Vad du som företagare behöver veta om webbutveckling

Idag får du en översikt om vad webbutveckling innebär, så att du kan fatta välgrundade beslut för ditt företag i samarbete med webbpartner!

Vad du som företagare behöver veta om webbutveckling

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad du som företagare behöver veta om webbutveckling

– För att ta välgrundade beslut

Du är företagare och har bestämt dig för att du behöver en webbplats – eller att du ska göra en nysatsning på din existerande hemsida. Bra! Men vad behöver du veta om webbutveckling för att kunna fatta rätt beslut för ditt företag?

Vad är webbutveckling?

När du funderar på webbutveckling för ditt företag finns det några viktiga aspekter som du måste tänka på. För det första handlar webbutveckling om mer än bara utformningen av din webbplats – det handlar också om att se till att din webbplats är tillgänglig och lätt att använda för dina kunder.

Webbutveckling handlar också om att se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer så att människor lätt kan hitta den när de letar efter vad du har att erbjuda. Och slutligen handlar webbutveckling också om att se till att din webbplats är säker och skyddad från hackare.

Det finns många olika aspekter på webbutveckling, men några av de viktigaste är följande:

 • Planering och utformning av webbplatsens struktur
 • Skapa användargränssnittet och användarupplevelsen
 • Att skriva kod för webbplatsen eller webbprogrammet
 • Testning av webbplatsen eller webbprogrammet
 • Lansering av webbplatsen eller webbprogrammet
 • Underhåll och uppdatering av din webbplats eller webbapplikation

Webbutveckling för företagare: Front-end

Det finns två huvudområden av webbutveckling som brukar talas om. När vi pratar om front-end webbutveckling avser vi den del av webbplatsen som användaren ser och interagerar med. Front-end är det som gör att din webbplats ser bra ut och fungerar bra. Det är viktigt att få till front-end rätt eftersom det är det första som människor ser när de besöker din webbplats.

Webbutveckling på front-end (framsidan) omfattar bland annat följande

 • Att välja rätt färger och typsnitt
 • Skapa en intuitiv layout
 • Se till att webbplatsen laddas snabbt
 • Se till att webbplatsen är responsiv (dvs. ser bra ut på olika enheter)
 • Att skriva kod i språk som HTML, CSS och JavaScript

JavaScript, HTML och CSS är alla kodningsspråk som du säkert hört namnet på många gånger, men kanske inte riktigt gått in på innebörden? De används för att skapa webbplatser.

JavaScript är ett programmeringsspråk som används för att lägga till interaktivitet på webbsidor. Det innebär att du kan använda JavaScript för att få saker att hända när någon interagerar med din webbplats, som att få en knapp att ändra färg när man klickar på den eller att få en webbsida att rulla nedåt.

HTML är ett markupspråk som används för att skapa webbsidor. Det står för HyperText Markup Language och används för att skapa strukturen på en webbplats, inklusive rubriker, stycken och bilder. CSS (Cascading Style Sheets) är ett formatmallsspråk som används för att skapa stilar på webbsidor. Detta inkluderar saker som typsnitt, textstorlek, färger och webbsidans layout.

Den största skillnaden mellan HTML och CSS är att HTML skapar strukturen på en webbplats, medan CSS skapar stilarna på webbsidorna. Detta innebär att du kan använda HTML för att skapa den grundläggande layouten på en webbplats och sedan använda CSS för att lägga till fler stilar som typsnitt, textstorlek och färger.

Webbutveckling för företagare: Back-end

Så, nu har vi talat om front-end, men vad är back-end? Back-end är den del av webbutvecklingen som besökaren inte ser. Det är koden som körs bakom kulisserna för att se till att din webbplats fungerar som den ska. Back-end omfattar saker som bland annat databaser, hosting och säkerhet.

Databaser används för att lagra data för din webbplats. Det kan vara saker som kundinformation, produktinformation eller blogginlägg. Hosting är den plats där din webbplats finns på internet. När någon skriver in din webbadress (URL) är de anslutna till din webbserver och kan se din webbplats.

Säkerheten är viktig för alla webbplatser eftersom du måste se till att din webbplats och databas är säkra mot hackare.

Det finns många olika programmeringsspråk som kan användas för utveckling av backend-webbplatser, men några av de mest populära är PHP, Ruby on Rails och Python:

Ruby on Rails är ett ramverk för webbapplikationer som är skrivet i programmeringsspråket Ruby. Det är utformat för att göra webbutveckling effektivare och lättare att lära sig.

Python är ett annat populärt programmeringsspråk som ofta används för webbutveckling, liksom för programvaruteknik, artificiell intelligens och vetenskaplig beräkning.

Och sist men inte minst, PHP – som vi använder hos oss på Decision By Heart. Det är ett allmänt använt programmeringsspråk med öppen källkod. Det används ofta för webbutveckling eftersom det är lätt att använda och har många funktioner – och mycket utrymme för kreativa och effektiva lösningar.

Vilka frågor har du om webbutveckling?

Så nu har du en liten översikt på webbutveckling! Nästa gång går vi in lite med detaljerat på de olika områdena – och du är alltid varmt välkommen att fråga oss om det som intresserar dig.

Det är inte meningen att du ska behöva bygga eller utveckla din webbplats på egen hand, du har säkert annat att tänka på. Men, med lite extra kunskap kan det kännas ännu tryggare och bättre för dig att jobba ihop med en webbyrå som partner.

Nyfiken på vad webbutveckling kan göra för dig?