Lokal SEO – en viktig del i din digitala strategi

Lokal SEO är viktigt för dig som agerar på en lokal marknad! Här tar vi upp några av de saker du bör prioritera, så att du är den som blir vald av kunderna i ditt område.

Lokal SEO: Kläder i en butik

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vad är lokal SEO?

Med hjälp av sökmotoroptimering optimerar du din hemsida eller webblösning för att det ska bli så lätt som möjligt för din målgrupp att hitta dig via sökmotorerna. Lokal SEO handlar om precis samma sak, men du avgränsar dig till ett geografiskt område.

Med hjälp av lokal SEO anpassar du helt enkelt din sökmotoroptimering för att du ska bli hittad av din lokala målgrupp.

När du har en lokal verksamhet bör du lägga upp en något annorlunda SEO-strategi än om du till exempel skulle jobba med en webbshop, som vänder sig till en målgrupp över hela landet (eller hela världen). Exempel på traditionellt lokala branscher är:

 • hantverkare
 • frisörer och tandläkare
 • fastighetsmäklare
 • taxiverksamheter
 • florister
 • butiker
 • restauranger och caféer

Varför ska du arbeta med lokal sökmotoroptimering?

När din målgrupp befinner sig inom ett begränsat område, konkurrerar du så klart främst med dem i din närhet som har ett liknande erbjudande och som vänder sig till samma målgrupp.

För att din målgrupp ska hitta just dig istället för dina konkurrenter är lokal sökmotoroptimering väldigt användbart – då gör du det lättare för din målgrupp att hitta dig där de befinner sig. Det innebär helt enkelt att du anpassar din digitala strategi och ditt SEO-arbete efter din målgrupps (sök)beteende och behov.

Om du inte arbetar med lokal SEO riskerar du istället att konkurrera om placeringar i sökresultat med andra verksamheter utanför din lokala marknad. Och då konkurrerar du om placeringar i sökresultat som inte är aktuell för din målgrupp. Och det är varken bra för dig eller din målgrupp.

Hur ska du jobba med lokal SEO?

Optimera och jobba strategiskt med ditt innehåll

Din lokala sökmotoroptimering är en viktig del i din totala SEO-strategi. Se till att arbeta med dina lokala sökord på samma sätt som du arbetar med dina andra utvalda sökord.

Anpassa dina sidtitlar och metabeskrivningar så att de innehåller dina viktigaste lokala sökord. Inkludera sökorden i din webbcopy och rubriker så att du både förtydligar ditt budskap och stärker sökmotoroptimeringen.

Om du har en webbplats eller digital lösning som är byggd på WordPress finns många smarta tillägg och plugins som underlättar ditt arbete. Ett sådant plugin är det populära Yoast.

Skapa enskilda sidor med lokal inriktning

Det kanske bara är en del av din verksamhet – som ett enskilt erbjudande eller en tjänst – som du vill rikta mot ett avgränsat geografiskt område? Då kan du skapa en separat sida (till exempel landningssida) som är optimerad för något av dina lokala sökord, som du tror att din målgrupp använder.

Då är det lättare för dig att vara konkret och formulera ett erbjudande som är anpassat för din avgränsade målgrupp.

Med hjälp av den lokala anpassningen och ditt anpassade erbjudande, är det både lättare och mer troligt att din enskilda sida kommer att visas i sökresultaten för det lokala sökord du valt.

Google My Business och dina konkurrenter

När det gäller lokal SEO är det många som nämner Google My Business som det första du bör prioritera. Om du inte har gjort det än, se till att registrera ditt företag med Google My Business. Gör sedan en sökning med dina utvalda lokala sökord och se hur du placerar dig.

Titta närmare på dina konkurrenter (framför allt de som hamnar högt upp i sökresultaten) och försök att komma underfund med vad de gör annorlunda. Är det något du skulle kunna göra bättre? Eller kan du göra det på något annat sätt?

Dina kontaktuppgifter – var konsekvent i alla kanaler

En viktig detalj för din lokala positionering är en så konkret sak som dina kontaktuppgifter med namn, adress och telefonnummer. På din webbplats anger du ofta dina kontaktuppgifter i bland annat footer och på en kontaktsida. Se till att du skriver det i samma format som du uppger i till exempel:

 • hemsida eller webblösning
 • Facebook
 • Google My Business
 • Google Maps
 • Övriga digitala kanaler eller plattformar

Använd ditt lokala nätverk!

I din lokala SEO-strategi ingår också att synas på så många plattformar och i så många lokala sammanhang som möjligt.

Om du till exempel vårdar dina kontakter och ditt nätverk, kan det vara lättare att få fler i ditt lokala nätverk att vilja hänvisa till och rekommendera dig. Då har du också större möjlighet att öka den externa länkningen till din hemsida, som är så bra för din sökmotoroptimering.

Vill du ta över sökresultaten i ditt område?