Minska din bounce rate – 6 konkreta tips

Hög bouce rate skickar dig längre ned i sökresultaten på Google. Redo att minska din bounce rate? Här kommer 6 konkreta tips!

minska din bounce rate: medarbetare som arbetar på wordpress-webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Varför är bounce rate viktigt?

Vad det egentligen handlar om är den så kallade avvisningsfrekvensen. Alltså hur många av alla besökare som klickar sig ifrån din webbplats utan att utföra något på den. Det gäller dock att inte lägga alltför stor vikt vid det.

Bounce rate visar en indikation på något men är inte hela problemet, dessutom behöver inte låg bounce rate vara ett problem. Vissa sidor ska bara förmedla information eller innehåll, där är en hög avvisningsfrekvens bra och snudd på målet. Om det däremot gäller en webbshop är det så klart problematiskt.

Oavsett.

Att mäta trafik i endast volym är passé. Nuförtiden är konvertering och engagemang det viktigaste. Ett vanligt problem när du producerar innehåll (oavsett vilken typ) till din webbplats är att bounce raten kan bli hög, och att folk inte stannar särskilt länge på sidan.

Vilket gör att det ibland kan kännas som bortkastad tid efter all möda du lagt ner i det. Här får du därför några handfasta tips för minska din bounce rate och att få folk att stanna kvar på din hemsida.

1. Struktur

Webbtrafikanter läser väldigt sällan texterna i sin helhet. Det scrollas och skummas. På google är det överskådlighetens lag som gäller. Det bör därför vara informativt, mellanrubrikstätt och lättläst. Med mellanrubriker får din text en tydlig struktur som gör att de lätt kan söka sig till den informationen de är ute efter i det här fallet.

Det är rätt enkelt.

Tänk att en läsare är ute efter ett par löparskor. Han eller hon söker runt på nätet efter information kring vilken sko som passar dem bäst. Om besökaren exempelvis lider av hälsporre är det en jättebra mellanrubrik att ha med i texten.

Besökaren klickar in på sidan, scrollar snabbt ner för att få en överblick på innehållet, om det då finns en sådan mellanrubrik hajar personen till och tänker “men det har ju jag”. Således får besökaren sin info och chansen för att de köper sina skor från dig ökar markant.

2. Video

Google prioriterar sidor som innehåller många typer av innehåll. Text, bild, video, podd och så vidare. Enligt Brian Dean på Backlinko minskade hans bounce rate markant, 11 procent jämfört med de utan, på de inlägg som hade rörlig bild inbäddad.

Det viktiga är just att den är inbäddad och inte är en länk som leder besökaren till en ny flik och sida, vilket folk är ganska restriktiva med när det kommer till video och egentligen allt som oannonserat kommer i en ny flik.

Dock är det inte bara att lägga in vilken video som helst – utan videon ska vara kopplat till ämnet. Som med allt inom SEO.

3. Externa länkar i ny flik

Om du skriver ett inlägg av den längre typen är externa länkar ofta behändigt. Vissa saker behöver fördjupas eller källhänvisas till.

Om dina länkar inte öppnas i ny flik resulterar det i att besökaren får klicka på tillbakaknappen jämnt och ständigt om den vill fortsätta läsa vidare i din text, vilket denne garanterat kommer tröttna på efter tre länkklick.

Detta har egentligen ingen teknisk betydelse som sådan utan grundar sig enbart i användarupplevelsen, ett skäl gott nog för att minska din bounce rate.

4. Mobilvänlighet

Det är viktigt att din sida är responsiv. Det har vi alla tjatat om länge, men än är det inte fullt så utvecklat som vi tycker att det borde vara. Om du ännu inte är övertygad kommer här lite info om mobilens ställning på nätet.

  • 40 procent av jordens Youtube-trafik kommer från mobilen
  • 48 procent av alla mejl öppnas via telefonen
  • 68 procent av alla Facebooks klick på gilla-knappen kommer från mobilen
  • 88 procent av bilder som delas på Twitter görs via mobilen

Och kom ihåg att Google alltid följer sina användare. Mobilvänlighet är faktiskt en så kallad Google-ranking som vi tidigare skrivit om. Det spelar alltså ingen roll hur bra ditt innehåll är, Google kommer alltid putta ner det i sökresultatet om det inte är mobilvänligt.

5. Laddtider

En studie gjord av Google på 11 miljoner landningssidor visar att det finns en stor korrelation mellan långa laddtider och hög bounce rate. Väldigt överraskande, eller hur? Kanske inte. Det är nog inte så konstigt med tanke på att människor online inte är kända för sitt tålamod.

Hur minimerar du då dina laddtider? Det finns förmodligen flera miljoner olika tillägg och plugins för det här ändamålet.

Några saker du själv kan göra är:

  • Komprimera dina bilder – Alldeles för tunga bilder är ofta det som utgör grunden för långa laddtider. Dock ska det inte tas bort bilder om man är orolig för detta, tvärtom. Bilder behövs ur många aspekter men främst det estetiska så klart. Vad som däremot ska göras är att komprimera dessa. Det finns många olika tjänster att välja på för att tillgodose detta. Kraken Image Optimizer eller TinyJPG är två exempel. Det finns också tillägg att installera till bildbehandlingsprogram.
  • Välj rätt webbhotell – Ibland kan ditt webbhotell vara anledningen till långa laddtider. Om du har ett billigt abonnemang kan det vara läge att byta upp sig.
  • Ta bort plugins som inte används – Det tar kort och gott prestanda, rensa bort det som inte behövs. Ibland behöver det inte vara krångligare än så.

6. Tydliga CTA:s

Din webbplats finns till av en anledning. I vissa fall för att sälja en produkt eller tjänst, i andra fall för att starta en prenumeration. I regel handlar det om att du vill få din besökare att utföra något på din webbplats.

De allra flesta besökare vill inte lämna ifrån sig sina kontaktuppgifter förrän de är redo för ett köp. För att förbättra de chanserna är tydliga call-to-actions en bra grund. Ibland räcker det med en enkel uppmaning, som här nedan, eller en snitsig banner. Om du vill att dina besökare ska göra något – berätta det för dem.

Det finns också tekniska vinstmöjligheter med CTA, nämligen att om du har en CTA även i din metadescription. För då är chansen större att besökaren redan är ute efter det du nämnt i din CTA. På så vis minskar bounce raten eftersom både trafiken och sidan i sig är optimerad.

Vi på Decision By Heart finns här med stöttning, råd och ideér om du funderar på hur du kan digitalisera dina affärer för att nå ut bredare med dina tjänster eller produkter. Hör av dig till oss om du vill veta mer.

Har du trafik men inte konverteringar?