Vad är CRO?

Vad är CRO egentligen? Här går vi igenom just detta, och ger några avgörande tips för att få dina besökare att agera på din webbplats.

Person som håller i en mobiltelefon, och texten "cro - konverteringsoptimering".

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Vad är CRO – konverteringsoptimering?

Konverteringsoptimering, även kallat CRO (Conversion Rate Optimization), är att förvandla dina besökare till kunder, prenumeranter eller få dem att göra förfrågningar. Vi som webbyrå vill ha nya kunder, en youtuber vill ha prenumeranter medan exempelvis en kommun eller annan statlig myndighet snarare vill ha både låg CRO och hög bounce rate. Detta eftersom de mer fokuserar på att ge besökaren information än att sälja något till dem.

Det är således lite beroende på vilken typ av verksamhet som du bedriver hur du bör tänka kring konverteringsoptimering.

Konverteringsoptimering – CRO handlar kort och gott om att anpassa och utveckla din webbplats eller webbapplikation så att du får in mer av det du vill ha. För oss är konverteringsoptimering något vi brinner lite extra för. Eftersom det så konkret hjälper till att skapa fler affärer åt dig.

Nyckeln till framgång är att lära känna dina besökare och ta reda på vilka behov de har och hur de agerar på din webbplats.

Vad är det som triggar dem till ett köp eller ett klick på en kontakt-knapp?

När vi har svaret på detta kan vi med hjälp av UX-/webbdesign, webbutveckling och copy justera element, funktioner och innehåll. Målet är att underlätta för dina besökare att bli kund hos dig.

Alla våra tjänster är på ett eller annat sätt inriktade på att optimera din webbplats för ökad konvertering – fler affärer.

Varför är konverteringsoptimering viktigt?

Om vi tar exemplet att du har en webbplats som får in 100 besökare om dagen. Om 3 av dessa köper har du alltså en konverteringsgrad på 3 procent.

Vad som skiljer CRO – konverteringsoptimering från SEO och SEM är att det inte handlar om att öka mängden trafik, utan att enbart höja graden av händelser. Varför det är bra att ha en så hög grad som möjligt är för att det ökar resultatet och gör varje säljtillfälle både billigare och mindre arbetskrävande för ditt företag. 

Även om konvertering är en av de viktigaste funktionerna på din webbplats är det faktiskt lätt att man glömmer bort den punkten. Istället jobbar vi ofta hårt för att öka antalet besökare till vår webbplats. Och lägger ner både tid och resurser på SEO, digital marknadsföring eller sociala medier för att driva trafik till webben.

Där SEO tar slut, borde konverteringsoptimering ta vid.

När besökarna väl är på plats på din webb – har du tänkt på vad som ska hända då? Tänk dig att du har lyckats fånga någons intresse, som även stannar kvar och läser vidare.

Men vad gör besökaren när den har tittat eller läst klart om din produkt eller tjänst? Finns det tydliga CTA-punkter (Call To Action) placerade där besökaren förväntar sig att de ska finnas? Är de tillräckligt tydliga och uppmanar besökaren vad de skall göra? Det är bara några av de aspekter som påverkar din konvertering.

Konverteringsoptimering är viktig för att den underlättar dina kunders köpresa. Och det kommer så klart att generera fler affärer åt dig.

Hur vet jag om min webbplats är optimerad?

Stundtals är det väldigt lätt att bli hemmablind och tänka något i stil med ”Vadå, det är ju jättelätt att navigera och hitta kontaktvägar på vår webbplats!”. Vilket det säkerligen är för dig som varit med och byggt och sett sidan från start och kan den utan och innan. Men för en utomstående är det inte lika lätt.

Det är inte alltid lätt att veta om ett mail eller ett telefonsamtal från en ny kund kan härledas från ett besök på din webbplats. Men det finns sätt att mäta till exempel antalet förfrågningar via kontaktformulär eller klick på en kontakt-knapp.

Genom att sätta upp ett antal mätpunkter och koppla det till konkreta mål har du genast möjlighet att mäta, följa upp, utvärdera och förbättra din konverteringsgrad. Kontakta oss idag om du vill öka din konverteringsoptimering.

Är du redo för bättre konvertering på din webbplats?