Så kollar du upp hur din webbplats faktiskt mår

Misstänker du att din webb inte presterar som den ska? Här kan du lära dig hur du kollar upp hur din webbplats faktiskt mår – på egen hand!

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Så kollar du upp hur din webbplats faktiskt mår

Som företagare är det viktigt att vara medveten om hur din webbplats presterar. När allt kommer omkring är din webbplats ofta den första kontaktpunkten mellan dig och dina potentiella kunder.

Det är alltså superviktigt att du kollar du upp hur din webbplats faktiskt mår. Om din webbplats är dåligt designad, svår navigera på eller långsam förlorar du sannolikt mycket affärer.

Lyckligtvis är det lättare än du kanske tror att kolla upp hur din webbplats faktiskt mår. Vad den har för dagsform. I det här artikeln går vi igenom tre snabba tips på hur du snabbt och enkelt kan se hur det går för din webbplats och identifiera förbättringsområden – även om du inte är webbutvecklare eller marknadsförare.

1. Kontrollera din webbplats Google Analytics-data

Om du har ett Google Analytics-konto för din webbplats, logga in och ta en titt på din webbplats trafikdata. Du kommer att kunna se hur många personer som besöker din webbplats, var de kommer ifrån, vilka sidor de tittar på och mer. Denna information kan vara till stor hjälp för att identifiera områden där din webbplats kan förbättras.

Om du till exempel ser att många människor lämnar din webbplats efter att bara ha tittat på en sida, är det en indikation på att det är något fel på din webbplats design eller innehåll. Alternativt, om du ser att människor tillbringar mycket tid på vissa sidor på din webbplats, är det ett bra tecken på att de hittar det de letar efter.

Hur som helst kan denna information ge dig värdefulla insikter om hur du kan förbättra din webbplats. Dessutom kryllar Youtube med tutorials och instruktioner om hur de olika verktygen används.

2. Använd Googles verktyg för PageSpeed ​​Insights

Google har ett gratisverktyg som heter PageSpeed ​​Insights som låter dig kontrollera hur väl din webbplats är optimerad för hastighet. Ange helt enkelt din webbadress i verktyget så analyserar Google din webbplats och ger en poäng från 0-100 (där 100 är bäst).

Verktyget kommer också att ge specifika rekommendationer om hur du kan förbättra din webbplats hastighet. Ibland beror en långsam hemsida på lite mer abstrakta tekniska detaljer, men ofta kan det vara så enkelt som att minska på bildstorlekar eller annan tung data.

3. Testa din webbplats på flera enheter

Det är viktigt att se till att din webbplats ser bra ut och fungerar bra på alla enheter, inte bara stationära datorer. När allt kommer omkring använder fler och fler människor fsina smartphones och surfplattor för att göra sina ärenden på webben nuförtiden.

För att testa hur bra din webbplats fungerar på olika enheter, öppna helt enkelt din webbplats på flera enheter och se hur den ser ut och fungerar.

  • Ser layouten bra ut på alla enheter?
  • Är texten lättläst?
  • Fungerar alla länkar?
  • Visas all media?

Vad du behöver testa beror ju på vilka flöden dina kunder går igenom. Om din upplevelse som testare inte känns självklar och lätt, är det dags att göra några ändringar. Vårt digitala tålamod räcker inte långt. Finns frustration i dina flöden riskerar därför du att förlora mycket potentiell trafik och många kunder.

Det kan vara enkelt att kolla upp hur din webbplats faktiskt mår

Det behöver alltså inte vara komplicerat eller tidskrävande att kontrollera och få en snabb översikt om hur det går för din webbplats. Med hjälp av de tre tipsen ovan kan du snabbt och enkelt få värdefulla insikter om din webbplats prestanda – och därmed identifiera områden där du kan göra förbättringar. Så – hur mår din webbplats egentligen?

Vi hjälper dig att hålla hemsidan på topp!