3 fördelar med en HTML-sidkarta

Det råder delade meningar om hur stor påverkan en HTML-sidkarta har på SEO:n. Vissa säger att det är en viktig parameter medan andra hävdar att det inte har någon som helst inverkan. Det finns heller inget riktigt svar i frågan, men vikten av en bra sidkarta är ändå tung.

Tre fördelar med en HTML-sidkarta

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Till att börja med bör det redas ut att det finns två typer av sidkartor. XML eller HTML.

Vad är en XML-sidkarta?

Hjälper sökmotorer att spindla din webbplats. Den ger hela URL-strukturen så att sökmotorn i sin tur kan prioritera dina sidor, både internt men också gentemot dina konkurrenter. Det här är något som är väldigt användbart för dig med en lite större webbplats, med många olika sidor.

Annars tar det extremt lång tid för sökmotorn att indexera alla dessa sidor, så med en XML-sidkarta får den därför direkt förståelse för varför varje enskild sida. Med hjälp av den behöver alltså inte sökmotorns spindlar gå igenom hela webbplatsen för att få koll på innehållet och vilka sidor som gör vad.

Vad är en HTML-sidkarta?

Om XML:en är mer av en teknisk guidare som ger sökmotorer stöttning fungerar HTML:en mer för att serva webbplatsens besökare. En HTML-sidkarta är egentligen bara en klickbar lista, en dropdown-meny exempelvis, av webbplatsens olika sidor. Den här är i mångt och mycket till för att förbättra och även strukturera innehåll, men också stärka användarupplevelsen.

Varför ska jag ha en HTML-sidkarta?

Få ordning på din webbplats

Över tid kommer din webbplats att växa, framför allt om du bedriver försäljning på den och har en webbshop. Men i takt med att antal sidor blir fler ökar också risken för att besökarna går fel och inte riktigt hittar vad de ursprungligen sökte.

Steg ett i en expanderande process av webbplatsen är så klart att fundera och tänka över vilka sidor som ska finnas och vilket syfte dessa ska tjäna. Behöver verkligen dunjackor och rockar ha en varsin sida eller kan de hamna i en underkategori som “Jackor”? Sidkartan i sig presenterar bara strukturen på din webbplats.

Se det lite som en karta över ett köpcentra, den bör givetvis vara tydlig och överskådlig, men om byggnaden är planerad fel hjälper dessvärre inte kartan speciellt mycket.

Vill du ha hjälp med din webbplats?