Varför du inte har råd att inte ha en webbplats

En webbplats är inte längre en lyx för företag, det är en nödvändighet. Läs om hur du drar stor nytta av att ha en hemsida!

Webbplats: Medarbetare på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Varför du inte har råd att inte ha en webbplats

Du har förmodligen hört det förut: alla behöver en webbplats. Och det är sant – alla företag, oavsett om de är online eller inte, måste ha en webbnärvaro idag för att finnas på riktigt. Det är inte bara nödvändigt för att kunderna ska kunna hitta dig, utan din webbplats kan också bidra till ditt resultat på ett stort sätt.

I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika skälen till varför ditt företag behöver en webbplats – och hur du kan dra stor nytta av att ha en.

Du behöver en webbplats om du vill konkurrera – oavsett vilken marknaden är

Det är lätt hänt att du direkt går till ”e-handel” när du tänker på företag som finns online. Men oavsett vad din verksamhet sysslar med om dagarna behöver den faktiskt finnas på webben.

Har du en butik i stan? Ett café ute på landsbygden? Är ni ett hunddagis som tar bokningar? Är ni en renodlad e-handel? I den digitala världen brukar man kalla det som man vill att kunden ska göra för en konvertering.

En vanlig missuppfattning är att en konvertering online måste vara ett köp i en e-handel, men faktum är att den konvertering är det du vill att den ska vara – och framförallt det som genererar intäkter till ditt företag.

Allt från rena köp till bokningar, anmälningar, telefonsamtal… ja, det som kommer hjälpa din verksamhet framåt. Alla dessa konverteringar kommer via den snitslade bana du skapar med din webbplats, som du kan skapa och skräddarsy för att fungera optimalt mot den typ av konverteringar som du önskar.

Kunderna behöver ett sätt att hitta dig

Om ett träd faller i skogen men ingen är där för att höra det, låter det då? Om ditt företag finns men inga nya kunder hittar det, finns det då? Tidigare kunde företag klara sig utan en webbplats eftersom kunderna kunde hitta dem i telefonkatalogen eller genom så kallad ”word of mouth”. I dag räcker det inte längre.

Kunderna söker sig i allt större utsträckning till internet för att hitta företag, och om du inte finns där kommer de att gå till dina konkurrenter som finns där, eller om ingen finns där – helt enkelt ofta ge upp.

Fundera på hur du gör när du behöver en lösning på vilket problem som helst i vardagen. Såsom vad du ska äta till lunch idag när du glömde matlådan. Upp ur fickan kommer mobilen, och du Googlar snabbt upp vilka restauranger som finns i närheten.

Som restaurangägare vill du såklart vara med i resultaten. Dessutom hamna högst upp i ett sådant sökresultat, och väl där – se bäst ut och bli vald.

Webbplatsen hjälper dig att nå ut rätt och brett

Med hjälp av allt från enkla till mer komplexa marknadsföringsinsatser kan du via din webbplats också nå ut till en stor publik snabbt, billigt och träffsäkert. Publiken online är enorm, och du har där stora möjligheter att genom webbplatsens utformning och/eller annonsering nå stora volymer av precis rätt personer.

Till skillnad från en affisch på stan kan du filtrera och sortera i befolkningen och bara visa dig för de som faktiskt kommer vilja köpa dina produkter eller tjänster.

Bygg starkare kundrelationer med hjälp av din webbplats

Din webbplats är en utmärkt plats att komma i kontakt med kunder och bygga relationer. Du kan använda din webbplats för att erbjuda värdefullt innehåll, t.ex. artiklar, tips och resurser. Detta hjälper dig att etablera dig som expert inom din bransch och skapar förtroende hos potentiella och nuvarande kunder.

Du kan också använda din webbplats för att komma i kontakt med kunderna via sociala medier, nyhetsbrev och andra former av kommunikation. Genom att bygga upp dessa relationer skapar du lojalitet och återkommande affärer.

Både per automatik när stammisar gillar upplevelsen av att handla av dig – och i konkreta retargetingannonser som skickar budskap och reklam till de som besökt din webbplats tidigare.

Dina konkurrenter som har en bra webbplats ligger före dig

Kommer potentiella kunder att hitta dig om de söker efter dina produkter eller tjänster? Om du inte har en webbplats kanske de aldrig når fram. Låt inte det hända! Dina konkurrenter ligger redan före dig om de har en webbplats.

De kan nå ut till fler människor, bygga bättre relationer med kunderna, spara tid och pengar och generera leads och försäljning dygnet runt, sju dagar i veckan. Om du inte har en webbplats har du en konkurrensnackdel. Men det är aldrig för sent att komma ikapp.

Genom att skapa en webbplats jämnar du ut spelplanen och ger ditt företag möjlighet att lyckas.

Din webbplats kan hjälpa till med varumärkesbyggande och marknadsföring

En väl utformad webbplats ger en positiv bild, en förlängning av ditt företag. Den kan utformas på ett sätt som representerar och speglar dina värderingar och ditt erbjudande.

Om du använder färger och typsnitt från ditt företags grafiska profil på din webbplats kan konsumenter som är bekanta med dig känna igen dig, medan nya besökare snabbt får möjlighet att upptäcka ditt varumärke.

Din webbplats blir som en välkomnande destination som uppmuntrar till ytterligare besök. Den som inte har en bra webbplats som talar ert tydliga språk – då glöms den tyvärr bort illa kvickt.

Din webbplats skapar fler affärer dygnet runt

Din webbplats ska hjälpa dig att sälja och generera leads. Och till skillnad från oss människor så jobbar din webbplats med detta 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan!

Din webbplats är en värdefull tillgång som ska bidra till dina affärsmål, oavsett om det handlar om att sälja produkter eller tjänster direkt på nätet, generera leads till säljare eller något helt annat.

Att skapa en webbplats som hjälper dig att uppnå dessa mål kräver planering och eftertanke, men det är värt besväret. Resultatet blir förutom allt vi nämnt tidigare, också din bästa säljare.

En webbplats hjälper dig att spara tid och pengar

Din webbplats kan automatisera många uppgifter i ditt företag, som gör att du spar tid – och du vet precis som vi att tid är pengar. Se din webbplats som en långsiktig investering som kommer att ge utdelning i många år framöver.

När din webbplats väl är igång kräver den på de flesta plattformar (som WordPress till exempel) inte mycket underhåll eller löpande kostnader, vilket gör den till ett mycket kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ditt företag.

Det finns alltså ingen ursäkt för att inte ha en webbplats. Om du inte är säker på var du ska börja finns många företag som arbetar med webbdesign och utveckling som kan hjälpa dig att skapa en webbplats som uppfyller dina behov.

Och om du redan har en webbplats, se till att den är utformad och optimerad för att uppnå dina affärsmål.

Dags att börja konkurrera på webben?