Höja konverteringsgraden på din webbplats: 10 tips

Ta del av våra 10 tips för att höja konverteringsgraden på din webbplats – så att du kan komma igång och börja se resultat!

Höja konverteringsgraden på din webbplats: 10 tips: Dator och en liten kundvagn med shoppingpåsar i.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är konverteringsgrad?

Konverteringsgraden är den procentuella andelen besökare på din webbplats som vidtar de åtgärder som du önskar, t.ex. gör ett köp, ringer till dig, skickar in kontaktuppgifter eller anmäler sig till ditt nyhetsbrev. Konverteringsoptimering strävar efter att göra din webbplats så framgångsrik som möjligt när det gäller att omvandla besökare till kunder – och dessutom dessa kunder till stammisar.

Höja konverteringsgraden på din webbplats: 10 tips

Är du intresserad av att höja konverteringsgraden på din webbplats? Oavsett om du är en entreprenör som precis har börjat eller om du har varit i branschen ett tag kan dessa 10 tips hjälpa dig. Genom att optimera din webbplats och göra små förändringar kan du se en stor förbättring av hur många leads och försäljningar den genererar.

1. Håll din webbplats enkel och lättanvänd

Det första steget för att öka höja konverteringsgraden på din webbplats är att se till att din webbplats är utformad på ett sätt som gör det enkelt för besökarna att vidta den åtgärd du vill att de ska göra. Detta innebär att du måste ha en välorganiserad, ren webbplats med tydliga uppmaningar till åtgärder. Om din webbplats är förvirrande eller rörig kommer folk att lämna den utan att vidta några åtgärder.

2. Se till att din webbplats är mobilanpassad

Om din webbplats inte är mobilanpassad går du miste om ett stort antal potentiella konverteringar. Nya studier har faktiskt visat att konverteringsgraden för mobila webbplatser är så mycket som tre gånger högre än konverteringsgraden för skrivbordswebbplatser. Se därför till att din webbplats är responsiv och lätt att använda på alla enheter.

3. Använd starka uppmaningar till åtgärder

Din uppmaning till handling (Så kallad CTA – Call To Action) är ett av de viktigaste elementen i att höja konverteringsgraden på din webbplats – det är de som får människor att till slut vidta den önskade åtgärden (köp, fylla i formulär, ladda ned PDF…). Se därför till att den är tydlig, kortfattad och sticker ut från den omgivande texten.

4. Använd konverteringsfokuserade designelement

När det gäller optimering av konverteringsgraden räknas varje liten detalj. Därför bör du använda designelement som är särskilt utformade för att öka konverteringsgraden, till exempel vittnesmål, sociala bevis och förtroendesymboler.

5. Använd recensioner och kundberättelser

Sociala bevis är en av de mest kraftfulla konverteringsförstärkarna som finns. När människor ser att andra redan har vidtagit åtgärder är de mer benägna att själva vidta åtgärder. Se därför till att du har en framträdande plats för kundernas egna ord om dig på din webbplats.

6. Håll kontaktformulären korta och enkla

Människor är mer benägna att konvertera när de inte behöver ägna alltför mycket tid åt att fylla i kontaktformulär. Så håll dina formulär korta och snälla och be bara om den viktigaste informationen.

7. Erbjud något extra av värde i utbyte mot konvertering

Ett av de bästa sätten att öka konverteringsgraden är att erbjuda något av värde i utbyte mot konvertering. Detta kan vara en gratis provperiod, en rabattkupong eller någon annan typ av incitament.

8. Skapa brådska

Brådska är en annan kraftfull motivationsfaktor – människor är mer benägna att vidta åtgärder om de känner att de måste agera snabbt. Därför kan du skapa en känsla av brådska på din webbplats genom lagerstatus, tidsbundna erbjudanden eller annat. Se bara till att hamna på rätt sida balansgången, så du inte stressar så mycket att det blir en negativ upplevelse.

9. Erbjud en gratis provperiod

Att erbjuda en gratis provperiod är ett av de bästa sätten att få människor intresserade av din produkt eller tjänst – och det är också ett utmärkt sätt att öka konverteringsgraden. Människor är mer benägna att konvertera om de kan prova din produkt eller tjänst innan de fattar ett köpbeslut.

10. Se över kassan

Det är ganska vanligt att det är i kassan man förlorar sin kund som e-handlare. Se till att dina formulär är korta och lätta att fylla i, att kassaprocessen är smidig och att du erbjuder olika betalningsalternativ. Just i kassan är också tydlighet avgörande. Leveransalternativ, är priset ex- eller ink moms, med mera. Se till att kunden förstår vad hen går med på genom att klicka på sista knappen – och radera alla tvivel inför att göra det!

Många bäckar små…

Så, där har du 10 tips för att höja konverteringsgraden på din webbplats. Några av de mest effektiva är att använda starka uppmaningar till handling, konverteringsfokuserade designelement, kundvittnesmål och recensioner samt erbjudanden om värde i utbyte mot konvertering.

Glöm inte heller att det är otroligt viktigt att göra din webbplats mobilanpassad – studier har faktiskt visat att konverteringsgraden för mobila webbplatser är så mycket som tre gånger högre än konverteringsgraden för skrivbordswebbplatser. Om du behöver hjälp med att öka konverteringsgraden på din webbplats kan vårt expertteam hjälpa dig.

Vill du ha bättre konvertering på din webb?