Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna

Idag går vi igenom grunderna i SEO – att optimera innehåll för bättre placering i sökmotorerna. Gör dig redo för fler webbplatsbesökare!

Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Grunderna i SEO: Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna

Om du inte bemästrar att optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna – då kommer du inte att synas där. Och syns du inte på internet, finns du verkligen då? Det blir bara viktigare och viktigare, men också kanske mer och mer logiskt att begripa.

Vad är SEO?

SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering). I stora drag handlar SEO-arbetet om att se till att din webbplats dyker upp när dina potentiella kunder letar efter information, produkter eller tjänster som du erbjuder.

Sökmotorerna (till största delen Google) vill kunna leverera bra svar till de som använder deras söktjänst. Så, det är ditt jobb att visa för Google att det är ditt svar som är bäst för de frågor som är relevanta för dina kunder. Det jobbet kallas SEO.

Var det bästa svaret

Det kan låta stort eller till och med omöjligt, men lyssna lite till bara. Det är lätt hänt att bäst är synonymt med störst företag, eller att du behöver 50 års erfarenhet i din bransch. Så behöver det inte nödvändigtvis vara.

Det som du behöver vara bäst på när du vill optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna – är att ge sökaren informationen som den vill ha. Google har utvecklats snabbt och kommer säkert fortsätta göra det, och målsättningen verkar vara att erbjuda sina kunder betrodda källor med relevant information.

Det är just det relevansen är A och O. Därför blir det viktigt att innehållet på din webbplats reflekterar det ni kan ge er kund. Det kan låta enkelt, men det är oerhört lätt att sväva iväg och falla för äldre metoder som keyword spamming – och i framtiden kanske med AI-skrivna bloggar som inte har en tydlig riktning mot era produkter och tjänster.

Så, innan du börjar handfast på din webbplats behöver du fundera på: vilka frågor är relevanta för mina kunder – och hur kan du bäst besvara dem? Svara på dem på din hemsida, produktsidor, tjänstesidor och gärna i en blogg där du kan vara lite mer utförlig.

Det bästa svaret är också ett svar som är begripligt. Kom ihåg att prata med dina kunder på deras språk. Även de bästa av oss kan falla för att använda lite för mycket fackspråk. Och råka tro att alla kan det utan och innan…

Google tror att du har svaren om du:

  • Fokuserar på din kund i första hand. Det gör Google också.
  • Använder målgruppens språk.
  • Har mycket kvalitetsinnehåll av relevans för kunden.

Bygg din struktur, ta hänsyn till teknisk SEO och ha inte för bråttom

Även om stora delar av SEO-arbetet handlar om att optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna, så finns det en del som händer bakom kulisserna. Det kallas för teknisk SEO. Vi kommer gå djupare in i det i flera andra bloggar, men här vill vi ändå ha det sagt att du inte ska hasta fram.

Fyra viktiga punkter för teknisk SEO:

  • Din webbplats ska vara krypningsbar, vilket innebär att en sökmotorrobot lätt kan hitta och indexera ditt innehåll.
  • Se till att din webbplats är korrekt strukturerad och formaterad – det gör det lättare för sökmotorerna att förstå vad du har att erbjuda.
  • Använd effektiva taggar (t.ex. titeltaggar) för att se till att varje sida besöks korrekt av sökmotorerna.
  • Uppdatera och skapa nytt innehåll ofta (då kommer Google oftare på besök).

Möt kunderna där de är

Det finns flera delar av köpresan. De flesta av oss har väl sett en och annan bild på en sån där tratt. Köpresa, säljtratt… Kärt barn har många namn. Du som jobbar med SEO kommer i framtiden behöva bredda din plattform, och finnas där innan kunden har gjort sin sökning.

Tidigare var det i princip bara Google som gällde, en plats där frågan redan formulerats i sökrutan. Men, för första gången på otroligt länge ser vi fler beteenden när det kommer till att ta del av information, produkter och tjänster.

Tiktok är idag en uppstickare som riktig konkurrent till Google, och flera andra appar härmar dess funktioner. Oftare och oftare blir vi påverkade av information som hamnat i vårt knä genom algoritmer som baseras på vilka vi är och vad vi kan tänkas gilla, i kontrast till tidigare där du behövde tala om för sökmotorer vilken information du ville ha.

Internet känner redan dina kunder – så se till att skapa innehåll som möter kunden där hen är. Så återigen kommer det ned till att känna sin målgrupp. Skapa relevant innehåll på din webbplats, som du kan dela och formatera till sociala medier eller andra platser där just dina kunder finns.

Förutom att nu också finnas där innan din potentiella kund har tänkt på att den vill göra affärer med dig, behöver du formulera olika budskap som passar till resten av stegen i köpresan. Här kan du dra nytta av de frågor som kommit fram till att din målgrupp brukar ha.

Sannolikt skiljer sig frågorna åt en hel del i början av köpresan gentemot de som kommer på slutet. Se till att du finns där och levererar tydliga svar på alla nivåer.

Fokusera på innehåll som är lätt att ta till sig

Lätt att ta till sig betyder ofta att det är kort och koncist, ja. Men – allt har sin tid och sin plats. Idag var du sugen på ett lite djupare dyk i grunderna för SEO, då tror vi att den här texten lämpar sig väl. Den är informativ, och förhoppningsvis en gnutta inspirerande.

Kanske lämnar du dagens blogg med en känsla av att du kommer klara av detta. Eller att du har bättre översikt och ett tryggare lugn när du har mer koll på vad det är din byrå gör med ”SEO” egentligen.

Frågan du behöver ställa dig själv inför vad som är lätt att ta till sig är egentligen varför. Varför är den potentiella kunden här just nu? Vad vill hen ha ut av stunden? Och vad vill jag att hen ska göra efter att hen tagit del av informationen?

Något som Google och andra sökmotorer värderar högt är läsbarheten på ditt innehåll. Det finns diverse hjälpmedel för detta, såsom Yoast SEO för WordPress. Viktigt i längre format är att texten är engagerande och lockar till att läsa nästa rad.

Hjälp Google med läsbarheten genom att ha:

  • Hyfsat korta meningar (strax under 20 ord/mening).
  • Övergångsord såsom; därför, dessutom, därav, m.m (indikerar att det finns mer att lära sig).
  • Bra rubrikfördelning (undvik väggar av text, sätt en ny underrubrik minst varje 300 ord).

Formulera efter format

I textinnehåll för kortare format tipsar vi gärna om tydligheten lite extra. Vad vill du att den potentiella kunden ska göra härnäst efter att hen läst ditt innehåll?

I längre format handlar varje mening om att få läsaren att läsa nästa mening. Men i andra fall (såsom din kontaktsida, produktsida eller hemsida) vill du ju gärna att personen slutar läsa och klickar på ”köp” eller ”kontakta oss” istället. Då är det viktigt att du är tydlig.

  • Vad erbjuder du?
  • Hur hjälper det kunden?
  • Vad behöver man göra för att handla av dig?

Har du svarat på de frågorna på ett begripligt sätt har du kommit ganska långt faktiskt.

Vill du ha fler besökare på din webbplats?