SEO-trender 2020 – högkvalitativt innehåll i alla former

Här presenterar vi SEO-trender 2020, och hjälper dig mot högre placeingar i SERPen med några tips!

SEO-trender 2020

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vilka är SEO trenderna för 2020?

  • Snippets
  • Trovärdighet (tillförlitlighet)
  • Voice och visual search blir allt viktigare
  • Buy with Google
  • Youtube en större sökmotor än Bing
  • Google BERT – viktiga Bert
  • Innehåll i alla former

1. Snippets

Det här är en väldigt viktig del inom SEO-trender 2020. Något som är hyfsat nytt inom Google är ”snippets” även kallad ”featured snippets” som kan jämföras med en faktaruta. Den hamnar oftast högst upp i sökresultatet, position 0 om man så vill.

Den innehåller i regel svaret på det någon sökte efter, en kort sammanfattning av innehållet, en länk till din webbplats med en tillhörande bild.

Informationen som presenteras hämtas från den webbsida Google bedömt vara källan till det bästa svaret på den angivna sökfrågan. Så det gäller naturligtvis att du ser till att det är din sida som Google hämtar.

Eftersom det är Google som gör urvalet från ditt innehåll gäller det att se till att innehållet på dina webbsidor är relevant och svarar upp mot sökfrågan.

Det optimala är också om du i din snippet kan placera själva sökfrågan (kopplat till nyckelordet/nyckelordsfrasen) inom en huvudrubrik H1 eller underrubrik H2 för att sedan följa upp med själva svaret i en paragraf, lista eller tabell.

Genom att välja ut rätt sökfråga/nyckelord får du större räckvidd inom ditt fält. Eftersom din snippet hamnar över det organiska sökresultatet kommer den att synas bättre och därigenom generera mer klick, vilket i sin tur ger fler möjligheter, kontakter och eventuella affärer.

49% av alla sökningar resulterar i ”noll” klick vidare

Hälften av alla sökningar skickar ingen trafik vidare till någon webbplats alls. Det beror bland annat på att sökresultatet inte är tillräckligt bra och att besökaren inte lockas klicka vidare för att rubriken (Titeln) och ”beskrivningen” (description) inte stämmer med sökintentionen dvs vad besökaren var ute efter.

En viktig spaning i vår SEO-trend 2020 och en växande orsak till att besökarna inte klickar sig vidare är att Google svarar på sökfrågan direkt, utan klick.

Det är redan stort och kommer definitivt att öka under 2020, eftersom Google vill skapa en så bra upplevelse som möjligt. Det får man genom att få svaret direkt på frågan utan att klicka sig vidare anser Google.

Exempelvis har Google jobbat ett tag med flygbranschen och hotellbranschen (förvisso andra branscher också). Söker du efter ditt flygnummer för att se om det avgår i tid så visar Google det direkt utan att du behöver gå till flygbolagets webbsida. Detta kommer vi att se mer av gällande andra branscher också.

Mindre trafik men högre värde

Människor kommer alltmer få reda på svaren på sina sökningar direkt på Google utan att behöva klicka sig vidare till din webbplats. Det innebär att den organiska trafiken till din webbplats kommer minska men det behöver inte vara dåligt.

De som ställer frågor och får svar direkt på Google har troligtvis inte avsikten att gå till din webbplats för att bli din nya kund.

Avsikten är helt enkelt att få ett snabbt svar på sin sökfråga. De som däremot klickar sig vidare till din webbplats är troligtvis mer intresserade och kanske till och med kommer bli din nya kund. På det sättet kan man säga att trafiken får ett högre värde.

2. Trovärdighet

Google har, och kommer nu i ännu större utsträckning, bedöma din webbplats utifrån EAT. (Expertise, Authority, and Trust). Alltså hur trovärdig, tillförlitlig och kunnig du är inom ditt område.

De sträcker sig till och med så långt att de vill att medicinskt innehåll ska vara skrivet av någon som är utbildad inom medicin, och inte någon frilans-copywriter.

Att då kunna påvisa att man är expert inom sitt område blir därför väsentligt. Detta är ju inget nytt men något viktigt du behöver förhålla dig till.

Kompetens, auktoritet och trovärdighet (EAT) är absolut en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna för Google-algoritmen, främst när det gäller Googles breda kärnalgoritm-uppdateringar.

Vi ska ju komma ihåg Googles stora målsättning ”att ge det mest relevanta och bästa svaret på sökarens specifika sökfråga”. Så länge Google kommer att göra det, så kommer du och alla andra att använda Google som den främsta sökmotorn. Det kommer Google såklart tjäna pengar på.

Med ovanstående resonemang blir det ju viktigt att källorna från vilka Google hämtar söksvaren är trovärdiga och relevanta. Det blir då också viktigt att just dina webbsidor anses som trovärdiga källor.

Jag skulle nästan vilja påstå att EAT är en av de absolut viktigaste faktorerna i Googles algoritm, när det gäller att presentera de bästa svaren i Googles sökresultat. Het punkt på vår lista för SEO-trender 2020 alltså. Jag såg till och med att någon ville byta ut förkortningen SEO mot just EAT.

Din auktoritet bestäms av andra

Hur gör man då det? Ja, det är ju väldigt lätt att på sin egen webbplats påstå hur kunnig och proffsig man är inom sin bransch. Men det tar tyvärr Google inte på så stort allvar – fast du måste ju göra det ändå såklart – på ett trovärdigt sätt.

Vad Google däremot tar på allvar, är även i fortsättningen backlinks. Alltså om ni länkas till och hur det skrivs om er på andra webbplatser och sociala medier.

Benämns ni som experter bland andra inom samma bransch, eller benämns ni som oseriös på diverse forum och i sociala medier? Det är viktigt att ha ett gott rykte på webben och ”vara ansedd som en tillförlitlig källa” av andra.

Recensioner som visar att det går att lita på dig

Både utifrån Googles rankningssystem, men också för kunders research inför ett köp underlättar det om det skrivs bra om er i så många sammanhang som möjligt.

Detta är såklart ett långsiktigt arbete som kräver att du gör bra saker hela tiden som i sin tur ger erkännanden och positiva recensioner som visar att det går att lita på dig och ditt företag.

En fungerande webbplats – också trovärdigt

Väl inne på trovärdighet så är en webbplats som fungerar, med SSL-certifikat, korta laddtider, responsiv design och så vidare, något som Google prioriterar. Det är trovärdigt i deras ögon eftersom det hjälper Google att hitta och lyfta det bästa svaret på specifik sökfråga. Så har det varit länge och är inget nytt – men viktigt.

Vad sökmotorn går ut med nu är att webbplatsen inte kommer att indexeras om den inte fungerar korrekt (exempelvis robots.txt). Detta kommer naturligtvis påverka din plats i sökresultatet. Om din digitala synlighet är låg, kan det bli kostsamt då dina potentiella kunder inte hittar dig.

3. Voice och visual search – kanske den tyngsta SEO-trenden 2020

Varje dag använder 41 procent av alla vuxna voice search. Dessutom genomförs 20 procent av alla sökningar på mobiler på det viset. I Sverige har faktiskt 5 procent en uppkopplad högtalare. Det är inte mycket som tyder på att den trenden kommer minska.

Tvärtom. Tack vare tjänster som bland annat Siri, Cortana, Alexa och Google home är det så utvecklingen ser ut.

Det är lite klurigt för här skiljer sig sökningarna från de traditionella. Ofta är sökfrasen en fråga, exempelvis “Vilket år började andra världskriget?”. När sökarna gör detta är de alltså ofta ute efter ett kort och koncist svar. Ett ja eller nej, ett årtal eller en ingrediens. Därför är det bästa sättet att optimera mot voice search att både ha frågan och svaret i din text.

Ett bra tillvägagångssätt är då att ha någon av frågorna som dina kunder söker efter som en rubrik och svaret i texten därunder. Då blir det lättöverskådligt för både dem och Google. Just lättillgängligt innehåll är en många viktiga SEO-trender 2020.

Voice search leder alltså till en minskad medvetenhet om ditt varumärke. De bryr sig inte om vem du som företag är, de bryr sig bara om vad du gör och framför allt vad du vet. För att exemplifiera detta:

Säg att två kompisar blir nostalgiska om fotboll på 80- och 90-talet. Den ena utbrister “Åh VM 94, det var ju då Glenn Hysén fick sex getingar mot Rumänien.” Det stämmer ju inte alls, tänker den andra. De går in på Google, trycker på mikrofonen och pratar in i micken “När fick Glenn Hysén sex getingar?”.

När de då får svaret 1988 så nöjer de sig där. Då är det oviktigt vilka motståndarna var eller vilket klubblag Hysén spelade i vid tillfället.

Här gäller det alltså att ta reda på vilka frågor dina kunder ställer. Och om svaret är enkelt behöver det inte vara varken långt eller avancerat. Om dina kunder nöjer sig med ett ja eller nej ska du också göra det.

Google Home

Smarta hem exploderar på marknaden och där är vi snabba att utrusta hemmen med produkter som Google Home och andra smarta enheter som ger oss svaren på de frågor vi ställer.

Exempelvis kan du ställa frågan vad ditt företag (företagsnamnet) är för något företag och Google Home kommer omedelbart plocka upp texten från din hemsida och läsa upp den för dig.

I detta fallet är det ju viktigt att Google Home läser upp den texten du vill att den skall läsa upp och ingen annan text som råkar finnas på din hemsida.

Det här har inte en fullt så galopperande utveckling som voice search, men ändå tillräcklig för att ta i beaktning. Alltfler använder bildsök, framförallt när det gäller sökningar efter specifika produkter. Vi gör urvalet baserat på vårt synliga intryck, som genom ett klick leder oss till sajten där produkten i regel finns att köpa.

Visuell sökning, är något som alla levande varelser såväl människor som djur använder sig av dagligen och är ett viktigt verktyg vid urval och beslutsfattning. Vi studerar visuellt och gör våra initiala val baserat på de visuella intryck vi får till oss. Av den anledningen är bildpresentationen viktigt när det gäller presentationen av ditt företag på webben och vad du har att erbjuda.

Genom attraktiva bilder som dyker upp i sökresultatet på visuella sökningar, dvs bildsökningar ökar dina chanser att få fler kunder och affärer.

Innehållsbaserad bildhämtning

En visuell sökmotor är en sökmotor som är utformad för att söka efter information på webben genom informationen kring själva bilden. Sökmotorerna kan ännu inte tolka själva bilden, men däremot informationen sammankopplad med bilden i form av läsbar text.

Sökmotorerna använder ofta tekniker för innehållsbaserad bildhämtning, dvs informationen knutet till bilden som därigenom visar upp bilden i sökresultatet kopplat till din ”sökning”.

Visual search är väldigt praktiskt när det kommer till att shoppa, få vägbeskrivningar och att hitta näringsinnehåll. Och mer än så givetvis.

Här handlar det om att ge läsarna många och varierade bilder. Vill de kunna se hur någon av dina produkter ser ut från sidan ska de kunna det.

Att optimera mot visual search är relativt enkelt. Du ska ha ett filnamn på bilderna som inte är “IMG_0446” utan det bilden föreställer och det du sökmotoroptimerar mot. Detsamma gäller alt-texten som är en beskrivande text om bilden.

Så har det ju varit några år. Något att ta med sig är att bilderna ska vara fräscha och “up to date” (Google prioriterar alltid nytt innehåll) och att bilderna ska vara viktiga element på sidan samt ligga så högt upp som möjligt.

4. Buy with Google

Google kommer på allvar ta upp kampen mot amazon under året. Enligt Wallstreet är Shopify den enda alternativa plattformen till amazon för den som på egen hand vill skapa en egen e-handelsplats med allt vad det innebär.

2019 lanserade Google en ”buy with Google” funktion som gör det möjligt att köpa produkter från e-handelsplatser direkt på Google.

Google kommer skruva upp takten avsevärt under året, göra funktionen ännu bättre och dessutom öka möjligheterna. Google spås göra interaktionen så bra att köparna kommer vilja köpa produkterna direkt på Google utan att behöva gå till själva e-handelsplatsen.

Detta är något som e-handelsplatserna behöver se över och förhålla sig till i den knivskarpa konkurrensen på nätet. Håll som sagt ögonen på detta, för det kommer bli en intressant utveckling under 2020.

5. Youtube en större sökmotor än Bing

Oj, så viktigt detta kommer vara inom SEO-trender 2020. Att linjär tv i allt större utsträckning blir utkonkurrerad av streamingtjänster är heller inget som passerar SEO:n. 87 procent av de svenska internetanvändarna använder Youtube.

32 procent använder det DAGLIGEN. Användandet hos ungdomar mellan 12-15 år når skyhöga 100 procent. Ökar man det spannet och tittar på hur användandet ser ut mellan åldrarna 12-45 når det faktiskt ända upp till 95 procent.

Det är alltså väldigt viktigt att ha en Youtubekanal för att nå ut till de kunder du redan har, men framför allt till de potentiella. Youtube är faktiskt numera världens näst största sökmotor. Att ignorera rörlig bild går inte längre. Så för att få in mer trafik under 2020 ska man producera och optimera videor till Youtube.

Ha dessutom i åtanke att det är tidskrävande att göra videoinnehåll, vilket innebär att det är väldigt få som gör det (i alla fall när det gäller företag). Detta betyder att du sticker ut bara genom att göra det. Materialet behöver således inte ha jättehög kvalité, så länge dina tittare får ut något av det.

Hur optimerar man mot Youtube?

För och främst ska du dela in dina videor i tydliga sektioner så att Youtube förstår vad den handlar om. Detta för att Snippets, som vi var inne på förut, också förekommer i videoform. Även här gör Google en sammanfattning och klipper bort det som sökresultatet inte handlar om.

Och om det inte är uppdelat i tydliga segment kommer förmodligen fel saker klippas bort, vilket inte är kul för varken dig eller tittarna.

Att transkribera videon (subtitles) är också bra. Inte bara ur ett SEO-perspektiv utan också för att Google mer och mer tar hänsyn till sökare med olika funktionsnedsättningar. Ju fler som kan ta del av innehållet desto större chans till nya kunder. Dessutom är det många som av olika anledningar inte kan ha ljud på.

Några scrollar runt och slösurfar med en podd eller musik i öronen som man helst inte pausar, andra kanske sitter på kontoret eller i en social tillställning där ljud inte lämpar sig. Då är det synnerligen praktiskt för dem att kunna förstå vad videon handlar om utan att behöva slå på ljudet.

Sist men inte minst är det väsentligt med nyckelord även när det kommer till videor. Youtube använder sig nämligen väldigt mycket av titel, beskrivning och taggar för att ta reda på vad videon handlar om.

I en undersökning HubSpot gjord på 165 video-snippets visade det sig att i 80 procent av dem fanns ett av nyckelorden i titeln.

6. Google Bert

En annan sak inom SEO-trender 2020 är hur Googles Bert (den senaste stora uppdateringen av Googles index) kommer påverka sökningarna och sökresultatet.

BERT, Bidirectional Encoder Representations from Transformers.

Det kommer innebära att man på ett mer avslappnat sätt kan googla. Förändringen innebär nämligen att sökmotorjätten kommer förstå ordföljder, nyanser och kontext i din sökning, rent språkligt.

Detta för att ge användaren ett så rätt och riktigt resultat som möjligt och för att du ska slippa behöva formulera dig på ett visst sätt när du söker.

Med Bert gör Google sin största förändring inom sitt söksystem sedan de införde RankBrain för fem år sedan. Företaget har själva sagt att det kommer påverka ungefär var tionde söknings placering på de organiska sökresultaten.

Sökintention

Vad det innebär rent konkret är att Google ska förstå intentionen med din sökning och hur orden i den hänger ihop. Att i större utsträckning förstå prepositioner såsom i och på, för och till och vad de i sammanhanget betyder för sökfrasen.

Till följd av detta kommer Bert ha störst påverkan på de längre googlingarna. I dag är det vanligt att skriva en hel fråga eller mening i sökrutan, detta är en av de stora anledningarna till att BERT uppstod.

Hur påverkar BERT min sökmotoroptimering?

Användandet av nyckelord- och fraser kommer förmodligen förändras till det bättre. Tidigare har man skrivit in söktermen man optimerat mot i meta title, i metadescription, H1-rubriker och så vidare. Men i och med Bert som ökar den språkliga förståelsen, är detta kanske ett minne blott. Det behövs helt enkelt inte längre.

Går det att optimera mot Bert?

Det korta och och enkla svaret på den frågan är nej. Detta är en förändring som snarare vänder sig mot användaren och användningen av det innehåll du presenterar.

Nu går det inte längre att skriva krångliga och språkligt hädiska formuleringar som tidigare tilltalat sökmotorerna. Lägg istället krutet på att skapa bra och intressant innehåll som ger ett mervärde för läsaren.

7. Så många kanaler det bara går

Ett sista allmänt tips är att göra, eller åtminstone så gott det går, en buffé av det innehåll du producerar. Om du spelar in en Q&A-video transkribera den och gör ett blogginlägg av det, subtrahera ljudfilen och skapa en podd, ta printscreens och gör ett bildspel, och så vidare. Google gillar det och dina läsare kommer att gilla det. Vem gillar inte lättillgängligt innehåll?

Summering

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om hur SEO-trender 2020 ser ut. Den genomgående berömda röda tråden är att ge dina potentiella kunder det de vill ha i så många olika former som möjligt.

Det kräver både tid och engagemang från dig. Och det är svårt, det ska inte hymlas med. Det råder stenhård konkurrens inom SEO och just därför gäller det att sticka ut med bra innehåll som svarar upp mot sökintentionerna.

Med det vill vi tacka för att du läst och påminna dig om att vi finns här för dig som kund om du behöver hjälp med SEO.

Vill du hamna högt upp på Google?