Webbcopy för besökare och sökmotorer

Med rätt budskap och bra skriven SEO-baserad webbcopy, kan du fånga sökmotorernas och dina besökares intresse. Genast blir vägen till fler affärer via webben betydligt enklare.

webbcopy: Person framför en dator

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Hjälp – vad ska jag skriva om?

Det är lätt att börja i fel ände. Alltför ofta utgår man från sig själv och vad man själv tycker är viktigt med sin verksamhet och formar innehållet på webbplatsen därefter. Gör du också det? Vi gör precis tvärtom.

Med utgångspunkten från dina målgrupper och besökare behöver du ta reda på vilka behov, utmaningar och problem de försöker lösa kopplat till dig och din verksamhet, som förhoppningsvis också är själva lösningen. Ett slags utifrånperspektiv.

Ingen besöker din webbplats av misstag

Vad är det dina besökare vill få svar på, vilka problem vill de lösa och vad vill de ta reda på om dig och ditt företag genom besöket? Vad behöver finnas för att få dem att fatta ett beslut om att anlita dig och som dessutom gagnar båda parter? Det här är frågor som ligger till grund för det innehåll du sedan ska producera.

Lär känna dina kunder och besökare för att skriva bättre webbcopy

Genom att lära känna dina kunder och besökare och ta reda på svaren på dessa frågeställningar har du mycket att skriva om på din webbplats. Hur gör man det då? Vad det handlar om är att göra grundlig research kring vilken nyckelordfras du vill använda dig av.

Ta reda på vad konkurrenterna skriver om, vilka frågeställningar det finns och hur det generella arbetet kring innehållet ser ut. När du samlat på dig den kunskapen är det dags att skrida till verket.

Viktigt här är så klart både att skriva det som är mest relevant för sökningen men också att skriva nytt innehåll och inte bara göra rewrites av andra artiklar, varför skulle besökaren välja dig då?

Med en bra skriven webbcopy (SEO-baserade texter) kan du forma innehållet på ett sådant sätt att både sökmotorer och besökare förstår vad det handlar om och gillar vad de läser.

Behöver du hjälp? Tillsammans med dig reder vi ut frågorna och efter det tar vi fram en innehållsplan för din webbcopy och hjälper dig dessutom att skriva. Syftet är att öka din rankning på Google och få besökare att hitta sina svar och lösningar genom texterna på din webbplats.

Allt börjar med en sökning på Google

Inför i stort sett alla köp börjar kunden med en sökning på Google. Och så kommer det också se ut en lång tid framöver. Färre och färre använder sig av traditionell annonsering (som i regel är dyrare) eftersom det har konkurrerats ut av Google.

I takt med denna utveckling har också fler och fler flyttat sina insatser till att annonsera på Google. Det råder alltså stenhård konkurrens även där. Därför måste ditt innehåll och webbcopy hålla hög kvalité, vara intressant och engagera.

Hög kvalité på webbcopy och innehåll

Att ha hög kvalité på webbcopyn är det absolut viktigaste. Ingen användare har varken tid eller lust att läsa en dålig, förhastad eller oengagerad text. De vill ha svaret på sitt problem nu. Och då gäller det att ha en lockande text som är informativ, lättöverskådlig och som snabbt ger lösningar på besökarens problem.

Dina besökare och Google värdesätter hög kvalité

Det är inte enbart dina besökare som värdesätter hög kvalité. Google värdesätter kvalitetsmässigt innehåll och webbcopy väldigt högt och det påverkar din ranking av sidan i sökresultatet. Men det handlar inte bara om hur mycket du har sökmotoroptimerat dina texter rent tekniskt.

Om läsaren inte har användning av innehållet kommer även Google att märka det och i sin tur prioritera ner sidan i sökresultatet. Detta oavsett hur fina alt-attributerna ser ut.

Webbcopy och webbdesign är nyckeln

Innehåll och webbcopy är en stor och viktig del för din konvertering, det vill säga om du ska få några nya kontakter, förfrågningar eller i allra bästa fall affärer. De två i kombination med en användaranpassad webbdesign är nyckeln till att guida kunden genom köpresan. De budskap och den information du riktar till användaren är direkt avgörande för huruvida den vill bli kund eller inte.

Planen – kortfattat

Grunden till bra webbcopy och innehåll är förståelse och kunskap om dina målgrupper och besökare. Därför inleds alltid samarbetet med att du får en en gemensam workshop, där din verksamhet och dina målgrupper analyseras grundligt. Sedan görs en målgrupps-, sök- och nyckelordsanalys för att du ska kunna sätta dig in i dina besökares situation och få en så djup och bred kunskap som möjligt.

Djupare förståelse – grundingrediensen i bra webbcopy

Syftet med analysen är att få en djupare förståelse för vad dina besökare behöver hjälp med, hur de söker på Google och vad de förväntar sig att lösa genom att besöka din webbplats. Så att du både kan tala på bönders vis och latin, ungefär.

När analysen är klar planeras den övergripande strukturen för din webb. Det resulterar i en detaljerad innehållsstruktur och sidkarta/sitemap. Därefter är det dags att ta fram det konkreta innehållet i form av en bra webbcopy som ger svar på det besökaren letar efter.

Med en väl genomarbetad och skriven webbcopy kommer sökmotorerna leda dina besökare till din webbplats, eftersom den innehåller de mest relevanta svaren. Kontakta oss i dag om du behöver hjälp med webbcopy.

Vill du också ha mer och bättre webbtrafik?