Vad är skillnaden mellan UX och UI

Uttrycken UX och UI är några som är ständigt återkommande i jobbet kring webbplatsen. Men vad betyder de och vad är skillnaden mellan dem? Det reder vi ut i det här inlägget.

skillnaden mellan UX och UI: Medarbetare på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Vad är UX?

UX är något som ofta används inom webblösningar. UX är en akronym av User eXperience och rakt översatt till svenska blir det användarupplevelse. Det handlar alltså om vad använder tycker om att använda sig av produkten.

Uttrycket är inte direkt kopplat till webbar, utan handlar egentligen om allt som används. Hur upplevs den här bilen, läskburken eller kiosken? Är den krånglig eller lätt att använda? Målet med UX-design är att göra den så enkel och effektiv som möjligt.

Det allra mest välkända exemplet på en sådan design är alltjämt Googles startsida. Det är närmast svindlande när man tänker på hur mycket annonspengar de tackat nej till för att hålla den fri från kladd.

Det är bara ett stort sökfält i mitten och några anonyma knappar till någon av deras andra tjänster uppe i varsitt hörn. Och de gör det enbart för att det ska vara så lätt som möjligt för besökare att veta vad de ska göra. Och förenklat kopplat till din webbplats: Vad tycker användaren om att använda sig av din webbplats?

Vad är UI?

Om det förenklas å det grövsta kan UI definieras som alla visuella element som finns på webbplatsen. Egentligen allt som ger besökaren ett innehålls- eller informationsutbyte.

Det kan vara en vanlig kontaktknapp, en bild, animation, infographics eller ett videoklipp. UI handlar bara om att rent estetiskt via visuella element guida besökaren genom sitt besök.

Så, vad är skillnaden mellan UX och UI?

UI är alltså hur verktygen ser ut och hur en användare använder dessa, medan UX är vad användaren tycker om att använda sig av dem. Användarupplevelsen, alltså.

Hur kombineras UX och UI?

Det är väldigt frestande att tänka att den ena är viktigare än den andra i det här fallet, men båda är väsentliga. De tar inte på något sätt ut varandra utan hänger ihop och utgör webbplatsens webbdesign.

Hur många gånger har du inte köpt något som ser väldigt snyggt ut men som är fullkomligt värdelöst i praktiken? Det är ett exempel på bra UI men dålig UX. Och hur många gånger har du inte köpt något som är väldigt praktiskt och användbart men som ser förskräckligt ut? Det är ett exempel på bra UX men dålig UI.

Som du förstår är det lättare sagt än gjort att kombinera dessa två. Det kräver ett noggrant förarbete och sedan användartester när du väl är färdig, men det går alltså inte att bara fokusera på en av dessa två.

När det kommer till webbplatsen används UX och UI för att skapa en tilltalande men också en positiv användarupplevelse som i regel ska leda till fler kontakter, fler förfrågningar och fler affärer – en så kallad konvertering.

Om du känner dig i behov av hjälp med UX och UI-design på din webbplats är du välkommen kontakta oss. Våra designers och frontendutvecklare har alltid ett helhetstänk och ser till att de båda är tillgodosedda.

Är du redo för en ny webbdesign?