Hur viktigt är Google ratings?

Hur viktigt är egentligen ditt betyg (Google ratings) på Google my Business? Mer än de flesta tror. Faktum är att 48 procent av kunderna inte ens bemödar sig med att titta på ditt företag om ni har färre än fyra stjärnor i snitt.

Google ratings

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Vad är Google ratings?

Stjärnbetyg på Google är något som de flesta verksamheter brottas med. Det är inte något som prioriteras först när det kommer till din digitala närvaro, och det tar ofta en himla massa tid att jaga ikapp olika kunder för att be dessa skriva en recension. Och visst, det är ingen rankingssignal men det har en stor inverkan på lokal SEO.

Det fyller ett syfte med lite mjukare värden. Google är nuförtiden den första sajten folk tittar på när de vill läsa recensioner. Större än Facebook och Tripadvisor, bland annat. 64 procent av konsumenterna sa i en undersökning att de först hellre går till Google än någon annan sida när de vill se vad andra tycker om företaget de funderar att köpa av.

Hur funkar Google ratings?

Google my Business betygsfunktion handlar kort och gott om att låta besökare sätta betyg på din verksamhet. Detta visas genom att fem stycken stjärnor syns under företagsnamnet och sedan är ditt snittbetyg ifyllda stjärnor.

Om du ger besökaren möjlighet att säga vad de tycker får du inte bara direkt respons som kan vara utvecklande, utan du påvisar också en transparens och öppenhet. Du låter folk tycka till, och en recension kanske rätar ut ett frågetecken någon annan besökare har. Det finns alltså många fördelar med att använda sig av det här.

Men, till pudelns kärna. Om du aktiverar tjänsten vill du ju så klart få ett så högt omdömessnitt som möjligt på Google ratings. Konstigt vore det väl annars. Hur får man det?

Tre tips för Google ratings:

  • Försök att dela dina Google-recensioner på dina olika plattformar. Ju fler som syns desto större chans att fler gör samma sak och skriver en.
  • Be stamkunder skriva en recension. Dessa känner både dig och ditt företag väl, och eftersom de är återkommande borde recensionen rimligtvis vara positiv.
  • Fråga även nya kunder om att skriva en, om inte allt gått åt skogen med denne borde du få en hyfsad recension i alla fall.

Kan jag ta bort en recension på Google ratings?

Nej. Google tar bort de som identifieras som spam eller bryter mot deras regler, men det går inte att ta bort en recension bara för att den är skriven på ett – enligt företaget som fått den – inte önskvärt sätt.

Varför har jag under fem stjärnor i snitt när alla recensioner faktiskt är det?

Det är lite diffust, Google tar inte bara och adderar ihop antalet stjärnor och sedan delar det med antalet recensioner. De baserar så klart på det genomsnittet, men även genom en ”variation av andra signaler”.

Ska jag svara på alla som skrivit en recension?

Ja, det sänder rätt signaler och att du faktiskt bryr dig. Dessutom är det här ett bra sätt att bemöta negativ kritik på. Du kan kanske komma till en lösning tillsammans med en eventuellt missnöjd kund och senare be den skriva en ny recension. Bra eftersom det som sagt inte går att radera hursomhelst.

Behöver du hjälp med Google?