Vad är Google EAT

Idag går vi igenom en del av Googles egna guide för väl rankande innehåll och webbplatser. Så vad är Google EAT?

Vad är Google EAT

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Så funkar Google EAT

Vem ska man tro på, tro på, tro på när? Med Google EAT är förhoppningen att innehållet som hamnar högt upp i sökresultaten ska vara skrivet av folk med förankring inom ämnet. Lär dig mer om Google EAT i den här artikeln, eller kontakta oss i dag om du har några andra frågor kring Google EAT.

I grunden handlar Google EAT om att webbplatser ska förtjäna sina placeringar bland sökresultaten. Innehållet ska vara skrivet av någon med bevisad kunskap inom ämnet. Dessa webbplatser kallas också YMYL-webbar.

Vad innebär “YMYL”?

Det här är något som är väldigt tätt förknippat med Google EAT. På sajter Google identifierar som “your money your life” (YMYL) ställs det mycket högre krav på innehållet.

Dessa sajter är bland annat sådana som påverkar ditt liv på ett större och viktigare plan än andra, alltså pengar och hälsa. Exempelvis har en bank som kampanjar med låneerbjudanden det tuffare att hamna högt upp i sökresultaten än en sportbutik som rear ut skidor.

Google EAT – Expertis, Auktoritet, Trovärdighet

EAT är en akronym för – rakt översatt från engelska – expertis, auktoritet och trovärdighet.

Expertis

Om du någon gång läser en text kan du kanske ibland ställa dig frågan: Säger vem? Har skribenten verkligen kunskap inom det här ämnet eller har han mest surfat runt bland toppresultaten på Google utan att källhänvisa?

Är det verkligen en mäklare som skrivit tips om vad du ska tänka på vid husköp eller har mäklarfirman bara anställt en frilansare? När det kommer till YMYL-innehåll vill Google att du ska kunna lita på det som skrivs.

Auktoritet

Här väger Google in tre saker. Skribenten, innehållet i sig och webbplatsen och om det finns någon stark koppling till ämnet. Om vi som webbyrå skulle börja skriva om huruvida vinster i välfärden är bra eller dåligt vore det – förutom väldigt konstigt – något Google skulle ogilla.

Vi verkar inte på något sätt inom det fältet och skulle därför inte hamna högt bland sökresultaten. När vi däremot skriver om sökmotoroptimering eller andra saker som vi ägnar oss åt bedöms vi som auktoritära. Här väger också gamla goda backlinks in och hur det pratas om din verksamhet på nätet.

Trovärdighet

Utöver att Google även här granskar kopplingen till ämnet väger också andra, tekniska saker in. Exempelvis webbplatsens generella säkerhet, om det finns ett SSL-certifikat och hur ni svarar på recensioner etcetera etcetera. Är ert företag schyssta och trovärdiga? kort och gott.

Är Google EAT en rankningssignal?

Nej. Men indirekt är det en samling av flera olika rankningssignaler. Det blir en sak du inte kan lösa genom teknik eftersom det inte handlar om det. Google EAT handlar om hur kunnig och tillförlitlig du eller ditt företag är inom branschen och då hjälper det inte att skriva perfekta metadescriptions.

Hur förbättrar jag min Google EAT?

Som du säkert märkt är det här ett ämne som det är svårt att riktigt sätta fingret på. Det handlar i stort om att öka ditt anseende och renommé. Alla sajter behöver inte oroa sig över EAT, men om du har en så kallad YMYL-sajt bör du ha det i beaktning.

Några grejer du kan ta med dig är att se till att det både länkas till och pratas om dig. Var med i tidningar, få andra experter att länka till dig, försök att inte göra innehållet för säljorienterat och ha tålamod. Gör jobbet så kommer Google till slut anse dig som auktoritär.

Nyfiken på hur SEO kan ge dig mer webbtrafik?