Olle Elfgren
Copywriter
Sedan december 2017 har Robin Sonesson varit NWT:s redaktionella utvecklingschef, med fokus på teknik och digitalisering. Och man får väl konstatera att koncernen tagit stora digitala kliv sedan dess.
Bara under 2018 och 2019 har en ny satsning ”Digitalt först”, ny webbplats och app lanserats. Det var enligt chefen själv något som behövdes.
– Den gamla appen var en wrapper på vår gamla webbplats. Den var inte speciellt bra och hade långa laddtider. Nu är den 100 procent nativ och byggd som en app ska vara, säger Robin Sonesson.
Satsningen har också burit frukt. Men reaktioner från läsarna, de har uteblivit.
– Prenumeranter är ofta tysta fram tills det krånglar men ser vi på statistiken är det tydligt att många fler använder appen, vilket är ett bevis för att den faktiskt är bättre.
Läsarmässigt har papperstidningen 100 tusen per dag och webben 170 tusen i veckan.
– Dessutom växer apparna hela tiden, och har en stor del av våra annonsvisningar. Vi brukar säga att NWT aldrig någonsin haft så många läsare som nu.
Är du nöjd med resultatet?
– Appen och webbplatsen är vi inte nöjda med, de är under ständig utveckling och har en stor potential. Jag är sällan nöjd med någonting.
Det var ändå ett hästjobb ni och du la ner. Kan du trots att det är ett pågående projekt känna dig nöjd över det?
– Nej, eller visst kan man vara lite nöjd med det vi har lanserat, men jag vidhåller tråkigt nog att jag sällan blir nöjd. Allt går att förbättra och dit ska vi sträva. Att vara nöjd och samtidigt jobba med utveckling är två ord som inte riktigt hör ihop.
Just nu utvecklar man ett nytt köpflöde så att det ska bli så enkelt som möjligt att bli prenumerant.
Kanske är det därför du blev chef så tidigt?
– Kanske, hahaha.
Chef blev han i tidig ålder. Redan vid 25 års ålder blev han koncernens Redigerings- och flödeschef, närmare bestämt 2012. Men att NWT skulle hitta denna guldklimp var inte självklart från början.
Robin är född och uppvuxen på Hultsberg i Karlstad. Han gick på Sundstagymnasiet inriktning Teknik med virtuell design. Efter gymnasiet blev det en del velande.
– Jag har varit och duttat på många universitetsutbildningar. Först försökte jag läsa ekonomi en termin, sen kom jag på att det inte var min grej vid det tillfället. Sen läste jag media och kommunikation på KAU. Där gick jag sammanlagt knappt ett år. Men jag började jobba på NWT samtidigt som jag studerade och då insåg jag att det var mycket roligare att tjäna pengar än att plugga, så därför hoppade jag av. Sen läste jag ytterligare ett år inom IT, projektledning och affärskunskap.
Även under hans inledande år på tidningen var inriktningen inte helt skriven i sten.
– Jag har testat runt lite olika generellt. Från början var jag intresserad av designbiten. Layout och sådana saker. Men jag insåg ganska snart att jag tycker om att leda arbetet framåt. Jag har också alltid varit tekniskt intresserad och då halkar man lätt in på just teknisk utveckling.
Sagt och gjort. Under åren som redigerings- och flödeschef gled han över mer och mer på teknisk utveckling, och i slutet av 2017 blev det också hans arbetsuppgifter.
– Man kan väl säga att det var en dörr som öppnades vid lämpligt tillfälle. Ledningen beslutade att vi skulle ha en person som jobbade med redaktionell utveckling. Som redigeringschef var det redan en hel del projektlederi, ett vanligt redigeringsjobb plus personalansvar som tog mycket tid. Och teknisk utveckling är som sagt något jag brinner för, erbjudandet kom vid rätt tidpunkt.
NWT utvecklar inte appen själva utan det görs av företaget Naviga. Men det är Robin som helt enkelt är projektledare och leder arbetet där, på sant quarterback-manér.
Han pekar och Naviga utför. Det har varit en stor del av det dagliga jobbet som redaktionell utvecklingschef. Men nu i vår vill både NWT och Robin ta ytterligare digitala kliv.
– Jag ska byta arbetsuppgifter i mars. Då kommer jag titta mer på framtid. Inte ha fokus på nåt dagligt som jag har i dag. Det tar mycket tid. Så jag kommer få en ganska fri roll. Och den kommer innebära mycket jobb kring hur vi ska automatisera våra flöden och framtidsspaningar. Med min nya roll tycker jag vi tar ett steg till, i och med att vi inte bara kommer ha en person som jobbar med redaktionell utveckling på daglig basis, utan även en som jobbar ännu mer långsiktigt.
– Är lyhörd och prestigelös.
Hur är man det?
– Man ska lyssna på personer och som chef våga be om hjälp så att det alltid är avdelningen eller gruppen som tillsammans tar ett beslut. Inte dela ut några order.
Vilken är din bästa respektive sämsta egenskap, jobbmässigt?
– Jag är väldigt noggrann med detaljer. Lämnar inget till slumpen, vill gärna dubbelkolla allt. Alltid vara väldigt säker hela tiden. Ingenting ska ske slumpmässigt.
– Min sämsta egenskap kanske är just det, att jag gärna vill ha bevis på att något funkar, vilket kan begränsa mig.
Det hade piggat upp om du sagt lat.
– Man blir inte lat om man jobbar med det man tycker är roligt. Det är som när det kommer till böcker, det är lättare att läsa en bok man vill läsa än en man inte vill läsa. Det gäller att hitta rätt bok.
Det känner du att du gjort här?
– Ja. Jag får styra mycket själv…
Då är det omöjligt att inte trivas, menar du?
– Hahaha, jag tycker om att ha eget ansvar.
Har du någon förebild?
– Jag kan inte säga någon specifik person så, men folk som börjar från noll och lyckas bygga något framgångsrikt.
– Den största delen av inspirationen kommer ifrån det vi gör här, att omvärldsbevaka. När man pratar digital utveckling är det väldigt lika oavsett vilken bransch det handlar om. Vi kan till exempel se hur bankerna arbetar med sin digitalisering och sen översätta det till vår verksamhet. Vi kan lära oss jättemycket av hur e-handeln jobbar för att locka kunder och sälja varor. Vi kan titta på hur Färjestad jobbar för att locka personer till arenan.
Robin Sonesson tycker att den roligaste och för den delen största utmaningen är att gå från print till digitalt.
”Vi måste förändra hela tiden för att hänga kvar”
Tidningsbranschen har haft det tufft att ställa om sig till digitaliseringen. Nedskärningar och uppsägning av personal har de senaste årens utveckling kantats av. Den stora knäckfrågan fram till för några år sedan var hur och om man ska ta betalt för journalistik. Men numer är betalvägg standard. Allt ifrån de minsta lokaltidningar till största kvällstidningarna låser sina artiklar, om än i olika mån. NWT är inte något undantag.
Ni införde betalvägg, avskaffade det och införde det sedan igen, har ni bestämt er nu?
– Ja, det är betalvägg som gäller. Vi måste ta betalt för journalistik. Det finns ingen annan lösning. De som ger bort material just nu kommer i mycket högre utsträckning skaffa betalvägg i framtiden.
– Tiden är mognare nu, folk är mer villiga att betala för saker. Förr laddade folk hem filmer och sånt på nätet, betalningsmognaden fanns inte då. Nuförtiden har folk Spotify, Netflix. De är alltså vana att betala för innehåll.
Mediebranschens utveckling har lett till att det ställs höga teknologiska krav. Nu måste en reporter kunna göra och ägna mer av sin tid åt att göra mer än bara skriva. Allt ifrån metadata till nyhetsflasha.
– Vi vill ju att en reporter ska skapa innehåll…
Du säger innehåll och inte journalistik?
– Det är ju samma sak.
… och sen ska ju tekniken hjälpa, inte på något sätt vara ett hinder.
Har det varit svårt att få med alla på teknikbåten?
– Många här har jobbat väldigt länge och gjort på ett sätt i många år. Och sen kommer vi (utvecklingsteamet) och säger att man ska göra på ett annat sätt. Alla människor är vanemänniskor.
Är det en slags ovilja eller okunnighet?
– Jag tror det är mer förändringen i sig. Man är alltid tryggast i det man kan. De flesta människor tycker på något sätt inte om förändringar. Och vi på utvecklingsavdelningen älskar förändringar. Tittar man långt tillbaka var det en förändring var sjunde år i form av ny programvara. Nu är det flera gånger per år vi förändrar istället. För att vi måste, det är inte för att vara i framkant utan egentligen för att hänga kvar på samma ställe vi är på.
– Sverige ligger väldigt långt fram när det kommer till digitalisering i mediebranschen. Norge ligger bättre till än oss rent intäktsmässigt. Vi hämtar jättemycket därifrån men även från svenska mediehus.
Robin är en person som inte nöjer sig. Du har hört det förut. Men det är verkligen något som genomsyrar både hans resonemang och tänk. För trots succéapparna, ständigt ökade läsarsiffror på webbplatsen och att utvecklingsteamet ändrat en hel mediekoncerns, med 16 tidningar, tänk mot just det digitala, vill han mer.
– Det har gått sådär. Enligt mig har vi fortfarande alldeles för stor del av intäkterna som kommer från print. Där behöver vi bli bättre och få större andel av intäkterna från det digitala. Potentialen för nya prenumeranter finns på den sidan. Den vanligaste orsaken till att vi tappar en papperstidningsprenumerant är att den dör av åldersskäl. Så vi måste satsa digitalt.
Om du tittar in i spåkulan, var står NWT om 20 år?
– 20 år?! Vet ju inte ens vad som händer om ett år. Jag tror att papperstidningen finns kvar i någon omfattning, dock inte som i dag när den kommer ut dagligen. Men den primära kanalen är den digitala kanalen. Jag tror allt kommer vara styrt av AI-algoritmer för att nå ut till rätt person på rätt sätt med rätt innehåll.
– Ingen aning, vet ju knappt om jag lever om 20 år. Jag hoppas att jag är på ett varmt ställe. Svår fråga, jag tar ganska mycket som det kommer och planerar inte så mycket.