Webbdesign trender 2021 – med fokus på användarupplevelsen

I samband med webbdesign trender 2021 hjälper vi dig att se till så att användarna stannar på just din webbplats och inte väljer att klicka sig vidare till en konkurrent.

webbdesign trender 2021

Skriven av:

Author Image
Kim Persson
Lead UX/UI Designer
Skapar snygga och smidiga webbplatser.

Publicerad:

Häng med och konkurrera

Det finns en uppsjö av webbplatser som alla riktar sig mot samma målgrupp och du vill såklart stå ut i förhållande till dina konkurrenter. I och med årets webbdesign trender hjälper vi dig att se till så att användarna stannar på just din webbplats och inte väljer att klicka sig vidare till en konkurrent. 

En betydande faktor är den upplevelse du ger dina användare och en stor del av detta är design. Här kommer några av de webbdesign trender som under 2021 kan få din webbplats att se fantastisk ut och skilja dig från mängden.

Vilka är webbdesign trenderna för 2021?

Här presenterar vi de viktigaste webbdesign trenderna för 2021 enligt vår research:

 • Kombination av bild och grafik
 • Visualiserad data
 • Mörkt tema
 • 3D element
 • Övertoningar (gradienter)
 • Platt design (minimalism)
 • Video
 • Asymmetrisk layout
 • Mikro-animationer och interaktioner
 • Organiska och mjuka former
 • Lager, mjuka skuggor och flytande element

1. Kombination av bild och grafik

Det är ingen nyhet att användare inte gillar att läsa stora och långa textstycken. För att fånga deras uppmärksamhet behöver du presentera innehållet på din webbplats på ett roligare sätt som håller besökarna intresserade.

Snygga bilder är bra i sig, men när man kombinerar dem med grafiska element som lockar till interaktion blir resultaten som bäst. Dina användare kommer inte enbart att behålla intresset för ditt innehåll, utan de kommer i större mån att interagera med innehållet.

Detta skapar en bättre förståelse för det du vill presentera.

2. Visualiserad data – träder in i webbdesign trender 2021

Mer visuell data kommer att träda in i webbdesign trender 2021. Visualiserad data är en metod för att skapa bilder, diagram, illustrationer eller simuleringar på en webbplats för att kommunicera ett budskap.

Vi människor reagerar på visuell feedback, och för att hålla det intressant och relevant på din webbplats behöver du förmedla din data på ett sätt som tilltalar dina besökare.

Några sätt för att visualisera och presentera data är linjediagram, stapeldiagram, pajdiagram, områdeskartor, sprängskiss, trädstrukturer m.m. Genom exempelvis infografik kan du förenkla komplex information som du vill presentera och göra den lättförståelig och tydlig för dina användare.

3. Mörkt tema

Mörkt läge och mörka teman är en växande trend inom webbdesign och håller i sig från förra året. Många stora företag använder mörkt läge så som Apple och Faceboook. Här är några fördelar med denna trend och varför du skulle vilja implementera det i ditt designtänk under 2021:

 • Ögat dras snabbare till utvalda designelement och får dem att sticka ut.
 • Mörkt läge minskar belastningen på ögonen om användarna befinner sig i en dåligt upplyst miljö, exempelvis om de besöker din webbplats på kvällen. 
 • Inger en modern och inbjudande känsla. På så sätt behåller du användarnas intresse.
 • Om besökaren använder din webbplats från en bärbar enhet kan det hjälpa till att spara på batteriet.

4. 3D element

Att använda designelement i 3D fortsätter att öka i popularitet under det kommande året. Här är några anledningar till varför du bör överväga att implementera 3D element på din webbplats:

 • Det är iögonfallande, inspirerande och mer intressant än platt tvådimensionell design.
 • Inger en realistisk känsla och en känsla av fysisk närvaro som hjälper dina besökare att fatta välgrundade beslut.
 • Skapar ett futuristisk inslag på din webbdesign.

Om du vill att dina användare ska få en minnesvärd upplevelse på din webbplats och stanna längre, så kan 3D element vara någonting för dig att testa.

5. Övertoningar (gradienter)

Övertoningar och gradienter fortsätter att trenda från föregående år. När vi pratar om övertoningar i webbdesign så beskriver detta hur en färg skiftar från en till en annan. Dessa skiftningar skapar ett djup, såväl som iögonfallande bakgrunder, som kan lyfta ditt innehåll eller ge textur till illustrationer.

En övertoning kan spela en stor roll i att skapa ett attraktivt användargränssnitt och kommer fortsatt att vara en stor del av webbdesign trender 2021.

6. Platt design (minimalism)

Platt design är ett minimalistiskt designtänk som använder tomrum och enkelhet tillsammans med ljusa färger för att skapa tvådimensionell design.

Design som är platt förstärker ofta användarupplevelsen på din webbplats genom tydlighet och har då en positiv påverkan på konvertering. Det är ett tidslöst designval som kommer stanna kvar ett tag och förväntas växa när det kommer till webbdesign trender 2021.

Detta minimalistiska tänk används redan av många företag som bland annat Apple. Vi på Decision By Heart har i dagarna även lanserat en webbplats åt Smartsmiling med ett genomgående minimalistiskt tänk. (Om du är nyfiken på vad vi mer gjort till våra kunder får du gärna gå in på våra kundcase).

7. Videos – ett säkert kort för webbdesign trender 2021

Film och video fortsätter att vara ett populärt och starkt marknadsföringsverktyg under 2021. Användare gillar videor eftersom de engagerar och kommunicerar mycket information på kort tid på ett roligt sätt, till skillnad från vanlig text.

Men med det sagt, bör du använda dina filmer klokt. Användarnas uppmärksamhet dras till rörliga bilder och därför behöver du se till att avsändaren (läs: du) är tydlig så att de kan koppla ihop filmen med ditt varumärke.

Filmer kan användas för att exempelvis visa en historia och dina tjänster eller portfolio. Men glöm inte att du också behöver se till att du visar dina filmer på ett sätt som inte påverkar din webbplats laddtider negativt.

8. Asymmetrisk layout

Asymmetri är bristen av symmetri eller av jämnvikt mellan olika delar av din design. Genom åren har många webbplatser skapats på vad som kallas för en grid-layout. Det har varit väldigt populärt då det gör det enkelt att organisera innehållet på ett tydligt sätt och låta delar av innehållet sticka ut.

Det är självklart inget fel med detta, men det kan vara begränsande när det kommer till kreativitet. Men webbdesign trender 2021 kommer att bli ett år av förändring. Vi hoppas att se allt fler webbdesigner som är mer kreativa, och vågar bryta griden med asymmetri.

9. Mikro-animationer och interaktioner

Mikro-interaktioner på en webbplats är små detaljer och händelser som inträffar när en användare exempelvis för sin muspekare över ett element eller har en interaktion med ett element, såsom att klicka eller scrolla.

Några exempel på detta är när en länk ändrar färg när du för muspekaren över den, eller att en produktbild ändras när du placerar muspekaren över den. Mikro-animationer är liknande händelser men där man istället, med hjälp av små animerade detaljer, kan hjälpa dina användare att navigera rätt eller klicka på rätt innehåll.

I takt med att e-handeln ökar förväntar vi oss att se mer och mer innovativa sätt att implementera mikro-interaktioner och mikro-animationer. Som ett sätt för företag att öka intresset hos sina användare och öka sin konvertering.

10. Organiska och mjuka former

Organiska eller mjuka former är former som generellt inte är raka linjer, cirklar, rektanglar eller fyrkanter. Sakta men säkert ser vi mer och mer av detta i webbdesign trender 2021– att gå ifrån raka linjer och istället använda mer ojämna och flytande former.

Genom att hämta inspiration från former i naturen och vårt vardagliga liv kan vi skapa fantastisk design som är enkel att ta in och som harmoniserar med vår mänskliga natur. Så som exempelvis formen av en sjö eller ett berg,

De former vi varit vana att se i webbdesign under en väldigt lång tid, såsom cirklar och fyrkanter, kommer att ersättas av mer mjuka former. Med det kommer en helt ny dimension av layout och intressant webbdesign.

11. Lager, mjuka skuggor och flytande element

Lager, mjuka skuggor och flytande element används för en mer intressant design på din webbplats då ögat uppfattar ett större djup. Dessa effekter ger en känsla av lätthet på webbplatsen som om skikten svävar över varandra.

Genom att du lägger skuggor på dina element samt även placerar dem ovanpå varandra kan du skapa en 3D-känsla där elementen poppar ut från skärmen.

Den här typen av 3D-effekt går att lägga på allt från text, illustrationer och bilder. Det skiljer sig mycket från det traditionella platta designtänket och blir således också väldigt iögonfallande och spännande. Vi förutspår därför att det kommer vara välanvänt under 2021 som ett sätt att sticka ut ur mängden.

Sammanfattning av webbdesign trender 2021

Webbdesign trender 2021 handlar om fokus på användarupplevelsen som riktar sig mot att generera resultat. En omodern och dåligt genomtänkt design är mer trolig att förlora trafik och generera lägre konvertering, jämfört med en genomtänkt webbplats där dess design tilltalar dina användare.

Med den stora ökningen av digitaliserade processer och företag som driver sin verksamhet genom sin webbplats kommer det att vara stor konkurrens om att synas och sticka ut.

Du bör därför anamma och tänka på dessa trender för att få just ditt företag att sticka ut, och ge dina användare en upplevelse som får dem att vilja komma tillbaka – om och om igen.

Dags för några uppdateringar i din webbdesign? Välkommen!