SEO copywriting steg för steg

Idag ger vi dig tips som hjälper dig att skriva text som hjälper din sida ranka på Google – och samtidigt bidrar till fler affärer. Här kommer SEO copywriting steg för steg!

SEO copywriting steg för steg

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

SEO copywriting steg för steg

SEO-copywriting är en svår balansgång. Å ena sidan måste du anpassa texten för algoritmen och sökmotorernas crawling, men å andra sidan också få den intressant för läsaren. Och det är lättare sagt än gjort.

4 steg för SEO copywriting:

  • Sökintention
  • Välj rätt nyckelord
  • Planera och strukturera din copywriting
  • Skriv och publicera

Sökintention

Det överlägset viktigaste att tänka på är sökintentionen. Det utgör det första steget i SEO-copywriting steg för steg. Vad vill sökaren med den här googlingen? Exakt vad är den ute efter och hoppas att ditt innehåll ska svara på?

Det är det allra mest väsentliga utifrån vad och hur du ska skriva. För det går med all säkerhet att ”lura” sökmotorn när du väljer ut nyckelord, men läsaren kommer att förstå oavsett.

Om någon söker efter ett däckbyte på cykeln men i stället får upp olika styren kommer den kryssa ner sidan och gå till en annan. Sådant känner sökmotorn däremot av och prioriterar i sin tur ner ditt innehåll för det.

Välj rätt nyckelord

Innan du börjar skriva bör du ha tänkt över vilket ämne din text ska avhandla. Som du säkerligen vet vid det här laget ska det finnas en tydlig koppling mellan innehållet och verksamheten.

En webbyrå skulle inte framstå som speciellt trovärdig om den helt plötsligt började skriva om fotboll, utan du ska bevaka aktuella ämnen inom ditt fält. När du bestämt det är det dags att börja leta rätt nyckelord. Här finns så klart mer och mindre attraktiva sådana.

På de nyckelord med större trafik är det högre konkurrens och ditt innehåll behöver hålla riktigt hög nivå för att ligga högt upp i sökresultaten, och de med mindre sökningar är det såklart motsatsen.

Det är lite olika hur ens filosofier är, men väljer du ett svårt nyckelord får du vara beredd på att lägga ner mer jobb för att nå någon framgång och om du väljer ett lättare kan i stället trafiken bli lidande.

Sökvolym och trendande sökresultat

Det finns med hjälp av olika program såsom KWfinder eller SEMrush möjlighet att kika på både sökvolym men framför allt hur de andra trendande sökresultaten ser ut.

På så vis kan du se ungefär vad det skrivs om och vad du måste ha med och även hur du skulle kunna sticka ut. Som sagt. Vad vill läsaren ha reda på med den här sökningen? Börja där.

Sedan kan du börja läsa runt bland konkurrenternas innehåll och få idéer. Hitta något intressant ämne du kanske kan fördjupa och utveckla. Sedan får du heller inte glömma att själv försöka sätta dig in i läsarens fundering/problem. Försök tänka utifrån deras perspektiv.

Planera och strukturera din SEO-copywriting

Visst kan det vara lockande att sätta igång att skriva på en gång. Du har säkerligen olika deadlines i projekt som hänger dig i hasorna, vilket gör att du vill få klart det så fort som möjligt, men vi är inte där riktigt än. Men vi är vid det sista steget innan i alla fall. För nu handlar det bara om att göra vanlig, hederlig (och tråkig) planering. Innan du börjar bör du ställa dig själv frågorna:

Vad är syftet med den här texten?

Vill du utbilda, underhålla, sälja en produkt, få prenumeranter eller bara besvara en fråga? Vill du få mer trafik eller konvertera? Det är viktigt att reda ut och sedan anpassa därefter.

Vem är målgruppen?

Beroende på vilken din målgrupp är ska också innehållet anpassas därefter. Om du vänder dig till tonåringar är tonaliteten annorlunda än gentemot pensionärer. Men det är väl knappast något nytt.

Hur ska innehållet paketeras?

Vissa grejer lämpar sig bättre i punktlistor, andra som en flytande text. I andra fall kanske inte text alls är bäst utan en podd eller ett videoklipp är det som gör innehållet mest rättvisa.

Det vet förmodligen du själv bäst eftersom du känner din publik. Och det varierar såklart från bransch till bransch. Huvudsaken är att det finns en röd tråd och att det är enkelt att hänga med för den som tar del av innehållet. 

Skriv och publicera

Äntligen kan du sätta igång med skrivandet. Håll koll på antalet gånger du nämner nyckelordet, och att texten håller en hög nivå.

Att sidans namn bör innehålla nyckelordet eller nyckelordsfrasen, att du bara ska ha en H1:a och rubriktaggar i en strukturerad ordning, och resten borde vara lugnt vid det här laget. Verkar det krångligt? Kontakta oss idag om du behöver hjälp.

Vi hjälper dig gärna att få fler affärer via webben.