Så kan du undvika hackers på din webbplats

Det är en viktig uppgift att undvika hackers på din webbplats. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att öka din webbplatssäkerhet.

Så kan du undvika hackers på din webbplats: Hacker som sitter vid en dator med kodrader på.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Så kan du undvika hackers på din webbplats

Vi vet alla att webbplatssäkerhet är viktigt, men ibland är det lätt att glömma hur viktigt det är. När allt kommer omkring, vad är det värsta som kan hända om din webbplats blev hackad? Jo, faktiskt rätt många saker.

Hackare kan stjäla dina kunders personliga information, förstöra din webbplats eller till och med använda din webbplats för att distribuera skadlig programvara. Kort sagt, det är ingen vacker bild – och verkligen inget du vill stå ansvarig för. Därför delar vi idag våra bästa tips för att undvika hackers på din webbplats.

Håll din programvara uppdaterad

Ett av de enklaste sätten för hackare att få tillgång till din webbplats är genom att utnyttja sårbarheter i föråldrad programvara. Det är därför det är viktigt att hålla all din programvara – inklusive ditt innehållshanteringssystem (CMS), plugins och teman – uppdaterat hela tiden.

De flesta programuppdateringar innehåller säkerhetskorrigeringar för kända sårbarheter, så genom att hålla din programvara uppdaterad gör du automatiskt din webbplats säkrare. Dessutom bidrar uppdateringar också till att din webbplats fungerar smidigt.

Föråldrad programvara kan ofta förutom säkerhetsbrister, leda till andra fel. Så att hålla din programvara uppdaterad är viktigt för att din webbplats ska fungera både smidigt och säkert.

Använd starka lösenord på din för webbplatssäkerhet

När det gäller lösenord ska du alltid vara försiktig. Använd en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken för att skapa ett starkt lösenord som är svårt för hackare att gissa.

Numera är det till och med många webbplatser som har dessa höga krav på lösenord när du skapar det. Det kan kännas lite irriterande i stunden, men det är så värt det för webbplatssäkerheten.

Och på tal om lösenord, återanvänd dem aldrig! Om du använder samma lösenord för flera webbplatser kommer en hackare som får tillgång till ett av dina konton automatiskt att få tillgång till dem alla. Så ta dig tid att skapa unika lösenord för var och en av dina webbplatser – det är värt det i längden.

Om du är orolig för att inte ha ordning på alla dina olika lösenord så finns det bra tjänster som hjälper dig hålla ordning, såsom till exempel 1Password.

Utför regelbundna säkerhetskopieringar

Regelbundna säkerhetskopior är viktiga för allas webbplatssäkerhet – oavsett om det handlar om att undvika hackers eller inte. Om din webbplats blir hackad, kommer en ny säkerhetskopia att hjälpa dig att återhämta dig snabbt.

Därmed också minimera skadorna som orsakas av attacken. Så hur ofta ska du göra säkerhetskopior? Som ett minimum bör du säkerhetskopiera din webbplats en gång i veckan. Dagliga säkerhetskopior är dock ännu bättre om du har den möjligheten.

Att säkerhetskoipera ger också trygghet för dig och andra medarbetare som hanterar din webbplats. Det händer även den bäste att man råkar slinta med fingret och till exempel radera en hel produktkategori istället för en enstaka produkt…

Säkra din hosting

Hostingen är som ytterdörren till din webbplats – den måste vara väl säkrad för att hålla hackare utanför. Börja med att använda ett starkt lösenord för ditt värdkonto, och aktivera sedan tvåfaktorsautentisering om möjligt.

Tvåfaktorsautentisering lägger till ett extra lager av säkerhet genom att du måste ange både ett lösenord och en kod som genereras av en autentiseringsapp innan du kan logga in. Detta gör det mycket svårare för hackare att få tillgång till ditt konto, även om de har fått fatt i ditt lösenord.

Förutom att skydda ditt värdkontot måste du också se till att din webbplats ligger på en säker server. Leta efter ett webbhotell som erbjuder funktioner som brandväggar och skanning av skadlig kod samt regelbunden säkerhetskopiering. Dessa funktioner hjälper dig att hålla din webbplats säker från både hackare och skadlig kod.

Investera i din webbplatssäkerhet

Så där har du det! Våra bästa tips för att undvika jobbiga hacker-attacker på din webbplats. Genom att följa dessa enkla tips kan du hjälpa till att förhindra att din webbplats hackas. Och andas lite lättare med vetskapen om att din webbplats är trygg och säker. Webbplatssäkerhet är viktigt för alla webbplatser, oavsett storlek eller bransch.

Ta dig tid att genomföra några grundläggande säkerhetsåtgärder och skydda din webbplats från hackare. Så att dina och dina kunders data är säkra. Dessa åtgärder hjälper dig också att undvika kostsamma driftsstopp och ryktesspridning om din webbplats hackas. Så vänta inte – börja säkra din webbplats så snart du kan.

Behöver du hjälp med webbplatssäkerhet?

Känns det lite övermäktigt att ha koll på allt det här? Det gör inget, vi jobbar med löpande supportavtal med många av våra kunder, så att de ska slippa ägna tid och kraft på tråkiga tekniska krångligheter. Lämna gärna det till oss som älskar allt som har med webben att göra!

Vill du ha hjälp att hålla din webbplats säker?