SEO-strategi: Så skiljer du en bra från en dålig

Alla SEO-strategier är inte lika bra, och här visar vi dig hur du kan skilja mellan bra och dålig SEO. Är din webbplats är på rätt spår?

SEO-strategi

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

SEO-strategi: Så skiljer du en bra från en dålig

SEO, eller sökmotoroptimering, är ett hett ämne i marknadsföringens värld. Alla vill finnas överst på sökresultatssidan, men alla vet inte hur man ska nå dit. Det finns många olika strategier bakom att förbättra din SEO-ranking, men alla är inte effektiva.

Vad är en SEO-strategi och vad är dess mål?

En bra SEO-strategi hjälper ditt företag att synas på Google och andra sökmotorer. Detta leder i sin tur till fler besökare på din webbplats och ökar sannolikheten för att dessa besökare blir kunder. Genom att optimera din webbplats och hemsida för sökmotorer kan du alltså nå en större publik och locka fler webbplatsbesökare.

SEO-strategin handlar däremot inte bara om att locka besökare till din webbplats. Det handlar också om att förbättra kvaliteten på den trafiken! Du kan locka användare som är mer benägna att bli regelbundna kunder.

Detta genom att fokusera på sådant som är relevant för just din produkt eller tjänst. Vill du ha mer bakgrund till vad SEO är? Klicka här, så hittar du en mer ingående beskrivning.

Hur fungerar sökmotorer och hur kan du optimera din webbplats för dem?

För att förbättra din SEO-ranking behöver du förstå hur sökmotorerna fungerar. Sökmotorer kryper ständigt runt på internet och letar efter webbplatser som matchar användarens sökfråga. Och de blir bättre och bättre på att förstå situationer och sammanhang.

När en webbplats är optimerad för SEO innebär det att webbplatsen är lätt för sökmotorn att hitta och indexera (läsa av) och matcha till ett behov. Detta gör det mer sannolikt att den visas högt upp på sidan med sökresultat när en användare skriver in en relevant fråga.

Det finns många olika faktorer som ingår i en webbplats som är väl SEO-anpassad, men några av de viktigaste är följande:

  • Kvaliteten och kvantiteten på innehållet på din webbplats: Använd relevanta sökord i naturlig kontext där de hör hemma och bidrar till innehållet. Fokusera på nytta och läsbarhet.
  • Webbplatsens struktur och hur lätt det är att navigera på den: Lättanvända menyer och tydlig hierarki gör det enkelt för både sökmotorer och användare att göra det som du önskar av dem.
  • Hur snabbt din webbplats laddas: Sökmotorer (och människor) föredrar webbplatser som laddas snabbt, så att arbeta för att minska laddningstiderna är en prioritet.

Fokusera på sökintentionen framför sökordet

Google och andra sökmotorer vill precis som du ha fler användare av sin produkt, och jobbar därför på ett sätt som belönar webbplatser som ger den bästa upplevelsen och mest effektiva lösningen till sökarens bekymmer. Då kommer besökaren vilja använda Google igen.

En bra SEO-strategi handlar därför i grund och botten om att hjärtligt och ärligt vara den bästa webbplatsen i din nisch som din målgrupp skulle kunna önska sig. Vilken information kring din produkt eller tjänst är de ute efter? Vilka är deras intressen, och hur gillar de att ta till sig information?

Ett vanligt misstag som folk gör i sin SEO-strategi är att de fokuserar på fel saker och har lite bråttom. En av de viktigaste sakerna att tänka på när du förbättrar din SEO-ranking är sökintentionen. Den kan ibland kräva lite efterforskning om du inte är bekant med målgruppen ordentligt.

Vilken situation sitter din potentiella kund i? Vad är sammanhanget och avsikten med sökningen? Om någon till exempel skriver in ”pizzeria” söker de troligen en webbplats där de kan beställa pizza. Eller undersöker vilka pizzerior som finns i närheten att åka till direkt.

Sannolikheten att de söker information om att driva, starta eller jobba på en pizzeria är låg. Då hade de antagligen skrivit mer än ett ord. Det här kan låta otroligt luddigt, men det kommer delvis ned till ditt sunda förnuft i slutändan.

Bli en auktoritet i din bransch

Ett av de bästa sätten att förbättra din SEO-ranking är att bli en auktoritet inom din bransch eller nisch. Detta kan du göra genom att skapa innehåll av hög kvalitet som är relevant och användbart för din målgrupp.

När människor (och sökmotorer) ser att du är en expert inom ditt område kommer de att vara mer benägna att besöka din webbplats och länka till den.

Fundera kring målgruppens bekymmer, deras vardag och vad som kan vara utbildande, utmanande eller underhållande för dem. Och leverera detta med innehåll som text, bilder, videos eller annat.

Sökfraser med kommersiellt syfte för din e-handel

I din SEO-strategi är det alltså viktigt att från start ta hänsyn till sökintentionen när du väljer vilka sökord du behöver bygga din webbplats kring. Zooma ut och se sammanhanget och hur din verksamhet och kundens verklighet fungerar ihop i olika delar av kundresan.

Du som säljer något på eller via din webbplats kan på olika sätt skapa innehåll som lirar med ett kommersiellt syfte. Inkludera sökord som ”köpa”, ”beställa”, ”rabatt” eller liknande. Såsom en bloggartikelserie ”Fem saker att tänka på innan du köper X”. Eller korta erbjudanden som ”20% rabatt på ditt köp av X idag”.

Håll dig uppdaterad om de senaste SEO-trenderna

SEO förändras ständigt, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna. Ett bra sätt att göra detta är att följa SEO-experter och influencers på sociala medier. Samt att läsa SEO-bloggar och artiklar.

Du kan också delta i SEO-konferenser och webbseminarier, eller till och med ta en SEO-kurs. Håll dig uppdaterad om de senaste SEO-trenderna. Då kan du se till att dina SEO-insatser är effektiva och undvika straffavgifter från sökmotorerna.

Dåliga SEO-strategier att undvika

Det finns många olika tekniker som folk använder för att försöka förbättra sin SEO-ranking. Vissa av dessa strategier är effektiva, medan andra faktiskt gör mer skada än nytta. Ofta görs dessa missar på grund av att man inte är uppdaterad kring nyheter inom SEO.

Man försöker ta genvägar, som fungerat tidigare. Men när sökmotorer som Google blir smartare och smartare kan de se igenom en sådan bluff. Faktum är att det kan straffa din webbplats istället. Här är några av de dåliga SEO-strategier som du bör undvika:

  • Överanvändning av sökord: Att trycka in så många nyckelord som möjligt i innehållet på din webbplats. Oavsett om det är passande i sammanhanget eller inte. Det gör inte bara ditt innehåll svårt att läsa, utan det visar också för sökmotorerna att du försöker lura systemet.
  • Länkköp: Det är när du betalar någon annan för att länka till din webbplats i deras innehåll. Detta brukade vara ett effektivt sätt att förbättra din SEO-ranking, men det fungerar inte längre. Faktum är att det faktiskt kan leda till att du straffas av sökmotorerna!
  • Spamming: När du skriver kommentarer på andra webbplatser eller blogginlägg med länkar tillbaka till din egen webbplats. Detta i ett försök att öka antalet webbplatser som pratar om ditt företag. Detta anses vara en påträngande och irriterande form av marknadsföring och det hjälper dig inte att förbättra din SEO-ranking.

Kontrollera att dina SEO-insatser fungerar

Uppföljning och utvärdering är alltid viktigt för att se till att du inte bara gör mycket saker – utan att du gör rätt saker för att uppnå dina affärsmål! Det bästa sättet att se till att din SEO-strategi fungerar är att följa dina framsteg. Det finns ett antal olika mått som du kan använda för att göra detta. Några av de viktigaste är följande:

  • Organisk trafik: Ökar antalet besökare på din webbplats utan hjälp av betalda annonser?
  • Avvisningsfrekvens: Hur länge är besökaren kvar på din webb? Ett besök på några sekunder indikerar att hen förväntade sig något annat av din webbplats än vad hen möttes av. Ett längre besök som går över flera sidor indikerar att besökaren har hittat något intressant. Och kanske blir din kund nu eller i framtiden.
  • Konverteringsgrad: Hur många besökare på din webbplats vidtar önskade åtgärder, t.ex. anmäler sig till ett nyhetsbrev eller gör ett köp?

Vi hjälper dig gärna med ditt SEO-arbete.