Olle Elfgren
Copywriter
Hög bouce rate skickar dig längre ned i sökresultaten på Google. Redo att minska din bounce rate? Här kommer 6 konkreta tips!
Vad det egentligen handlar om är den så kallade avvisningsfrekvensen. Alltså hur många av alla besökare som klickar sig ifrån din webbplats utan att utföra något på den. Det gäller dock att inte lägga alltför stor vikt vid det.
Bounce rate visar en indikation på något men är inte hela problemet, dessutom behöver inte låg bounce rate vara ett problem. Vissa sidor ska bara förmedla information eller innehåll, där är en hög avvisningsfrekvens bra och snudd på målet. Om det däremot gäller en webbshop är det så klart problematiskt.
Oavsett.
Att mäta trafik i endast volym är passé. Nuförtiden är konvertering och engagemang det viktigaste. Ett vanligt problem när du producerar innehåll (oavsett vilken typ) till din webbplats är att bounce raten kan bli hög, och att folk inte stannar särskilt länge på sidan.
Vilket gör att det ibland kan kännas som bortkastad tid efter all möda du lagt ner i det. Här får du därför några handfasta tips för minska din bounce rate och att få folk att stanna kvar på din hemsida.
Webbtrafikanter läser väldigt sällan texterna i sin helhet. Det scrollas och skummas. På google är det överskådlighetens lag som gäller. Det bör därför vara informativt, mellanrubrikstätt och lättläst. Med mellanrubriker får din text en tydlig struktur som gör att de lätt kan söka sig till den informationen de är ute efter i det här fallet.
Det är rätt enkelt.
Tänk att en läsare är ute efter ett par löparskor. Han eller hon söker runt på nätet efter information kring vilken sko som passar dem bäst. Om besökaren exempelvis lider av hälsporre är det en jättebra mellanrubrik att ha med i texten.
Besökaren klickar in på sidan, scrollar snabbt ner för att få en överblick på innehållet, om det då finns en sådan mellanrubrik hajar personen till och tänker “men det har ju jag”. Således får besökaren sin info och chansen för att de köper sina skor från dig ökar markant.
Google prioriterar sidor som innehåller många typer av innehåll. Text, bild, video, podd och så vidare. Enligt Brian Dean på Backlinko minskade hans bounce rate markant, 11 procent jämfört med de utan, på de inlägg som hade rörlig bild inbäddad.
Det viktiga är just att den är inbäddad och inte är en länk som leder besökaren till en ny flik och sida, vilket folk är ganska restriktiva med när det kommer till video och egentligen allt som oannonserat kommer i en ny flik.
Dock är det inte bara att lägga in vilken video som helst – utan videon ska vara kopplat till ämnet. Som med allt inom SEO.
Om du skriver ett inlägg av den längre typen är externa länkar ofta behändigt. Vissa saker behöver fördjupas eller källhänvisas till.
Om dina länkar inte öppnas i ny flik resulterar det i att besökaren får klicka på tillbakaknappen jämnt och ständigt om den vill fortsätta läsa vidare i din text, vilket denne garanterat kommer tröttna på efter tre länkklick.
Detta har egentligen ingen teknisk betydelse som sådan utan grundar sig enbart i användarupplevelsen, ett skäl gott nog för att minska din bounce rate.
Det är viktigt att din sida är responsiv. Det har vi alla tjatat om länge, men än är det inte fullt så utvecklat som vi tycker att det borde vara. Om du ännu inte är övertygad kommer här lite info om mobilens ställning på nätet.
Och kom ihåg att Google alltid följer sina användare. Mobilvänlighet är faktiskt en så kallad Google-ranking som vi tidigare skrivit om. Det spelar alltså ingen roll hur bra ditt innehåll är, Google kommer alltid putta ner det i sökresultatet om det inte är mobilvänligt.
En studie gjord av Google på 11 miljoner landningssidor visar att det finns en stor korrelation mellan långa laddtider och hög bounce rate. Väldigt överraskande, eller hur? Kanske inte. Det är nog inte så konstigt med tanke på att människor online inte är kända för sitt tålamod.
Hur minimerar du då dina laddtider? Det finns förmodligen flera miljoner olika tillägg och plugins för det här ändamålet.
Några saker du själv kan göra är:
Din webbplats finns till av en anledning. I vissa fall för att sälja en produkt eller tjänst, i andra fall för att starta en prenumeration. I regel handlar det om att du vill få din besökare att utföra något på din webbplats.
De allra flesta besökare vill inte lämna ifrån sig sina kontaktuppgifter förrän de är redo för ett köp. För att förbättra de chanserna är tydliga call-to-actions en bra grund. Ibland räcker det med en enkel uppmaning, som här nedan, eller en snitsig banner. Om du vill att dina besökare ska göra något – berätta det för dem.
Det finns också tekniska vinstmöjligheter med CTA, nämligen att om du har en CTA även i din metadescription. För då är chansen större att besökaren redan är ute efter det du nämnt i din CTA. På så vis minskar bounce raten eftersom både trafiken och sidan i sig är optimerad.
Vi på Decision By Heart finns här med stöttning, råd och ideér om du funderar på hur du kan digitalisera dina affärer för att nå ut bredare med dina tjänster eller produkter. Hör av dig till oss om du vill veta mer.