Därför är WordPress bra för din SEO

Det finns många CMS-verktyg att välja på. I den här artikeln om SEO WordPress berättar vi om vad som gör WordPress mest lämpat som CMS.

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Därför är WordPress bra för din SEO

Det finns många CMS-verktyg att välja mellan. Vissa är mer grundliga och enkla medan andra är väldigt avancerade. Ett vanligt sådant är WordPress och vad som kännetecknar det är att det är väldigt bra för din SEO.

Vad är WordPress?

Grundligt går det att beskriva WordPress så här, saxat från SEJS:s webbplats: “WordPress is an open-source content management system that allows users to build portfolios, blogs, online stores, and custom websites.”

Ditt val av CMS-verktyg är inget som kommer garantera en bra SEO-ranking, visst finns det vissa som är mer lämpade för det än andra. Vissa är lättare att förstå sig på, och har ett i grunden mer SEO-anpassat publiceringssystem än andra.

Därför ska inte WordPress ensamt ses som en lösning på dina problem kopplade till SEO. Det tar tid och träning. Men det som är oerhört behändigt med WordPress är att dess gränssnitt är att det är väldigt enkelt och användarvänligt, vilket gör det väldigt bra för dig som inte är lagd åt det tekniska hållet.

WordPress är ingen quickfix. Du behöver fortfarande skriva relevant och långt innehåll, få många och auktoritära backlinks, och se till att din webbplats är befriad från tekniska besvär som i värsta fall kan leda till att den inte indexeras av sökmotorer.

WordPress hjälper dig med sådant. Den sköter om det enkla, grundliga SEO-arbetet åt dig, så du kan fokusera på det viktiga innehållet.

Vad är SEO?

SEO är en akronym för engelskans Search Engine optimization. Översatt till svenska har det blivit det inte speciellt kreativa sökmotoroptimering. SEO kan blandas ihop med SEM, även om ämnena stundtals tangerar varandra är den stora skiljelinjen att den sistnämnda kostar pengar. Det är alltså betald annonsering. SEO däremot är organiskt, gratis, men kräver också ett lite längre och mer omfattande arbete. Det är inte bara att trycka på en knapp, dessvärre.

Vad som SEO går ut på är att få ditt innehåll att hamna högst upp bland sökresultaten. Eftersom det handlar om organisk trafik är det alltså resultaten under annonserna.

SEO är konsten om att vinna kampen mot dina konkurrenter om nyckelord.

För att exemplifiera. När någon skriver in “pasta penne vodka recept” i sökfältet är de de så klart ute efter recept, ingredienser och tillagningssätt. Utöver att besökarna vill få dessa framförda till sig vill de ju också att ditt innehåll ska ge något mervärde, ett tips av något slag.

Det viktiga är egentligen inte omfattningen utan att det känns genomarbetat och inte bara är en copy-paste från någon annan sida. Hur välgjort ditt innehåll är kommer vara det som utgör grunden för att lyckas med SEO.

Det måste finnas fog för både sökmotorn och användaren att välja dig över de andra alternativen.

Sökintention

Google jobbar hela tiden med att ge dig precis det du är ute efter. Om du exempelvis skulle googla ”snabb och enkel köttfärssås” förstår sökmotorn att du är ute efter ett recept med kort tillagningstid och få ingredienser, och kommer därför inte presentera frysrätter i sökresultatet.

Trots att en sådan ju är det snabbaste och enklaste alternativet. Det är därför viktigt att du som innehållsskapare ser till att synka ditt innehåll med sökintentionen. Ge det besökaren vill ha. Tänka utifrån deras vilja först.

Ponera att du driver en blogg om mat och skrev artikeln ”Köttfärssås under 10 minuter – så här gör du”, den rubriken lockar till läsning, men väldigt många besökare skulle bli besvikna om det visade sig att din artikel handlade om att värma en färdigrätt i mikron.

Detta skulle sökmotorn se och skicka din sida längre och längre ner.

När det kommer till SEO är det som vilken egenskap som helst, det tar tid att lyckas och bli bra på det. En fördel SEO har kontra SEM är att det sistnämndas effekt avtar så fort du slutar betala.

SEO däremot, det är mer av ett långsiktigt arbete vars effekt blir kvar. Att kalla det ett självspelande piano vore en överdrift, men det ligger kvar och puttrar. Som en slags försäsongsträning.

Varför är WordPress bra för SEO?

Sedan lanseringen av tjänsten 2003 lider WordPress av en vansinnig popularitet. Hela 34 procent av webbarna använder sig av det. Förklaringarna till det är många, men alla kokar på ett eller annat sätt ner i användarvänligheten – för både utvecklarna och användarna.

Till den berömda knäckfrågan.

Är WordPress bra för din webbplats SEO?

Svaret är ett rungande ja. Det finns väldigt många fördelar med att välja WordPress. Ett axplock av dessa redogörs det för nedan.

Användarvänligheten

Som sagt är tjänsten oerhört lätt och överskådlig. Genom sina teman och plugins skapas användarvänliga, professionella och estetiskt tilltalande webbplatser, som ger lägre bounce rate. Det är en väldigt stor fördel eftersom sökmotorer premierar just en låg sådan.

Bara genom WordPress enkla men ändå fullfjädrade teknik kommer din SEO alltså förbättrats av sig själv, redan innan du satt tänderna i innehållet.

Skräddarsydda permalänkar

Med WordPress kan du med lätthet korrigera dina permalänkar exakt hur du vill. Således slipper du ha massa konstiga tecken i din länk utan den kommer följa den logik du själv bestämmer. Detta förenklar för både sökmotorn och användaren eftersom länken blir informativ och helt enkelt begriplig.

Korta laddtider

Det finns ingen större rödflagg än långa laddtider för en webbplats. Det är visserligen formulär 1A, men WordPress gör till och med din snabba sida ÄNNU snabbare. Detta genom de olika plugins som tjänsten erbjuder.

En bred repertoar av tjänster för att korta ner laddtiden erbjuds, bland annat allt från rens och städ av databas till hederlig bildkomprimering.

Väl inne på bilder utgör det den största anledningen till långa laddtider på din webbplats. När bilderna är för tunga. WordPress har givetvis tänkt på detta och erbjuder därför en mängd olika plugins för att kunna ändra storleken på bilderna med syfte att korta laddtiderna.

Men WordPress oerhörda bildhantering slutar inte här, utan du får också möjligheten att skriva en helt egen alt-text till varje enskild bild som används. Detta leder till att sökmotorernas spindlar lätt kan koppla bilden till det sökord som valts ut.

Alt-texter är också viktigt utifrån ett tillgänglighetsperspektiv eftersom människor med någon synnedsättning då kan ta till sig bilden med hjälp av skärmavläsaren.

SEO-vänliga teman

Innehåll, komprimerade bilder och alt-texter är inte det enda som påverkar textrobotars förmåga att spindla din webbplats.

En annan sak som är viktig för SEO:n är webbdesignen och hur anpassad den är utifrån ett SEO-perspektiv. Det går att skriva spaltmeter om hur det utförs, men WordPress har nästan uteslutande SEO-vänliga teman, där du alltså inte behöver göra något arbete själv alls för att få din sida indexerad.

Mobilanpassade teman

Vikten av att ha en responsiv webbplats går inte att överdriva. Siffror kring hur stor del av sökningarna som görs på Google via mobil varierar, men det går åtminstone att säga att en väldigt stor del av dem sker via en sådan enhet. S

åledes är det viktigt att din hemsida ser bra ut för den som besöker den via en mobiltelefon. Alla WordPress-teman tar givetvis hänsyn till detta, och om inget gått snett får besökaren en bra användarupplevelse.

SEO WordPress

Sammanfattningsvis vill jag poängtera att WordPress som plattform är bra för SEO, men rekommenderar också att du installerar ett SEO plugin också. Med ett SEO plugin får du stora möjligheter att optimera dina webbsidor på ett bra sätt som hjälper Google att lyfta dina sidor i sökresultatet.

Det mest populära SEO pluginet är Yoast SEO som finns i en gratis version, men också i en premium version med utökad funktionalitet. Förutom Yoast SEO finns det andra SEO plugin, men det kommer vi berätta om en annan gång.

Nyfiken på mer om hur SEO kan hjälpa ditt företag?