Webbdesigntrender 2020

Året bär med sig webbdesigntrender som du bör ha i åtanke när du vill nå ut med ditt budskap genom mediabruset. Därför delar vi idag med oss av webbdesigntrender 2020!

webbdesigntrender 2020

Skriven av:

Author Image
Kim Persson
Lead UX/UI Designer
Skapar snygga och smidiga webbplatser.

Publicerad:

Vi listar 9 webbdesign trender du behöver ha koll på för 2020. Varje marknad och bransch domineras av nya trender varje år. Oavsett om det gäller modevärlden, matindustrin eller den digitala marknaden är det viktigt att hänga med. Detta gäller i synnerhet den digitala världen, då den är i ständig förändring. 

Vilka är webbdesign trenderna för 2020?

Här presenterar vi de viktigaste webbdesign trenderna för 2020 enligt vår research:

  • Minimalism och white space
  • Mörkt läge
  • Abstrakta och konstnärliga illustrationer
  • Överlappande lager
  • Skiftande färger
  • Banbrytande typsnitt
  • En mix av foto och grafik
  • Videoinnehåll
  • Interaktiv scrollning

1. Minimalism och white space

Minimalism och ”less is more”, har varit aktuellt de senaste åren och i år kompletteras den med en ljus färgpalett. Det bästa med den här trenden är att den inte kräver all din tid under en kreativ process.

Du kan istället fokusera på att konkretisera företagets budskap som behöver vara genomtänkt och koncist för att passa in i den minimalistiska designen.

Detta kan ibland vara svårt, men när budskap och webbdesign förenas i det minimalistiska, är det lite av en match made in heaven.

2. Mörkt läge

Sedan Apple la ut sin uppdatering under hösten 2019 lutar allt mer åt det mörka temat. Numera finns appar i två varianter, en ljus och en mörk. Mörkt läge är ett populärt fenomen bland användare i helhet och det är därför allt fler etablerade varumärken och kändisar implementerar detta på diverse plattformar.

Det bästa med denna trend är att den verkligen belyser de djärva elementen som så många varumärken gillar. Trenden gör typografin en aning lättare att läsa och den är enkel att kombinera med många andra av trenderna såsom framträdande och djärva typsnitt och futuristiska funktioner.

Mörkt läge kan göra det enkla rätt effektfullt, så det är ett måste att ha med detta i vår lista för webbdesign trender 2020.

3. Abstrakta och konstnärliga illustrationer

Under året kommer abstrakta och konstnärliga illustrationer att träda in i webbdesign-trender 2020. Istället för att använda en mängd bilder och videor kan du helt enkelt skapa en illustration som är bäst lämpad för ditt budskap.

Genom att implementera illustrationer kan du forma ett tydligt och kreativt budskap som går i linje med syfte och mål för företaget.

Illustrationer som är skapade på fri hand och med enkla linjer blir mer och mer populära. Dessa illustrationer ger en autentisk känsla och eggar fantasin. En välgjord illustration känns också mycket mer välkomnande och för den delen roligare, än en stock-bild.

Anledningen till att illustrationer med linjer i handmålad stil blir allt mer populära, är att de får fram känslan av genuinitet och skapar ett mer unikt innehåll.

Varje illustration representerar och väver ihop en berättelse i sig som skapar ett mervärde för besökaren.

4. Överlappande lager

En del av webbdesign trender 2020 är användningen av lager. Lager kan användas till mycket och med enkelhet kan du kombinera olika element såsom bakgrunder och bilder men även olika typsnitt och annat innehåll som video.

Överlappning av lager och olika element skapar inte nödvändigtvis en 3D-effekt för besökaren men det ger ett djup och en extra dimension.

Men det gäller att göra det med sans och balans. Lager-på-lager-metoden är väldigt effektfullt när det funkar, men när den inte gör det, kan det lätt bli rörigt.

5. Skiftande färger

Att experimentera med färger är en konstform. Det är svårt och många gör det sparsamt och försiktigt. Men under 2020 kommer vi se allt fler och fler designer bli mindre blyga och använda mer färg.

Övertoningar

Den första delen i denna trend berör färg-skiftande övertoningar. Allt ifrån subtila, mjuka förändringar till lite mer färgstarka och tydliga. Många företag testar denna trend för olika ändamål. Vissa vill dra uppmärksamhet till sin portfolio med hjälp av detta medan andra helt enkelt vill få sin webbplats mer visuellt attraktiv.

Solida färgförändringar

Den andra delen i denna trend är solida färgförändringar som många webbdesigners hakat på. Denna trend innebär att färgen på webbplatsen skiftar i takt med att du scrollar ner på sidan.

Detta kan användas som ett sätt att indikera att du nått ett nytt avsnitt på sidan, eller för att få en viss typ av innehåll att sticka ut mot bakgrunden.

6. Banbrytande typsnitt

Sedan en lång tid tillbaka har webbdesigners förhållit sig till typografins regler och riktlinjer. Under 2020 kommer det att bli ändring på det. Nu börjar allt fler webbdesigners ta ut typsnittssvängarna. Man vill revolutionera och bygga nytt.

Typsnittet ska förmedla varumärkets värderingar, uppmärksamma budskapet och visst gör ett utmärkande typsnitt något för helhetsupplevelsen!

Man bör dock ha i åtanke att inte experimentera alltför mycket. Kom ihåg att syftet är att fånga besökarna samtidigt som du bygger ditt varumärke.

Makers & Dreamers har på ett framgångsrikt sätt mixtrat med typsnitt. De har lagt på effekter, flippat det men ändå behållt läsbarheten. Typsnittet kompletterar den övergripande designkänslan och följer varumärkets bredare vision.

7. En mix av foto och grafik

För de som inte vill ha illustrationer som dominerar på sin sida kan ett alternativ vara att blanda foton med grafik. Denna trend är lätt att implementera och anpassa utefter din webbplats diverse användningsområden.

Allt du behöver göra är att lägga till grafik som kompletterande element till webbplatsens funktioner. En av många fördelar med det här är att det ger ett mervärde till besökaren i form av användarupplevelse då de kan förtydliga vad det är du vill att de ska göra på ett enkelt sätt.

Vidare behövs det inte lägga till alltför mycket animationer/grafik. Du kan vara kreativ med enkla element såsom pilar för att rikta fokus till de sektioner som du vill uppmärksamma.

Dessutom förstärker överlappande fotografier och animationer ditt budskap. Det blir en liten wow-känsla samtidigt som det bygger ert varumärke. Oavsett om det gäller bilder på människor eller företagets produkter hjälper dessa mixade bilder till så att ni står ut bland mängden.

8. Videoinnehåll

Eftersom det blir svårare och svårare att fånga människors uppmärksamhet är det viktigt att anamma denna trend som har har hållit i sig några år nu.

Videoinnehåll växer i rekordfart och det gäller i alla digitala kanaler eftersom man med videoinnehåll når ut på ett effektivt sätt och fångar uppmärksamheten.

Med tanke på att Youtube är världens näst största sökmotor efter Google så är det helt klart en fördel att vara med på trendtåget. Glöm bara inte att göra din sida video-vänlig och att du inte laddar upp för stora filer eftersom detta kan påverka laddningstiden på din sida.

9. Interaktiv scrollning

En av våra sista punkter i webbdesign trender 2020 och som vi börjar se mer och mer av, är interaktiv scrollning av innehåll. Animationer av innehåll som aktiveras när användaren scrollat till en viss punkt har länge varit ett effektfullt och iögonfallande designelement.

Men det vi nu börjar se är hur animationerna av innehållet är sammanknutet till den takt som användaren scrollar. Detta adderar interaktivitet och en ny dimension till animationerna och innehållet då animationerna spelas upp både framåt och bakåt baserat på hållet som du scrollar. 

Slutar du scrolla mitt i, så slutar även animationen att spelas upp fram tills du återupptar ditt scrollande.

Detta öppnar inte enbart upp för att göra visuellt attraktiva webbplatser, utan kan om det används på rätt sätt engagera besökaren att interagera med ditt innehåll på precis det sättet som du önskar.

Se exemplet nedan på AirPods Pro.

Sammanfattning

I det stora hela handlar trenderna inom webbdesign 2020 att öppna upp för det nya och våga anamma det stora och djärva.

Samtidigt som vi behåller det goda och bra från det som varit. När dessa två världar möts öppnar det upp för ett fängslande och tydligt formspråk med användaren och dess upplevelse i fokus.

Så var inte rädd för att våga synas och underskatta inte heller tomrummets kraft att förtydliga ditt budskap.

Om du är intresserad av att veta mer om webbdesign eller ha ett samtal med en digital partner – hör gärna av dig till oss.

Hänger din webbplats med till 2020?