordPress som programvara kontra WordPress.com

Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

När du ska bygga din webbplats på plattformen och själva programvaran WordPress, kan du ladda ner den senaste versionen på WordPress.org  Du får sedan kontakta någon part eller webbhotell som tar hand om hostingen.

Vill du hellre ta fram en blogg, webbplats eller annan digital plattform baserat på WordPress fördefinierade teman, kan du enkelt och smidigt (mot en månadskostnad) göra det på WordPress.com Hosting-tjänsten sköts då av Automattic, som står bakom WordPress.com

Läs mer om skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

Mer kuriosa om WordPress hittar du bland annat här:

 • WPBeginner – WordPress Stats
 • codeinwp – WordPress statistics
 • web service award – Hur mår Sveriges CMS 2018?

Behöver du hjälp med WordPress?