Introduktion till sökmotoroptimering – SEO

Idag ger vi dig viktiga nycklar till förståelsen för, och arbetet med SEO. Välkommen till en introduktion till sökmotoroptimering – SEO.

Introduktion till sökmotoroptimering – SEO

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vi kallar oss visserligen för webbyrå, men sökmotoroptimering är en av grundbultarna i vårt erbjudande. Vi arbetar enligt en process som alltid inleds med en gemensam workshop där vi bland annat identifierar dina målgrupper och deras behov.

Sedan styr SEO-aspekterna arbetet med att utveckla din webbplats med bakomliggande teknik, struktur, flöden, webbdesign och innehåll.

Alla aspekter påverkar såväl SEO som användarens upplevelse. Genom att vi redan från start har dina användare i fokus kommer sökmotoroptimeringen att vara mer genomarbetad och integrerad i din webbplats.

Tänk stort

Målet med ditt SEO-arbete är att anpassa din webbplats och innehåll för att maximera synligheten i sökmotorer. Din målsättning är så klart att komma så högt upp som möjligt i sökresultatet på de sökord som din målgrupp använder.

Tänk på att sökmotoroptimering är mycket mer än ett strategiskt urval av sökord. Du påverkar och förbättrar också din webbplats SEO med hjälp av bland annat:

  • säker drift
  • kort laddningstid
  • mobilanpassning (responsivitet)
  • teknisk SEO
  • varierat innehåll och löpande uppdateringar
  • content marketing
  • digital marknadsföring

SEO – bli hittad av de som söker dig

De flesta av oss söker fakta, information eller inspiration innan vi fattar ett köpbeslut. Vi jämför produkter och företag för att vara säkra på att fatta rätt beslut.

I Sverige görs över 50 miljoner sökningar på Google varje dag. Det ger dig fantastiska möjligheter att skapa kontakt med dem som söker efter just det du erbjuder. Vi kan hjälpa dig att förbättra din placering vid sökningar som matchar det du erbjuder.

Fungerar verkligen SEO?

Det är mycket som påverkar din ranking på sökmotorer som Google eller Bing. En del av dem kan du påverka själv (allt du kan göra on-page som ditt innehåll, interna och externa länkar, bilder, sidtitlar, url:er, med mera) och andra saker har du ingen makt över.

Det är över 200 faktorer som påverkar din ranking och de faktorerna justeras och ändras ständigt. Därför bör du se ditt SEO-arbete som långsiktigt och ständigt pågående arbete. Förvänta dig inget underverk på kort tid – ha tålamod och arbeta strategiskt för att din webbplats ska generera fler affärer.

Sökordsanalys – vilka sökord använder dina kunder?

Det första du bör göra är att försöka ta reda på hur dina kunder söker när det de letar efter det du erbjuder. Vilka sökord använder de och vilka problem vill de ha hjälp med?

En utmaning är att tänka ur din målgrupps perspektiv och inte ur ditt eget perspektiv. De ord du använder för att beskriva ditt erbjudande kanske inte alls är det som dina besökare använder?

Vi hjälper dig att ta reda på vilka sökord dina besökare använder. Innan vi påbörjar det konkreta SEO-arbetet på din webbplats gör vi alltid en nyckelordsanalys.

Vi tar reda på hur många som söker på specifika sökord, vilka sökord dina konkurrenter använder och hur stora möjligheter du har att konkurrera med dem för att förbättra din ranking.

Lev upp till dina besökares förväntan – skapa relevant och intressant innehåll

Googles mål är att erbjuda den bästa tänkbara upplevelsen för användaren. För att du som användare ska få det mest relevanta innehållet kopplat till de ord du använder, förfinar och ändrar Google ständigt de faktorer som styr sökresultaten.

Det viktigaste för dig är att tänka på att leverera bra och intressant innehåll som lever upp till dina besökares förväntan.

Lyckas du inte, kommer dina besökare att lämna din webbplats på en gång och upplevelsen av dig och ditt varumärke försämras.

Lever innehållet upp till dina besökares förväntan har du inte bara större chans att förbättra din ranking – dina möjligheter att skapa fler affärer ökar också.

Vill du läsa mer om SEO generellt, läs på vår SEO-sida här!

Vill du hamna högt upp på Google?