Skapa försäljning off-line via webben

Idag pratar vi om hur du som INTE är e-handlare drar nytta av att ha en webbplats, och vilka strategier som hjälper din verksamhet framåt!

försäljning off-line via webben

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Skapa försäljning off-line via din webbplats

Varför ska du som inte sysslar med e-handel finnas online? Att skapa försäljning off-line via webben är något som är mer eller mindre självklart idag. Webbplatser är inte bara till för snabba klick-affärer på nätet.

Med rätt utformning kan din webb agera som världens bästa säljassistent. Någon som levererar leads – eller vad du nu behöver för att skapa en tajt kundrelation som leder till återkommande stora affärer.

Idag pratar vi mer om hur du som INTE är e-handlare ändå kan dra nytta av att ha en stark närvaro online – och dra nytta av onlinefunktioner som hjälper din verksamhet framåt.

Varför du bör ha en webbplats även om du inte är en e-handlare

Att ha en webbplats är ett av de enklaste sätten att skapa försäljning – även offline. Med hjälp av din webbplats kan du nå fler kunder, ge mer information om ditt företag och etablera dig som en auktoritet inom din bransch.

Den ger inte bara potentiella kunder enkel tillgång till din kontaktinformation, utan gör det också möjligt för dem att lära sig mer om dina produkter eller tjänster från en bekväm källa på sina egna villkor. Dessutom kan kunderna enkelt återvända till din webbplats för att få information om eventuella förändringar eller uppdateringar av din verksamhet.

Nyttja SEO för att skapa försäljning off-line via webben

Sökmotoroptimering (SEO) är ett viktigt och effektivt sätt att marknadsföra ditt företag som gör sina affärer off-line. SEO innebär att optimera innehållet på din webbplats så att det visas högre i sökmotorernas ranking. För oavsett om din försäljning sker online eller inte, så söker dina kunder information via sökmotorer som Google.

Om du visar för Google att du är en auktoritet i din bransch kommer du belönas med fler människor till din webbplats. Där kan de få information om dina produkter eller tjänster innan de tar direkt kontakt med dig.

När du skapar innehåll till din webbplats som svarar på de frågor och funderingar som kunderna har kring produkter eller tjänster som du erbjuder, är det mer sannolikt att sökmotorerna vill hjälpa dig att matchas ihop med din målgrupp.

Väl inne på din webbplats kan du styra potentiella kunder till de specifika sidor på din webbplats där de kan få mer information om vad du erbjuder. Och såklart, hur de kan kontakta dig.

Skapa värdefulla affärsrelationer i ditt SEO-arbete

Du kan också passa på att skapa värdefulla relationer med andra aktörer som är relevanta för dig, som i sin tur leder till ännu mer försäljning off-line via webben. Sökmotorer som Google gillar när du kan visa upp att andra betrodda källor litar på dig.

Till exempel genom att de länkar till din webb från sin hemsida. Prata med dina leverantörer, nöjda kunder eller andra som kan intyga att du är någon att lita på – och få en stärkt relation till dem i processen.

Kanske kan du skriva en gästblogg till din leverantörs webbplats som svarar på vanliga frågor som du får i relation till deras produkter? Sannolikheten att leverantören hänvisar till dig nästa gång en kund frågor om hur man kan köpa deras produkter ökar.

Eftersom du bygger en genuin relation. Google och andra sökmotorer har full koll på detta, och belönar dig gärna med bra ranking för ett gott samarbete!

Nyttja kunddata från Google Analytics eller andra verktyg

Även om du inte säljer produkter direkt på din webbplats kan du som ”off-line-säljare” dra stor nytta av den kunddata som finns i verktyg som Google Analytics. När du har en webb med innehåll som är relevant för din målgrupp kan du se vad som är viktigt för dem. Detta är värdefull information som du kan använda för att förstå kunden bättre.

På så sätt kan du lägga upp ditt övriga säljarbete på ett sätt som fungerar bättre för kunden. Därmed – också göra fler affärer. Att ha en stark närvaro på nätet ger dig alltså tillgång till värdefull analysdata, som kan hjälpa dig att bättre förstå din kundbas. Då kan du fatta välgrundade beslut om hur du ska utveckla ditt företag i framtiden.

Ta bort alla tvivel om hur det är att göra affärer med dig

Du kan också använda webbplatsens utrymme som en möjlighet att visa upp vittnesmål från nöjda kunder. Detta bidrar till att skapa förtroende hos potentiella kunder. De kan få en tryggare känsla om de vet att andra är nöjda med resultatet.

Trots allt köper vi inte det som olika företag säger att vi ska köpa. Utan vi köper sådant som andra köper och är nöjda med. Genom att visa upp kundcitat, kundcase och referenser hjälper du dina potentiella nya kunder att bli av med eventuella tvivel. Så att de är mer benägna att göra affärer med dig och ditt företag.

Så, med rätt verktyg på plats kan din webbplats börja dra in leads och försäljning från hela världen. Även till dig som gör dina affärer off-line.

Nyckeln till att göra många meningsfulla och återkommande affärer måste vara att känna sin kund utan och innan. Och informationen som din webbplats kan förmedla är en otroligt stor hjälp i den resan. Både för dig att förstå kunden – och för kunden att förstå dig!

Vill du synas mer bland dina potentiella kunder?