Vanliga misstag med WordPress SEO

WordPress är ett mycket behändigt CMS-verktyg som är ytterst lämpligt för SEO. Att jobba med SEO är något som är kul och framför allt ger det resultat om det är väl utfört. Men det finns några fallgropar att passa sig för, i det här inlägget listar vi några vanliga misstag med WordPress SEO.

Vanliga misstag med WordPress SEO

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Inte ställt in rätt tidszon

Det här riktar sig främst till dig som publicerar mycket innehåll i form av artiklar. Att ha ställt in fel tidszon är sannerligen lätt att glömma men det kan faktiskt göra stor skada om du jobbar med tidsinställda inlägg. Att publicera texter 03.00 sänder inte proffsiga signaler. Ett nödvändigt ont som inte tar speciellt lång tid att fixa.

Upprepar nyckelordet

Enkla var tiderna när du bara kunde fylla sidfoten med ditt nyckelord och sedan dölja det genom att byta färgen till samma som bakgrundsfärgen. Och på den tiden gynnades du av att upprepa den exakta frasen vansinnigt många gånger. Dessa tider är förbi.

En seger för innehållet i sig, men för dig som skapare gör det onekligen livet svårare. Nyckelordet bör finnas med i din rubrik, någon mellanrubrik samt på några utvalda ställen i den löpande texten så att det harmonierar med innehållet. Något exakt värde finns inte, Google går inte ut med sådan info, men ett riktmärke är; en nyckelordsfras per 200–300 ord.

Brist på metadata och alt-texter till bilder

Ett annat misstag inom WordPress SEO är att i takt med att bildsök blir allt vanligare ökar också behovet av att bilder har informativa alt-texter. Detta för att ge sökmotorn möjlighet att förstå vad bilden föreställer.

En bra alt-text beskriver kort och gott vad bilden, i det sakligaste av utföranden. Utöver att det är bra för bildsök är det också väsentligt utifrån ett annat perspektiv. Nämligen att Google vill att skärmavläsaren ska kunna ge människor med synnedsättningar möjlighet att få bildens motiv uppläst för sig.

Och om det fältet lämnas tomt går alltså inte det. Vill du läsa mer om hur dina bilder påverkar SEO kan du läsa vår tidigare artikel om det.

Väljer fel nyckelord

Det finns en risk för den som är ny inom SEO att bara stirra sig blind på sökvolym. Och det är inte speciellt konstigt, varför skulle du inte vilja gå för de ord med hundratusentals sökare per månad? Men hög trafik innebär också stor konkurrens.

Och om du sitter på en hyfsat ny webbplats – där du inte hunnit jobba upp auktoriteten så mycket – blir det extra tufft. Ingen kommer klicka på dig om du hamnar på sida sex, då är det bättre att gå för sökord med lite mindre volym för att då hamna högst upp i sökresultatet.

Med det vill vi tacka dig för att du läst texten, och hoppas att du fått med dig något matnyttigt. Skulle du ha några fler frågor om SEO är du varm välkommen att kontakta oss.

Vill du ha fler besökare på din hemsida?