Webbplatsen som ett community

Webbplatser har generellt sett samma problem. De är mestadels egobitar som hyllar företagets, produkternas eller tjänsternas storhet inifrån och ut. Det finns undantag såklart.

Webbplatsen som ett community: VD Peter Malmberg utanför webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Ditt community blir källan?

I kontrast kan en webbplats som erbjuder information av värde liknas med ett bra community. Dvs utforma webbplatsen som ett community med ett bra innehåll som dina besökare efterfrågar och gärna återkommer till.

En plats dit potentiella kunder vänder sig för att lära sig nya saker, för att få information, för att interagera, utbyta erfarenheter och hitta lösningar för sig själva och sina verksamheter. I ditt community får de gratis artiklar, gratis utbildning, gratis råd, gratis utbyte, gratis tips och gratis insikter.

Informationen i ditt community kommer att få sökmotorer att skicka ännu fler leads till dig eftersom du ger svar på de flesta frågor inom ditt område.

Här kommer ett enkelt exempel för att konkretisera modellen med din webbplats som community och viktig informationskälla som stärker ditt varumärke.

Om du säljer vatten kan du bygga upp en webbplats med allt potentiella kunder vill veta om vatten, eller allt de borde veta om vatten. Sidan kan beskriva vad vatten gör för kroppen. Den kan förklara varför du behöver dricka vatten, hur mycket vatten du bör dricka, vilken status vattnet har på planeten, vilka olika tillsatser som finns i vattnet. Besökarna kan dela erfarenheter med varandra.

Fortsättningsvis hur mycket dricksvatten det finns, vart det kommer ifrån, hur det produceras, vad skillnaden på hårt och mjukt vatten är och spelar det ens någon roll?

Se webbplatsen som ett community

Du fortsätter fylla på, fylla på, fylla på med vad folk vill veta och webbplatsen blir informationskällan som potentiella kunder vänder sig till. Detta för att ta reda på saker, lära sig och få insikter som de tar vara på och i nästa steg vidarebefordrar till någon annan.

När du gör reklam för ditt vatten kan du skicka folk till din webbplats för att lära sig allt de borde veta, och därmed också kommer i kontakt med vattnet du försöker sälja.

Oavsett vilka produkter eller tjänster du säljer skulle du kunna börja se webbplatsen som ett community.

Men var försiktig: Bli inte en egobit som hyllar ditt företag, dina produkter och tjänsters storhet inifrån och ut. Det tröttnar folk snabbt på.

”Fem anledningar till varför vår produkt är bättre än någon annans!”. Vem bryr sig om våra eller dina fem anledningar?

Det enda besökaren bryr sig om är vilka anledningar som gagnar dem i uppgiften de försöker lösa. Hur de kan lära sig av informationen du ger, som ett steg i rätt riktning. Vilka värden ditt åtagande kan ge.

När dina besökare interagerar med ditt innehåll och utbildar sig på webbplatsen, kan du använda din produkt eller tjänst som ett exempel på vägen. Det är nu du får marknadsföra din storhet – men alltid utifrån perspektivet ”vad besökaren får ut av det”.

Om du vill veta mer om webbplats som ett community är du välkommen kontakta oss för dialog och samtal.

Din webbplats kan göra mer för ditt företag!