Lise Bergqvist om digitalisering i coronatider

Majoriteten av företagen har det tufft till följd av coronapandemin. Det har också inneburit att Compare, stiftelsen som jobbar med digital utveckling och innovation, fått rycka in.

– Vi fokuserar på att hjälpa de företag som har det tuffast att ställa om och de som har innovativa idéer som kan göra skillnad i krisen, säger Lise Bergqvist, kommunikationsansvarig på Compare.

Lisa Bergqvist

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Ingen har undgått corona. Det har slagit hårt och brutalt på världsekonomin. Även om fler och fler länder sakteliga öppnar upp ser det fortfarande mörkt ut. En åtgärd för att försöka rädda det som räddas kan är att digitalisera sin verksamhet.

Compare som på något sätt är ansiktet utåt för Värmland ur ett digitaliseringsperspektiv jobbar på för fullt för att hjälpa så många företag som möjligt.

– Verksamheterna löper på men det är svårt att få nya kunder. Projekt pausas och skjuts fram. Ser vi till de företag vi hjälper inom besöksnäringen ser det desto värre väldigt mörkt ut för, säger Lise.

De mörka tiderna till trots upplever hon ändå en stark optimism.

– Samtidigt finns det ett stort framtidshopp ute bland företagare om att snabbt kunna studsa tillbaka när allt är över. Vi fokuserar just nu på att hjälpa de företag som har det tuffast att ställa om digitalt.

Kommer det att räcka för att rädda en verksamhet som är inom de mest drabbade branscherna?

– Nej det kommer det inte, men att ställa om till ett digitalt arbetssätt är ett sätt att hålla sig kvar. Det är i den änden man måste börja.

Sett ur digitalisering tror hon dock att Corona kommer medföra något positivt.

– Nu har vi varit med om den snabbaste digitala omställningarna någonsin. Ur det föds många nya idéer som är bra.

Detta är också något Compare vill uppmana till. Genom satsningen Digitalwell Arena satsar de två miljoner för att stödja digitala och samhällsnyttiga idéer.

– Ansökan är öppen så det kan man söka just nu. Vi har bland annat gett stöd åt ett företag med digital läxhjälp, även ett annat företag som motverkar självmord. Så samhällsnyttiga tjänster. Det här kan även befintliga företag söka, så länge det är en digital produkt eller tjänst som kan göra skillnad i coronakrisen. Det behöver inte enbart vara i Värmland – här riktar vi oss nationellt.

Vad mer medför corona ur ett positivt perspektiv?

– Många pratar om hur skönt det ska bli att återgå till det normala och vanliga. Jag tror inte vi kommer återgå till de gamla arbetsrutinerna nu när folk har sett hur effektivt det digitala är. Corona har sänkt de digitala trösklarna, nu måste företag anamma förändringen. Vi har sett att du behöver inte ta ett tåg 30 mil till Stockholm för att medverka på ett fysiskt möte, det går lika bra digitalt. Många har lärt sig mycket nytt inom det området.

Även ni?

– Verkligen! Vi försöker ju att inte ställa in något utan lösa det ändå. Alla event kör vi digitalt nu. Vi vill hitta nya sätt för människor att mötas i det digitala. I och med att allt är helt nytt är det också skönt att allt inte måste funka perfekt, det funkar ändå. Det är lite av en lättnad.

Medverkar i podd

Du kan också höra Lise i succén Be digital-podden tillsammans med sin radarpartner Stefan Skoglund. Idén till den föddes ur det spontana.

– Jag och Stefan hade många intressanta samtal. Sen återkom vi ofta till de att ”Det här skulle ju kunna bli ett intressant poddavsnitt, synd att vi inte spelade in.”.

Sagt och gjort startade de också en podd. Den första säsongen som rullat under vintern har behandlat de nio digitala motorerna. Rollfördelningen i den är av en klassiskt art.

En filosof med otrolig kännedom och kunskap om området som ibland blir lite abstrakt och en cyniker som gör allt förståeligt. Där får Lise iklä sig rollen av det senare.

– Vi är verkligen oss själva. Jag tror mixen mellan mig och Stefan är populär. Han är den som driver på och jag är den som stoppar, annars skulle ju avsnitten blivit en halv dag långa, haha.

Lyssnarsiffrorna har också gått bra

– Vi är nöjda med spridningen på den. Corona-avsnittet har fått en otrolig spridning. Men som med all marknadsföring gäller det att ha uthållighet och ge det tid.

Planering av nya avsnitt för våren och sommaren pågår också för fullt.

– Fokus ska inte vara på tekniken i sig utan vad den möjliggör för oss människor och företag. Dessutom lite extra på digitala hälsotjänster, avslöjar hon.

”Jag hade så fel”

Det Lise inte vet om marknadsföring och kommunikation är inte värt att veta. Hon har jobbat i Göteborg och Stockholm, pluggat media- och kommunikationsvetenskap, pluggat PR, jobbat på PR-byrå, jobbat på Älvstranden utveckling, innan hon vände hem till Karlstad för att börja på Region Värmland som kommunikatör, en flytt till Nobox och sen vidare till Compare. Men att hon skulle vända hem till Värmland igen var inte direkt hennes plan.

– Lämnade Karlstad för ungefär tio år sedan med inställningen hit kommer jag inte tillbaka. Jag hade bilden av Värmland att det är praktiskt att bo här men att karriärsmöjligheterna inte är jättestora. Nu skäms jag nästan över att jag tyckte så. Det är SÅ fel. Finns jättemånga spännande företag och projekt.

Säger du inte det för att du måste?

– Jag säger det för att jag verkligen tycker det. Och det har jag upptäckt via Compare. Finns världsledande innovationer här som man aldrig har hört talas om.

Vilka då till exempel?

– 3 temp som säljer lyx-kaffemaskiner. Sitter och utvecklar och programmerar dessa avancerade apparater ifrån Arvika. Tickster är ju också spännande och innovativt.

Båda två från Arvika, någon koppling?

– Verkar vara en stark företagskultur i Arvika. Det finns många spännande världsledande innovationer i Karlstad och Värmland också, tillägger Lise på public service-manér. CGI och Afry för att nämna två.

Lise beskriver sig själv som intresserad av det digitala och vad det gör och kan hjälpa människor med. Hon återupprepar ständigt mantrat ”det viktiga är inte tekniken, det viktiga är vad den möjliggör för oss människor”. Då kanske det inte är så konstigt att det blev Compare.

– Jag var på ett event och föreläste om digital marknadsföring. Då höll Compare på att starta upp ett projekt som hette Ung digital idé som de också föreläste om. Skulle stötta unga idébärare i Värmland. Digitalt anpassade. När jag hörde om det kände jag “Gud vad spännande!”. Jag följde dem en tid efter det och sen dök en tjänst upp hos dom som digital kommunikatör, och då sökte jag den DIREKT.

Den tjänsten fick hon på det företag som hon nu varit på i tre år.

I en tidigare digidialog med Färjestad sa Johan Kemi att värmlänningar ligger efter digitalt. Det låter inte som att du delar den bilden?

– Jo det gör jag, och så är det. Generellt så är den digitala kunskapen och medvetenheten låg hos värmländska småföretag på landsbygden. De är de vi särskilt riktar oss mot i Be digital just nu.

Vad beror det på?

– Det är ofta familjeföretag som gått i arv i flera generationer, och man tar inte riktigt till sig nya arbetsmetoder och de möjligheterna som de skulle ge. Och de riskerar framför allt i dessa tider att halka efter.

– För de företag som inte påbörjat sin digitala resa vill jag verkligen framhäva att det är hög tid. Stärka sin konkurrenskraft nu men också för framtiden. Världen kommer ju inte direkt bli MINDRE digital efter det här.

Ny kurs med Karlstads universitet

Compare står egentligen på tre ben. Digital affärsutveckling, digital innovation och digital kompetens. På det sistnämnda utgår det ifrån att kort och gott se till att den digitala kompetensen i länet säkerställs. Och nu under våren har de tillsammans med Karlstads universitet tagit fram en ny, kortare utbildning. Design för programmerare.

– Det är en kortare kurs för sådana som redan jobbar med det. Det är en kurs för kompetensutveckling helt enkelt. Det spås att det kommer fattas 70 000 kompetenser inom IT-branschen 2022 så det ligger helt rätt i tiden, konstaterar hon.

Kompetens åsido vill Lise också locka nya människor till den digitala branschen. Compare samarbetar med både privata och offentliga utbildningsaktörer för att bredda utbudet i utbildningar inriktade mot det digitala, ett alternativ för det kan vara bootcamps inom programmering.

– Något måste göras, vi måste bredda målgruppen i branschen och få in nytt blod. Om vi tar exempelvis rekrytering och när företag inom IT-branschen ska anställa nytt, är det inte ovanligt med att den som skriver på, är en man i 40-årsåldern som redan jobbar inom IT-branschen.

Vem är din förebild?

– Melinda och Bill Gates. De har visat att ingenting är omöjligt och att det i huvudsak inte handlar om teknik utan människor.

Var hämtar du inspiration ifrån?

– Internet.

Vad gör en bra företagsledare?

– Vägleder och motiverar.

Vilken är din bästa och sämsta egenskap, jobbmässigt?

– Bästa är ständig utveckling. Sämsta är nog förvaltning. Jag gillar att utveckla saker men att förvalta är mindre roligt.

Vad gör du om tio år?

– Jag hoppas jag jobbar på något innovativt företag som vi inte ens vet finns i dag.

Vad gör Compare om tio år?

– Fortsätter digitalisera Värmland. Eftersom Compare fyller 20 år i år spånar vi just nu kring Compare 2040 – mer om vad det kan tänkas innehålla kommer ni att se inom en snar framtid. 20 år måste såklart firas!

Lise i korthet

  • Namn: Lise Marianne Bergqvist
  • Ålder: 35
  • Yrke: kommunikationsansvarig på Compare
  • Första digital pryl: Tamagotchi
  • Så ofta hängde Lise på MSN: dagligen när det fanns
  • Det tycker Lise om influencers: de är viktiga, snacka om digitala entreprenörer
  • App Lise använder för ofta: Messenger

Vi på Decision By Heart finns här med stöttning, råd och ideér om du funderar på hur du kan digitalisera dina affärer för att nå ut bredare med dina tjänster eller produkter. Hör av dig till oss om du vill veta mer.

Redo att digitalisera?