Skillnaden mellan webbdesign och webbdekortation

Bra webbdesign är avgörande för din försäljning, och idag visar vi med exempel. Så vad är skillnaden mellan webbdesign och webbdekoration?

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Skillnaden mellan webbdesign och webbdekoration

Har du koll på vad webbdesign är för något? Det är lätt hänt att man tror att det handlar om webbplatsen utseende, estetiken. Det är sant, men nödvändigtvis inte huvudsyftet för uppdraget. Titta på ordet ”design” i ett bredare perspektiv.

Ja, design av utseende och intryck – men också design av otroligt viktiga bitar som navigation och flöde. Idag ska vi prata mer om vad som skiljer webbdesign från webbdekoration utifrån exempel från fysiska världen.

Vad är webbdesign egentligen?

Webbdesign handlar inte bara om webbplatsens utseende och känsla. Den syftar också till webbplatsens navigering, flöde och övergripande användarvänlighet. Många delar måste fungera tillsammans för att webbdesignen ska vara effektiv. Det handlar bland annat om webbplatsens layout, vilka typsnitt och färger som används och hur användarna interagerar med webbplatsen.

Flera bitar som jobbar tillsammans

Om någon av dessa delar inte är väl utformad kan det förstöra hela webbplatsen. Om layouten till exempel är förvirrande eller svår att använda kommer användarna att bli frustrerade och kanske inte kunna hitta det de letar efter.

När typsnitten och färgerna inte är tilltalande för ögat eller känns bekant kan besökarna bli misstänksamma på webbplatsen. Och om webbplatsen är svår att navigera på kommer människor snabbt hitta tillbakaknappen eller knappen som stänger ned fönstret…

För att webbdesignen ska bli framgångsrik måste alla delar fungera harmoniskt tillsammans. Detta kräver noggrann planering och mycket eftertanke om hur användarna kommer att interagera med webbplatsen.

Webbdesign i verkligenheten – webbplatsen som en fysisk lokal

Ibland kan det vara enklare att visualisera med hjälp av exempel från verkligheten. Idag kommer vi prata om design utifrån ett lunchrestaurang-exempel. Uppdraget för designern i det här fallet kan likställas med att bygga restaurangens layout, flöde och utseende. Var ska det resas väggar? Var ska kassan placeras? Hur ska menyn se ut? Vilka färger ska stolarna ha?

Grundläggande layout för en effektiv flödesdesign

Så, vid en första anblick kan det verka enkelt. Det är väl bara dela in i några rum? Nja, inte riktigt. När du skapar webbplatsens design och layout behöver du tänka på hur du vill att den används. Man brukar i webb-världen kalla det för flödesdesign. Det handlar om att se till att sättet som webbplatsen är organiserad räcker för att kunden direkt ska veta hur den ska agera för att få det den besökte platsen för.

Design är avgörande för användarupplevelsen

Du dyker upp i lunchresutaurangens lokaler och slås över hur vackert det är – vilken atmosfär! Inredningen är i härliga naturmaterial, det finns många grönskande växter och väggarna är målade i den mest harmoniska färgen. Du ser alltså verkligen fram emot din lunchupplevelse!

Men nu behöver du leta lite innan du hittar var menyn är någonstans. När du väl gör det är den också lite svår att förstå. Ingår måltidsdryck och kaffe i luncherbjudandet? Det är oklart och du kommer behöva fråga i kassan senare.

Du slås av menyns märkliga placering i lokalen, eftersom du möts av ett bord som är placerat mellan kön (som är svår att förstå vart den börjar) och menyn som sitter en bra bit upp på väggen. Med en ganska liten textstorlek. Du svär för dig själv att du lagt kvar glasögonen på kontoret. Samtidigt blir du lite irriterad, för kanske borde det vara restaurangens uppgift att se till att menyn är tillgänglig enkelt för gästerna.

För att kunna läsa menyn behöver du gå lite närmare bordet mellan dig och menyn än du är bekväm med, du får dessutom en blick från paret som sitter där och finner ditt beteende lite väl närgånget. Mitt i lunchen…

På grund av den märkliga placeringen av menyn blir kön ganska oklar, och du blir osäker på huruvida det är din tur att beställa. Men, du tar mod till dig och går till kassan, lägger din beställning och ställer dina frågor.

Sedan sätter du dig vid ett bord och får vänta på maten under halva din lunchrast från jobbet. Till följd av det får du i all hast skicka i dig något som är den godaste lunchrätten du någonsin ätit. Trots att det var en underbar rätt är sannolikheten låg att du kommer tillbaka under nästa lunchrusch, eller hur?

Skillnaden mellan fysiskt och digitalt tålamod

Så – låt oss översätta samma situation till en digital upplevelse på en webbplats. Restaurangens layout kan jämföras med webbdesignens layout med fokus på flödesdesignen.

Hur enkelt är det att navigera på din webbplats för någon som aldrig varit där tidigare? Den långa väntetiden kan jämföras med dåligt anpassad media på webbplatsen, som saktar ned den och gör den långsam.

Det är inte många av oss som skulle få lov att smaka på den där goda måltiden i ett webbdesign-exempel, alltså ta del av slutproduktern. Redan när vi inte vid första anblick förstår hur navigationen fungerar så byter vi flik.

Vips, så har försäljningen gått till konkurrenten istället. De tålmodiga kanske hör av sig till din kundtjänst för att få svar på enkla frågor, frågor som ställs varje dag och tar mycket tid från dina kundtjänstmedarebtare. Om den potentiella kunden mot förmodan fortfarande skulle vara kvar, så lämnar vi mitt i laddningstiden.

Webbdekoraton är trevligt, webbdesign är avgörande

Vi är som kunder mer förlåtande i den fysiska verkligeheten än vi är digitalt. Det är därför webbdesign är så mycket mer än webbdekoration – och så viktigt.

Dekoration som utseendet, färgerna och typsnitten är verkligen en bidragande faktor till helhetsupplevelsen, och det kan hjälpa till att stärka ett varumärke. Men tyvärr kommer kunden inte återvända till din webbplats enbart på grund av en snygg design. Den måste framförallt vara effektiv.

Det spelar alltså ingen roll hur bra din slutprodukt är om din målgrupp inte leds dit på ett effektivt sätt. Som webbyrå är det vårt uppdrag att ta besökaren i handen, och visa vägen till produkten eller tjänsten som är lösningen på deras problem. I det här exemplet – lösa hungern på lunchen med en riktigt god måltid.

Behöver du hjälp med webbdesign (och webbdekoration)?

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt partner när det kommer till webbdesign. Du skulle nog inte anlita en målare för att göra ritningar och bygga din restauranglokal. Webbdesign är grundläggande, medan webbdekortaion är en väldigt trevlig touch som bidrar till en positiv upplevelse.

Vill du ha en webbdesign som erbjuder en trevlig upplevelse?