CRO: 4 skäl till att din webb sviker

Jobbar du med konverteringsoptimering på din webbplats? I den här artikeln diskuterar vi 4 orsaker till att din webbplats inte ger resultat, och tips för att fixa dem.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är konverteringsoptimering?

Känner du inte igen konverteringsoptimering kanske du känner igen dess engelska benämning: CRO (Conversion Rate Optimization). När det gäller webben är konvertering inget livsomvälvande, utan står för det du vill att dina besökare ska göra på din webbplats. Göra ett köp, lämna sina kontaktuppgifter, begära en offert eller anmäla sig till ett evenemang är bara några exempel.

Som i många andra grenar av webb-trädet kan du gå hur långt som helst i ämnet, men idag går vi igenom fyra övergripande faktorer som kan beskyllas för att hämma din konverteringsoptimering

Konverteringsoptimering: 4 skäl till att din webb sviker

Har du lagt ned all din tid, kraft och alla dina resurser på din webbplats, men får inte tillräckligt mycket tillbaka? Då är du inte ensam. Många företagare kämpar med konverteringsoptimering för sina webbplatser.

Det är frustrerande när man lägger ner så mycket arbete på något och det inte verkar ge resultat. I den här artikeln diskuterar vi 4 vanliga orsaker till att din webbplats inte konverterar!

1. Du har inte ett tydligt mål eller syfte

Det första steget mot en framgångsrik webbplats är att veta vad du vill att den ska uppnå. Vilken konvertering är det du vill optimera mot? Oavsett om det handlar om att generera leads, sälja produkter eller något helt annat måste din webbplats alltså ha ett tydligt syfte.

Annars kommer du inte att kunna mäta din framgång eller avgöra vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Om du är osäker på vad målet för din webbplats ska vara, sätt dig ner och fundera. Vilka är dina affärsmål? Hur kan din webbplats hjälpa dig att uppnå dem? Vem är målgruppen? Vilken situation sitter hen i inför kontakt med ditt företag? När du har ett tydligt syfte med din webbplats kan du börja arbeta med konverteringsoptimering som gör den framgångsrik.

2. Visuell konverteringsoptimering: Din webb är rörig och ointressant

Designen på din webbplats är viktig av flera skäl, och på webbspråk brukar det kallas för UX- och UI design. För det första måste den vara visuellt tilltalande så att människor vill stanna kvar på din webbplats – och konvertera enligt dina mål.

För det andra ska den vara lätt att navigera så att användarna kan hitta det de letar efter utan att bli frustrerade och ge upp. Dessutom bör din design återspegla ditt företags övergripande varumärke, så att dina kunder kan känna igen dig.

Det finns några viktiga saker att tänka på när du utformar din webbplats för konverteringsoptimering. Se till att det övergripande utseendet är rent och professionellt. Använd bilder och videoklipp för att bryta upp texten och ge visuellt intresse. Och viktigast av allt, försök inte att klämma in för mycket information på en sida.

Om du inte är säker på dina designkunskaper är det värt att anlita ett proffs. En bra webbdesigner kan skapa en webbplats som inte bara ser bra ut, utan också är lätt att använda och effektiv för att uppnå dina mål. Design handlar alltså inte bara om att få saker och ting att se snygga ut. Det är en viktig del av webbplatsens konverteringsgrad!

3. Brist på förtroendesignaler, t.ex. säkerhetsmärkningar eller recensioner

När besökarna kommer till din webbplats måste de känna att de kan lita på dig. Detta är särskilt viktigt om du ber dem ange känslig information, t.ex. kreditkortsinformation. Det finns ett antal sätt att konverteringsoptimera genom att bygga upp ett förtroende hos din publik.

Ett sätt att konverteringoptimera med förtroendesignaler är att visa att din webbplats är säker. Detta görs bland annat genom att lägga till förtroendemärken, t.ex. Norton Secured-sigillet eller McAfee Secure. Dessa symboler visar att din webbplats har granskats och godkänts av ett pålitligt säkerhetsföretag, och de kan ge besökarna sinnesro.

Ett annat sätt du skapar förtroende på är genom recensioner och citat från nöjda kunder. Det gamla hederliga ”word of mouth” fungerar fortfarande bättre än många andra reklaminsatser.

För visst litar man på sin kompis som varit nöjd med upplevelsen? Dessutom ger det dig ett tillfälle att ta del av kundernas feedback kring dina produkter eller tjänser – och kundupplevelsen som helhet!

4. Långsamma laddningstider eller andra tekniska problem

En webbplats som tar lång tid att ladda är ett säkert sätt att få besökarna att lämna webbplatsen utan att konvertera. I dagens snabba värld förväntar sig människor att webbplatser laddas nästan omedelbart.

Om din webbplats inte gör det, klickar de sig bort och letar efter en webbplats som gör det – och du får en så kallad hög ”bounce-rate”. Det visar faktiskt för Google och andra sökmotorer att besökare inte gillar att stanna hos dig, och ger dig en lägre ranking som gör att din webbplats blir svårare att hitta fram till.

Det finns ett antal anledningar till att din webbplats laddas långsamt. Den vanligaste orsaken är att webbplatsen inte är optimerad för snabbhet.

Det betyder att bilder och videor inte är komprimerade, att koden inte är ren och att det finns för många onödiga plugins eller skript som körs i bakgrunden. Alla dessa saker kan leda till att webbplatsen laddar långsamt.

Din sida svarar inte mot kundernas sökningar

Den här punkten är så viktig att den hamnar utanför den vanliga listan! Så, sist men definitivt inte minst kommer vikten av ett genomtänkt SEO-arbete. Att jobba med SEO innebär att använda ett språk på din webbplats som lockar rätt besökare.

Om du lagt kraft ordentligt på att lära känna din målgrupp och intentionen som finns bakom en sökning som gör att de landar på din webbplats – ja då är du framme! Men – många gör den vanliga missen i att bombardera sin webb med hög volym av sökord. Detta i ett försök att snabbt hasta igenom SEO-arbetet och förhoppningsvis få in rätt besökare.

Risken är att du betalar höga priser för annonser, och att kundens förväntningar inte möts på din webbplats när länken inte matchar deras ärende för dagen. Då är sannolikheten att de konverterar på din webb väldigt liten – nästan lika liten som chansen att de kommer besöka den igen.

Konverteringsoptimering: En pågående process

För att sammanfatta är webbplatsens utformning, förtroendesignaler och laddningstider alla viktiga faktorer för att den ska kunna omvandla besökare till kunder. Om din webbplats inte fungerar så bra som du skulle vilja kan det bero på något eller några av dessa vanliga misstag.

Ta en titt på din webbplats och se om du kan identifiera de områden som behöver förbättring. Ta dessutom sedan steg för att rätta till dem!

Konverteringsoptimering är en pågående process, så bli inte avskräckt om du inte ser resultat omedelbart. Fortsätt att arbeta med det så kommer du att börja se förbättringar med tiden. Och allra klokast skulle kunna vara att anlita en erfaren expert för utvärdering och åtaganden kring din webbplats.

Behöver du hjälp med konverteringsoptimering?

Varje dag söker massvis av potentiella kunder på webben efter just det som ditt företag erbjuder. Om din webbplats inte är optimerad för konvertering riskerar affärerna att gå till dina konkurrenter istället.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig till fler affärer via webben?