Sökmotoroptimera din hemsida – 5 saker du kan göra idag

Att sökmotoroptimera din hemsida är ett måste för att konkurrera – och en bra väg att gå för dig som har tid, men inte budget. Idag går vi igenom 5 saker du kan göra nu.

sökmotoroptimera din hemsida

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Sökmotoroptimera din hemsida – 5 saker du kan göra idag

Att sökmotoroptimera din hemsida är tacksamt eftersom det inte kräver en gigantisk marknadsbudget och du behåller kontrollen genom hela processen. Men det kräver däremot en genomtänkt plan och framför allt mycket tid.

Det krävs tid för att ta fram riktigt bra content som lockar och gillas av både dina besökare och av Google. Och det krävs tid för att allt SEO-arbete du gör idag ska registreras av Google, få genomslag och synas i sökresultaten.

SEO kräver tålamod och hårt arbete

Den som vill se resultat på en gång kan säkert uppfatta SEO-arbete som både hopplöst och ineffektivt. Och kanske rentav slöseri med tid. Och det kan kanske vara svårt att motivera vikten av en genomtänkt SEO-strategi när det är svårt att garantera och visa upp konkret resultat på en gång.

Men om du gör ett genomtänkt och grundligt arbete och är konsekvent, kommer du att märka resultat efter några månader.

Det gäller att lägga upp en plan och sedan hålla sig till den. Ha tålamod, håll koll på dina konkurrenter och din marknad, ta fram bra innehåll och se ständigt över hur din webbplats presterar.

Faktorer som laddningstid, bounce rate, mobilanpassning och tiden som dina besökare spenderar på olika sidor är avgörande för din ranking!

5 saker du kan göra för att sökmotoroptimera din hemsida

1. Se över ditt innehåll, budskap och texter

Riktigt bra innehåll som är intressant för dina läsare är grunden för din sökmotoroptimering. Även om din ranking och bättre placering i sökresultat är ditt mätbara mål, så är dina besökares upplevelse minst lika viktigt! Om inte det absolut viktigaste.

Bra content gör att dina besökare vill stanna kvar på din webbplats och klickar sig vidare för att få veta mer. Dina besökares upplevelse kan generera fler affärer och är extremt viktigt för din SEO.

2. Bjud på långa texter

Håll dig till minst 300 ord – gärna mer! Det här kan kännas lite motsägelsefullt eftersom vi vet att de flesta inte läser långa texter från början till slut på webben. I genomsnitt läser vi vart fjärde ord! Men det vi också vet är att vi skumläser på webben och gör djupdykningar när vi ser nåt intressant.

Därför är det bra med långa texter, men du måste göra det lätt för dina besökare att skumma igenom din text med hjälp av informativa rubriker, punktlistor och faktarutor. Texten måste också vara intressant för dem som vill göra djupdykningar och läsa precis allt du skrivit.

Om du lyckas väcka och behålla besökarens intresse kan du förbättra din ranking. Du har två sekunder på dig att fånga intresset, sen ska texten som helhet uppfylla dina besökares förväntningar.

Så genom att ta fram riktigt bra och relevant content – anpassat för webben – kan du lyckas att få dina besökare att spendera längre tid på din webbplats eller blogg. Och det gillar Google.

Dessutom har du större möjlighet att konvertera dina besökare till kunder när de spenderar längre tid på din webbplats.

3. Uppdatera gammalt innehåll som är bra

Har du ett intressant blogginlägg som du tror att fler har behov av att läsa? Du kanske har skrivit om något intressant som inte har fått tillräcklig spridning? Då kan det vara värt att se över och fräscha upp det innehållet. Se till att du gör justeringar och förbättringar som gör innehållet ännu mer intressant och publicera på nytt. Läs mer om hur du kan gå tillväga för att uppdatera redan publicerat content.

4. Stärk din position genom extern länkning

Tänk på att din externa länkning påverkar din SEO positivt. Genom externa länkar till betrodda och seriösa parter med hög auktoritet, hjälper du Google och andra sökmotorer att förstå hur din webbplats är relaterad till andra webbplatser och gör det möjligt att sätta in dig i rätt sammanhang.

Om det sammanhanget är med seriösa webbplatser som rankar högt och så vidare, ger de externa länkarna din webbplats kraft och du har du stor möjlighet att förbättra din SEO. Se till att bara lägga till länkar som är relevanta för dina besökare!

Inlänkning från externa parter till din webbplats är också väldigt viktigt för din ranking och SEO, men svårare att påverka själv. Men företag och verksamheter i ditt nätverk kanske vill länka till din webbplats?

5. Se över dina interna länkar

Genom att lägga in interna länkar kan du guida dina besökare till relevant information. Och de interna länkarna hjälper också Google att se hur de olika sidorna på din webbplats är relaterade till varandra och vilket innehåll som är det viktigaste.

Länkar i löpande text och länkar som är placerade högt upp på sidan brukar generellt värderas högre av Google. Se till att du lägger till länkar som underlättar för dina besökare och använd ankartext som beskriver vart länken leder. Därför är ord som ”läs mer” eller ”klicka här” inte några bra alternativ.

Har du inte tid? Vi hjälper dig!