8 spännande webbdesigntrender 2018

Ta del av ett urval trender! Under webbdesigntrender 2018 får vi se mer av animeringar, mikro-interaktioner, och starka färger.

webbdesigntrender 2018

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

8 engagerande webbdesign trender 2018

Fortsätt fokusera på användarens upplevelse och öka engagemanget med hjälp av subtil animering och webbdesign med mycket fria ytor runt text och bild. Ta också bort alla störande moment och allt som inte är absolut nödvändigt.

Låt avancerade tekniska funktioner som virtual reality, artificial reality och röststyrning ta plats, omgiven av en avskalad men samtidigt minimalistisk webbdesign. Ge liv åt din avskalade webbdesign med hjälp av starka färger, mjuka former och linjer, flytande övergångar och animeringar.

Så kan man sammanfatta några av webbdesign trenderna för 2018 som vi tror kan bidra till att skapa fler affärer och hjälpa till att öka din konvertering.

Bang & Olufsens startsida är ett exempel på mer dynamisk webbdesign där bild och text inte är strikt uppdelat i separata moduler.

1. Ökat mobilanvändande påverkar webbdesignen

Mobilvänlig webbdesign har ökat de senaste åren och är nu en självklarhet. Och med Googles Mobile First Index kommer mobilversionen av din webbplats att få ännu större betydelse. Mobile First Index gör bland annat att det är mobilversionen av din webb som visas i sökresultatet på Google.

Har du koll på din webbdesign och mobilversionen av din webbplats? Underlättar den för dina besökare att hitta den information de söker eller köpa den produkt eller tjänst du erbjuder?

2. Mer fri yta och minimalism – men utan minimalistisk känsla

En tydlig webbdesign trend 2018 är stora fria och neutrala ytor runt bild och text. Syftet är alltså att skapa en webbdesign som är fri från störande och distraherande element.

Vi kommer därför att se mer av en stilren och minimalistisk webbdesign igen, men nu med mer djup och liv med hjälp av mer oregelbunden layout och starka färger. Man skulle kunna kalla det för futuristisk webbdesign med ultramodern känsla.

3. Storytelling som engagerar och leder besökaren framåt

Under 2018 kommer vi att fokusera på berättandet igen. Så låt ditt budskap och din berättelse ta större plats med hjälp av din webbdesign. Genom att vara personlig kan du väcka ett intresse hos dem du vill nå.

Strukturera innehållet på din webb med målet att skapa en engagerande bild av din verksamhet och det du erbjuder. Försök att på ett pedagogiskt och tydligt sätt leda besökaren vidare. Trenden mot en mer minimalistisk webbdesign kan också hjälpa till att lyfta fram din berättelse.

4. Med storytelling kommer behov av UX-writing

Med hjälp av UX-design skapar du en användarvänlig upplevelse med hjälp av webbdesign. På samma sätt handlar UX-writing (User Experience Writing) om att skapa en positiv upplevelse med hjälp av det sätt du kommunicerar på. Under 2018 kommer fler och fler att lägga lika stor vikt vid text och innehåll som vid själva UX- och webbdesignen.

Kungliga Operan stärker budskapet med hjälp av typografi

5. Framhäv din story och ditt budskap med hjälp av typografi

Din berättelse och ditt budskap kommer att lyftas fram med hjälp av bland annat stora rubriker i fet stil och mer fri yta runt både text och bild. De fria ytorna hjälper till att öka läsbarheten och med hjälp av stora rubriker kan du snabbt fånga besökarens intresse.

När du ersätter stora och tunga bilder med typografi kortar du också ner din webbplats laddningstid – vilket är positivt ur både användarens perspektiv och ur ett SEO-perspektiv.

6. Mjuka linjer och mindre statisk webbdesign

Den strama och minimalistiska webbdesign-trenden kommer under 2018 att mjukas upp med en mer ”flytande” look, som skapas med hjälp av bland annat objekt och bilder med rundade kanter och hörn. Vi kommer också att se mer användning av gradient och skuggor i både illustrationer och foton igen.

TV4 använder sig av runda ikoner och rundade hörn på bilder och CTA-knappar

7. Skapa liv i din webbdesign med subtilt animerade illustrationer och fotografier

Genom animerade illustrationer och vektorgrafik kan du skapa små överraskande och informativa element i webbdesignen. Det handlar om gradvisa övergångar, animationer eller till exempel cinemagrafi (animering av en liten del av en stillbild som ger en illusion av filmklipp) som aktiveras vid en aktiv handling som scrollning eller mouse over.

Om animeringen används på rätt sätt kan den hjälpa till att öka engagemanget och leda besökaren på din webbplats mot en aktiv handling som ett köp eller fram till ett kontaktformulär. Det kanske kan vara ett alternativ för att öka konverteringen på din webbplats?

8. Öka dialogen och få feedback med hjälp av mikro-interaktioner

Användandet av mikro-interaktioner som omröstningar eller gilla-knappar används ofta på sociala medier för att öka engagemanget och känslan av delaktighet. Mikro-interaktioner kan vara användbart för att underlätta för dina besökare att skapa kontakt med dig eller för att ge dig värdefull feedback.

Inspirerande webbdesign?

Det här är några av de webbdesign trender för år 2018 som vi märkt av och som andra förutspår. Vi hoppas att vi har väckt några tankar hos dig om din egen webbplats och hur den skulle kunna utformas för att skapa fler affärer för dig. Hör av dig så hjälper vi dig att realisera dina visioner!

Hänger din webbdesign med i 2018?