Så kan du optimera bilder för Google

Idag berättar vi hur du kan optimera bilder för Google, så att du kan ranka bättre och få mer webbtrafik.

Optimera bilder för Google: Person som tar bild på bakelser med en iPhone

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

SEO bilder – så optimerar du dina bilder för Google

Att optimera bilder är oerhört viktigt för din SEO. Långa laddtider på din hemsida är kanske det absolut värsta du kan ge en besökare – och alldeles för stora bilder är ofta den bakomliggande orsaken till det. 

Komprimera bilder

Precis som med allt annat bra och praktiskt och härligt här i livet är det en balansgång. Här handlar det om att hitta den perfekta balansen mellan bra kvalité och liten filstorlek. Där det ena tyvärr utesluter det andra.

Det finns många sätt att komprimera sina bilder – faktiskt en hel uppsjö – olika bildbehandlingsprogram som Photoshop eller Affinity photo, eller via att du laddar upp bilderna på sajter som TINYjpg eller ILoveImg.

Visst lovar samtliga av dessa att det knappt överhuvudtaget går ut över kvalitén, men det gör det. Det handlar som sagt bara att hitta den gyllene mellanvägen.

Vilket filformat ska jag använda?

Här finns det två väldigt vanliga alternativ, JPG eller PNG. För vanliga foton med många färger lämpar sig JPG bäst, och för logotyper eller bilder där du vill ha transparent bakgrund är PNG det bättre valet.

Det finns också GIF men det använder sig bara av 256 färger, vilket inte är bra för foton men det lämpar sig däremot bra för kortare rörliga bilder i låg kvalitet. Många andra filformat finns men det är inte säkert att de stöds av alla webbläsare.

Slutsats

  • JPG för vanliga foton
  • PNG för logotyper eller bilder där bakgrunden ska vara genomskinlig
  • GIF för animationer

Hur mycket ska SEO bilder väga?

En webbsidas totala vikt bör inte vara alltför tung, därför bör inte bilder utgöra alltför stor del av den. Sedan är det lite beroende på hur bilden i fråga ser ut och hur många delar av den som måste vara högupplösta, men runt 100 kb är ett bra riktvärde. Du får experimentera med ditt bildverktyg och se vad som funkar bäst.

Ta egna bilder

Det är onekligen praktiskt att använda sig av stockfoton, men som ni vet prioriteras alltid unikt innehåll hos Google. Lättare sagt än gjort eftersom fotograferingar ofta tar tid och kräver arbete från dig, men om det är möjligt försök att alltid ha egna bilder på din webbplats. Det ger också en lite personligare känsla.

Döp bilderna

Likväl som att du aldrig skulle publicera en text utan nyckelord ska du heller inte göra det med bilder. Varför du borde döpa bilderna till samma sak som ditt nyckelord är för att sökmotorer ska förstå vad det är för något på bilden och till vilket ämne den är kopplad.

Att behålla namnet en bild får efter du matat in den från kameran eller telefonen blir för generiskt och således väldigt svår att förstå för algoritmen. Att synka med nyckelordet är den vinnande vägen.

Ett annat kanske inte fullt så viktigt tips men ändå något att ha i åtanke är att undvika bokstäver utanför det engelska alfabetet i bildnamnet. Det blir ofta en konstig mischmasch av andra bokstäver som ersätter dessa när bilden laddas upp i ditt filbibliotek. Undvik det helt enkelt!

Alt-texter

Dessa ständiga alt-texter, som alla byråer tröskat detta tips i alla år. Men det slarvas fortfarande mycket med det. Här ska du beskriva väldigt konkret vad bilden föreställer. Om det är en bild på en kvinna som dricker kaffe på ett café ska alt-texten vara något i stil med: “Kvinna vid ett bord på ett café drickandes kaffe.”

Det här är sannerligen ingen arbetsuppgift du kommer minnas tillbaka på med värme utan du får se det som ett nödvändigt ont. En annan bra aspekt med beskrivande alt-texter är att det stärker webbplatsens tillgänglighetsanpassning eftersom människor med nedsatt syn då kan ta del av dina SEO bilder.

Vill du ha hjälp att få mer trafik genom SEO?