Hur ska du inleda ditt SEO-arbete?

Vill du börja arbeta med sökmotoroptimering, men är osäker på var och hur du ska börja? Här bjuder vi på några konkreta saker och verktyg att inleda ditt SEO-arbete med.

Inleda ditt seo-arbete: SEO-specialist och VD Peter Malmberg på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Först och främst är det bra att vara medveten om att det handlar om ett långsiktigt arbete som täcker många delar på och utanför din webbplats. Och arbetet med din sökmotoroptimering tar egentligen aldrig tar slut – så se till att ha roligt på vägen!

Sökmotoroptimering för fler affärer kräver förarbete

För att din sökmotoroptimering ska leda till att du hamnar högt upp i sökresultaten och för att det ska bidra till fler affärer för dig, är det bra om du inte kastar dig in i arbetet och börjar med de enskilda sökorden eller det konkreta innehållet på din webbplats på en gång.

Ha tålamod och börja med den stora bilden först. Det finns flera sätt att lägga upp ditt SEO-arbete på – se till att hitta det sätt som passar dig och din verksamhet. Här är ett förslag på upplägg:

  • Definiera mål och syfte med din digitala närvaro
  • På vilket sätt skiljer du dig från dina konkurrenter?
  • Vem och vilka ingår i din målgrupp?
  • Vilka utmaningar har din målgrupp (kopplat till ditt erbjudande)?
  • Vilka sökord skulle din målgrupp använda när de letar efter det du erbjuder?
  • Skapa en bruttolista med tänkbara sökord
  • Koppla dina sökord till en viss typ av innehåll på din webbplats eller blogg
  • Lägg upp en plan för ditt långsiktiga SEO-arbete

De här stegen kommer att kräva en hel del tid, men vi lovar att det är värt det! Gör du ett grundligt förarbete kommer arbetet med din sökmotoroptimering vara bättre förankrad i din verksamhet och stötta dina affärsmål på ett betydligt bättre sätt.

Och ha tålamod! Det här är ingen ”Quick fix”, men du kommer att få din belöning på lång sikt.

Definiera syftet med din digitala närvaro

Har du svaret på varför du behöver en webbplats? Vad är huvudsyftet? Det kan kännas självklart, men ägna gärna en kort stund med att formulera och konkretisera ditt svar.

Vill du sprida information och öka din målgrupps medvetenhet och kunskap inom ett visst område? Eller är kanske webben ett rent säljverktyg och du kanske vill öka antalet kontaktförfrågningar? Ett annat syfta kan vara att sprida kännedomen om ditt varumärke.

När du har formulerat ditt syfte är det också lättare att veta på vilket sätt sökmotoroptimeringen ska stärka syftet och vilket innehåll på din webbplats som är viktigast för dig.

Ta lärdom av dina konkurrenter

På vilket sätt skiljer du dig från dina konkurrenter? Kan du lära dig något av hur de arbetar med sökmotoroptimering eller hur de presenterar innehållet på sina webbplatser? Vilka sökord arbetar de med och hur rankas de på Google? Kan du ta upp kampen med dem eller ska du hitta andra sökord att jobba med?

Med hjälp av verktyget SEMRush kan du ta fram bra underlag för din konkurrentanalys.

Bli kompis med din målgrupp

Ta reda på så mycket som möjligt om din målgrupp. Det kan du göra antingen via en kundundersökning eller genom att analysera hur de agerar på sociala medier, vad de skriver om och i vilka grupper/sammanhang de agerar. Ta reda på hur deras köpprocess ser ut eller vilka utmaningar de har och på vilket sätt du kan hjälpa dem med hjälp av ditt erbjudande.

Du kan också arbeta med personas eller personprofiler som gör det lättare för dig att sätta dig in i din målgrupps utmaningar och köpbeteende. Ett annat konkret sätt att få svar är att ställa direkta frågor till din målgrupp (via till exempel en kundundersökning eller intervjuer).

Med bara några få, men genomtänkta frågor kan du få väldigt värdefull information som underlättar ditt SEO-arbete och din digitala marknadsföring.

Hur hittar din målgrupp dig?

När du har lärt känna din målgrupp är det lättare för dig att tänka ur deras perspektiv. Vilka ord och begrepp skulle din målgrupp använda på Google för att söka efter den typ av produkt eller tjänst som du erbjuder? Skriv ner alla de ord du kan komma på och ta reda på faktorer som sökvolym och svårighet att ranka på det sökordet.

Vi brukar använda KWFinder i vår analys och urval av sökord.

Analysera dina sökord och koppla dem till ditt innehåll

När du har tagit fram en bruttolista med tänkbara och relevanta sökord (listan bör innehålla minst 100 ord – gärna fler) och du har prioriterar och värderat dem, är det dags att koppla dem till innehållet på din webbplats. Välj ut vilka sökord som passar till sidor som beskriver dina tjänster eller din verksamhet och sökord/sökfraser som passar till nyheter eller blogginlägg.

Lägg den långsiktiga planen för ditt SEO-arbete

När du väl har gjort den kopplingen är det dags för den konkreta och långsiktiga planen för vilken typ av aktiviteter och innehåll du ska producera och när du ska göra det. Se sen till att du kopplar till exempel Google Analytics och Google Search Console till din webbplats för att kunna följa dina besökares beteende och justera ditt SEO-arbete därefter.

Bara toppen av isberget?

För ett heltäckande SEO-arbete finns det ytterligare parametrar att jobba med och lära sig att hantera. Allt från sidtitlar, alt-texter på bilder, rubriksättning till interna och externa länkar. Och mycket, mycket mer.

Vill du ligga högst upp på Google?